Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са включени детски ателиета, изложби, концерти и рецитали.

„Тази година галерията се включва в инициативата Европейски дни на културното наследство под мотото „Отговорни в изкуството“. Отговорни не само заради ковид кризата, която обгърна и културните институции, но защото изкуството изисква непрекъсната грижа и то да бъде малко  по-комуникативна към съвременната публика, която има различни очаквания. В този смисъл вечерта на 18 септември ни позволява да срещнем различни изкуства на територията на институцията“, разказа за Радио Стара Загора директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.

Културните събития в съботния ден започват с Детско творческо ателие с Кристина Тужарова от 10,30 часа в Къща-музей „Дечко Узунов“. Тя наскоро издаде книга за Владимир Димитров – Майстора.

„Детската публика ни е един от основните ни приоритети, тъй като те са и бъдещите ни пораснали посетители“, казва Пламен Петров.

След 16 часа Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък ще бъдат с вход свободен. Ще могат да се разгледат постоянните експозиции, включително и в Къща-музей „Дечко Узунов“ и Къща-музей „Ненко Балкански“.

Гостите на Художествена галерия – Казанлък може да разгледат „Под патината на времето“, гостуваща изложба на Художествената галерия в Русе. Тя включва произведения, които от десетилетия не са показвани, защото са подлежали на тежка реставрация, извършена преди няколко месеца с подкрепата на министерство на културата.

Другата постоянна експозиция в Къща-музей „Дечко Узунов“ е „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“
„Освен един атрактивен разказ как е избрана Мис България и нейното участие в общоевропейския конкурс за красота, публиката може да се срещне и с оригинални творби на художниците, които са журирали този първи избор на мис България, включително и не показвани творби, които наскоро са се завърнали в България с помощта на колекционер“, разказа директорът на галерията.

В Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се види експозицията „Седем седмици в Париж“, Самостоятелна изложба на Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева.

Отделно от това са организирани и цикъл от различни събития.

В 16 часа в залата на Художествената галерия ще се проведе лекция за творчеството на Владимир Димитров-Майстова.

След нея от 17,30 часа публиката в Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се наслади на Акустична вечер със Стефан Вълдобрев и да присъства на представянето на неговата „Книга за песните“.

От 19.30 ч. в Къща-музей „ Дечко Узунов“ е предвиден поетичен рецитал наречен „Галерия от думи“ с Гергана Атанасова и Женя Димова.

От 21.00 ч. в Художествена галерия – Казанлък публиката ще може да се наслади на концерт на атрактивната джаз банда „Django Cats” и енергията на джипси сиунга, разказа д-р Пламен Петров.

Още от категорията

Димитър Атанасов: Искам да върна бляскавата слава на театъра в Димитровград

Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" има нов директор. Артистът от Хасково Димитър Атанасов поема управлението на димитровградската културна институция, след Тодор Боянов. Атанасов е дипломиран магистър по "Арт мениджмънт". Завършил е..

публикувано на 20.10.21 в 16:30

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър . Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.    Неговата театралната..

публикувано на 09.10.21 в 13:55

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01