Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са включени детски ателиета, изложби, концерти и рецитали.

„Тази година галерията се включва в инициативата Европейски дни на културното наследство под мотото „Отговорни в изкуството“. Отговорни не само заради ковид кризата, която обгърна и културните институции, но защото изкуството изисква непрекъсната грижа и то да бъде малко  по-комуникативна към съвременната публика, която има различни очаквания. В този смисъл вечерта на 18 септември ни позволява да срещнем различни изкуства на територията на институцията“, разказа за Радио Стара Загора директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.

Културните събития в съботния ден започват с Детско творческо ателие с Кристина Тужарова от 10,30 часа в Къща-музей „Дечко Узунов“. Тя наскоро издаде книга за Владимир Димитров – Майстора.

„Детската публика ни е един от основните ни приоритети, тъй като те са и бъдещите ни пораснали посетители“, казва Пламен Петров.

След 16 часа Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък ще бъдат с вход свободен. Ще могат да се разгледат постоянните експозиции, включително и в Къща-музей „Дечко Узунов“ и Къща-музей „Ненко Балкански“.

Гостите на Художествена галерия – Казанлък може да разгледат „Под патината на времето“, гостуваща изложба на Художествената галерия в Русе. Тя включва произведения, които от десетилетия не са показвани, защото са подлежали на тежка реставрация, извършена преди няколко месеца с подкрепата на министерство на културата.

Другата постоянна експозиция в Къща-музей „Дечко Узунов“ е „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“
„Освен един атрактивен разказ как е избрана Мис България и нейното участие в общоевропейския конкурс за красота, публиката може да се срещне и с оригинални творби на художниците, които са журирали този първи избор на мис България, включително и не показвани творби, които наскоро са се завърнали в България с помощта на колекционер“, разказа директорът на галерията.

В Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се види експозицията „Седем седмици в Париж“, Самостоятелна изложба на Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева.

Отделно от това са организирани и цикъл от различни събития.

В 16 часа в залата на Художествената галерия ще се проведе лекция за творчеството на Владимир Димитров-Майстова.

След нея от 17,30 часа публиката в Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се наслади на Акустична вечер със Стефан Вълдобрев и да присъства на представянето на неговата „Книга за песните“.

От 19.30 ч. в Къща-музей „ Дечко Узунов“ е предвиден поетичен рецитал наречен „Галерия от думи“ с Гергана Атанасова и Женя Димова.

От 21.00 ч. в Художествена галерия – Казанлък публиката ще може да се наслади на концерт на атрактивната джаз банда „Django Cats” и енергията на джипси сиунга, разказа д-р Пламен Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба "Семеен портрет" показват в зала "Лубор Байер"

На 1 април, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" Съюзът на българските художници в Стара Загора и Община Стара Загора представят семейна изложба на Гергана Рахнева, Петър Лазаров и Виктор Лазаров  - ,,Семеен портрет". Тя ще може да бъде разгледана от..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07