Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

2
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“ в специален брой от 24 септември, отпечатан със зелено мастило, публикува текста на Манифеста към българския народ. Новината за събитието пристига в града ни на 22 септември 1908 година в 11:00 часа и както се отбелязва в дописката Тая вест, като електрически ток веднага обходи целия град“. Търговците започват да затварят дюкяните. Официално съобщение по телефон от София е получено едва в 3 часа след пладне. В залата на Окръжното управление е събран Окръжният съвет, където председателят В. Милев съобщава подробности. Изпратено е поздравление до цар Фердинанд и до правителството. Камбаните бият радостно, а гражданите, празнично облечени се събират на площада на Станционната градина, която от тогава е именувана „Цар Фердинанд“. Митрополит Методий отслужва благодарствен молебен и прочита специално написаната за случая молитва. Речите, произнесени от ген. Велчев, окръжния управител Кубадинов, от В. Милев са прекъсвани от ръкопляскания и мощно „ура“. Прочувствени думи произнася и старият учител и уважаван гражданин Петър Иванов. Възторжени групи обикалят града с песни и възгласи. Тържествата продължават до полунощ.   

На 25 септември старозагорци, начело с тогавашния кмет Йовчо Хитров посрещат цар Фердинанд. Градът е украсен със знамена и венци. В северния край е издигната величествена украсена арка. От двете страни на улицата, по която се очаква да пристигне царят са подредени ученици, представители на различните вероизповедания и граждани. Царят е посрещнат с хляб и сол и приветствени възгласи. След речта на кмета хорът при дружество „Кавал“ изпява „Шуми Марица“. В църквата „Св. Димитър“ царят е приветстван от Старозагорския митрополит Методий. За ония дни на възторг разказва с кратък спомен Атанас Трифонов Илиев (1852 – 1927) – старозагорец, обществен и политически деец, учител, член на Българското книжовно дружество, автор на учебници и научни изследвания. В книгата си „Спомени…“, издадена през 1926 година. той пише: Началото на 1908/9 учеб[на] год[ина] се ознаменува с важно събитие. На 22 септемврий се провъзгласи пълната независимост на България. Васалното княжество се нарече царство и Фердинанд стана цар на българите. Това бе един триумф на българското правителство, което бе дошло на власт в началото на 1908 г. под шефството на Ал. Малинов от демократическата партия. Цар Фердинанд I на 22 септемврий (авторът греши, датата е 25)1908 г. бе посрещнат в Стара Загора заедно с министър председателя и други министри. Вечерта му се даде банкет в офицерското събрание. Аз бях поканен заедно с други доста на брой граждани и се случих тъкмо срещу царя на дългата трапеза, та имах възможност първи път дълго време да го наблюдавам. Видя ми се доста остарял и отпаднал." На другия ден Фердинанд със свитата си отпътува от старозагорската гара за Нова Загора. Вестникът специално отбелязва факта, че въпреки множеството екзалтирани хора, тържествата са минали в порядък, благодарение благоразумието на гражданите. Петър Иванов (1847 – 1927) – поет и общественик, написва „Ода в чест на Н. В. Българский цар Фердинанд I“, датирана „Ст. Загора, 22 септемврий 1908 г.“. Одата е публикувана в ръкописното списание „Изкуство“, списвано в Стара Загора от младия Георги Касабов (Гео Милев) (1895 – 1925), година I, брой 15 от 23 юни 1909 година. 1. Оригиналът се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София. По-късно одата е отпечатана и в списание „Илюстрация Светлина“, брой 7-8 от 1909 година.

А от публикация в старозагорския вестник „Дума“ на 6 октомври 1938 година узнаваме, че старозагорското управление изпраща поздравителна телеграма до Н. В. Царя Борис III по повод 30-годишнината от обявяване на Независимостта на България и 20-годишнината от възкачването му на престола. Борис III отговаря с няколко мили изречения, благодари и изказва специални благодарности на старозагорци, допълни още Маринова.

Галерия

Още от категорията

Георги Николаев

Наръчник насърчава младите хора в живота

Когато планирахме създаването на този продукт, ние целяхме да създадем не просто книга, а практическо четиво, което да е от полза на всеки, който желае да развива себе си, своите личностни качества и социални умения. Поради това, избрахме да го..

публикувано на 12.10.21 в 13:09

"Лудите мечки" на поход "В царството на дивите циклами"

На 9 и 10 октомври група от 20 души ще участва в поход "В царството на дивите циклами" по маршрут Дряново - Кръста - Чуката - Св. Марина.Организатор на похода е Планински клуб "Лудите мечки“. Събитието е безплатно, но заявка за участие се дава..

публикувано на 08.10.21 в 09:40

Старозагорски археолог е част от „Гласът на България“

Той се казва Мартин Акинреми и е на 32 години, от Стара Загора. По професия е археолог, но музикалната му звезда изгря на сцената на музикалният формат „Гласът на България“. Това е момчето, което бе избрано единодушно от целият екип на журито да..

публикувано на 06.10.21 в 13:58
Община Стара Загора

В началото на 1928 година Стара Загора е управлявана по едно и също време от двама кметове

Днес експозицията на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде с вход свободен от 10.00 ч. до 18.00 ч. На рекламния екран пред РИМ – Стара Загора ще бъде представена Презентация на тема: ”5 октомври – Ден на Стара Загора”. От 11.30 часа..

публикувано на 05.10.21 в 07:05

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от..

публикувано на 01.10.21 в 15:40

„Умопомрачение“ с Койна Русева и Асен Блатечки

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в една от най – страхотните комедии в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска..

публикувано на 01.10.21 в 13:01
Хасково, Областна администрация

Представят проучени туристически обекти и маршрути в Хасково и Къркларели

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково е домакин на събитието „Вдъхновение за достъпно пътуване“ : „Дестинация: Трансграничен регион“. То е част от проекта, наречен „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм”. Финансирането е осигурено по..

публикувано на 01.10.21 в 08:56

„Тангото на живота“ с Нели Рангелова

„Тангото на живота“ е новата песен на любимата изпълнителка Нели Рангелова в дует с виртуозния цигулар Веско Ешкенази, която завладя ефира. „Целият живот на човек може да бъде оприличен на едно танго, в което има страст.“ – споделя събеседничката,..

публикувано на 30.09.21 в 15:40

„Цялата любов“ с Владо Димов

Владимир Димов е български изпълнител, а през последните 10 години и преподавател по „Поп и джаз пеене“ в НМА „проф. Панчо Владигеров“. Започва да свири на пиано още на 5-годишна възраст, а по-късно учи китара и контрабас. Стартира своята кариера в..

публикувано на 30.09.21 в 13:25

Туристическо влакче радва жителите и гостите на Казанлък

За жителите и гостите на морските ни курорти туристическите атракционни влакчета са обичайна гледка. Малко обаче са градовете в страната, които предлагат тази услуга за всички, които искат да съчетаят полезното от запознаването с туристическите..

публикувано на 27.09.21 в 16:48