Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стара Загора чества 113 години Независимост на България

В цялата страна днес се честват 113 години от обявяване Независимостта на България.

Поради въведените противоепидемични мерки в Стара Загора денят беше отбелязан без общоградски ритуал, а само с поднасяне на венци и цветя на мемориал-паметника на загиналите във войните старозагорци „Св. Георги Победоносец“ в Парк „Александър Стамболийски“.

На честването присъстваха  областният управител Иван Чолаков, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, секретарят на местната общинска администрация Делян Иванов, общински съветници и граждани. Под звуците на Общинския духов оркестър официалните лица и присъстващите старозагорци поднесоха своите цветя на признателност и отдадоха почит пред подвига на загиналите за свободата и независимостта на родината ни.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на цар Фердинанд, в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската империя да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като Източна Румелия. Заедно с васалния си статут, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, вменени ѝ с Берлинския договор, подписан 30 години по-рано. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.

Дeнят нa нeзaвиcимocттa на България e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г.Галерия

Още от категорията

Пресякоха контрабанден канал за пестициди на МП "Капитан Андреево"

Служители на Агенция "Митници" установиха нелегален внос на голямо количество пестициди.  Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23.09.2021 г. при проверка на МП "Капитан..

публикувано на 28.10.21 в 11:55

Дежурни имунизационни кабинети в Стара Загора през почивните дни

Дежурни имунизационни кабинети в област Стара Загора на 30 и 31 октомври Ваксини срещу COVID-19 ще се поставят в имунизационния кабинет в РЗИ - Стара Загора на 30 и 31 октомври от 9:00 до 14:00 часа. Имунизационният кабинет в ДКЦ I Стара Загора..

публикувано на 28.10.21 в 11:39

„Случаят Бедечка“ е номиниран за "Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата"

Проектът „Случаят Бедечка“ / „The Bedechka Case“ на старозагорската режисьорка Димана Шишкова е номиниран за тазгодишните десети юбилейни Годишни награди за биоразнообразие и климат'2021. Заедно с още 17 успешни кампании, документалната лента ще..

публикувано на 28.10.21 в 09:05

Румен Драганов: Туроператорите протестират, защото очакват обществото да заплати нереализираните от тях почивки

  Туроператорите протестират, защото очакват обществото да заплати нереализираните от тях почивки. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора доцент Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му те са изразходвали..

публикувано на 28.10.21 в 08:38

Продължават ремонтите в община Тунджа

15 обекта от капиталовата програма е приключила напълно община „Тунджа“ за над половин млн. лв. Още 10 капиталови обекта за 745 хиляди лева все още не са приключили окончателно. От тях 6 са със завършени  строително-монтажни дейности и остава..

публикувано на 28.10.21 в 08:34
Община Стара Загора

Продажбата на плажа на Старозагорските бани ще обсъжда Общинският съвет

Създаването на специален фонд за ремонт и придобиване на нови общински жилища, е една от точките в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора. То започва в 9,00 часа, а заради противоепидемичните мерки съветниците ще заседават..

обновено на 28.10.21 в 06:39

Ресторантьори и хотелиери стачкуват в Стара Загора

Ресторантьори и хотелиери обявиха стачка и излизат на протест, съобщи за Радио Стара Загора Вени Петрова, председател на Сдружението им в Стара Загора. Недоволството е заради противоепидемичните мерки, които ограничават работата на заведенията..

обновено на 28.10.21 в 06:35

Проверки за контролиран вот и купуване на гласове в квартал "Надежда" в Сливен

Специализирана полицейска акция срещу закупуването на гласове се проведе  в квартал „Надежда" в Сливен и в селата Самуилово, Тополчане и Камен. Според полицейския анализ тези райони са най-рисковите в общината. В хода на операцията са задържани..

публикувано на 27.10.21 в 17:00
Министерски съвет

Осигурени са средствата за закупуване на първите тестове за учениците

  С   три отделни постановления служебният кабинет осигури допълнителни 65 милиона лева на здравното министерство. Те ще са за щадящите антигени тестове за децата от първи до четвърти клас, за допълнителните възнаграждения на медиците на първа линия..

публикувано на 27.10.21 в 16:34

ТПП-Стара Загора събира информация за дейността на стартъп компании

Търговско-промишлена палата – Стара Загора събира информация за дейността на стартъп компании. Конкретният повод за това е разработване на планове и програми за регионално развитие и засилващият се интерес на национални и международни..

публикувано на 27.10.21 в 16:21