Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България

2
Снимка: Община Ямбол

Община Ямбол отбеляза един от най-значимите празници в националния календар – Деня на Независимостта на България, с две изложби и концерт на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов.

Фотоизложбата „Ямбол“ на Ямболската фотографска общност беше открита в 10:00 часа на централната алея в Градския парк. Петнадесет фотографи предоставиха творбите си, някои от тях бяха обявени за продажба с благотворителна цел – средствата ще постъпят в сметката за изграждане на паметник на Васил Левски в Ямбол.

Кметът на Ямбол, неговият екип и граждани закупиха снимки, за да подпомогнат отново родолюбивата кауза.

Валентин Ревански поздрави присъстващите, благодари на фотографите за инициативата и подчерта в празничното си слово, че сто и тринадесет години по-късно не трябва да забравяме най-важното - Независимостта не ни е дадена даром, а е извоювана от нашите предци.

„Да си пожелаем все по-често да обръщаме поглед към поуките на историята, защото всички знаем колко важна е тя! Нека бъдем достойни наследници на дедите ни, да имаме тяхната далновидност, да се обединяваме около общи и добри каузи. Защото успяваме тогава, когато сме единни! Гордея се с това, че Ямбол наистина е пример как можем да работим заедно и да постигаме добри дела“, допълни още кметът.

В 12:00 часа беше открита експозицията „Българската Независимост“ на Държавна агенция „Архиви“ пред зелените площи на улица „Георги С. Раковски“.


Заместник-кметът Енчо Керязов поздрави ямболци и гостите на града с празника. Светлана Бъчварова, началник на Държавен архив – Ямбол, говори за значението на празника и за изложбата със снимки и документи, подготвена през 2008 година по повод стогодишнината от обявяването на Независимостта на България.

За празничното настроение допринесе и музиката на Гвардейския представителен духов оркестър, която звучи от тонколоните на стълбовете в централната градска част.

Днес Музей на бойната слава – Ямбол, Регионален исторически музей, Археологически резерват „Кабиле“, Културно-информационен център „Безистен“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“ са с безплатен вход по повод 22 септември.

Любителите на музиката имат възможността да гледат от 17:00 часа празничния концерт на Духовия оркестър при НЧ «Съгласие – 1862» - Ямбол онлайн на страницата на Община Ямбол във Фейсбук: https://www.facebook.com/yambolofficial 


Галерия

Още от категорията

Идеята децата да се върнат в училище е чудесна

Малките ученици трябва да се върнат в клас и ако това означава да се тестват два пъти седмично, ще го организираме – коментира Жана Минчева, директор на начално училище „Димитър Благоев“ в Стара Загора: Според мен идеята да се върнат децата в..

публикувано на 26.10.21 в 14:46

Туида е била силно урбанизирана крепост

Приключиха разкопките на късноантичната и средновековна  крепост Туида край Сливен за този археологически сезон. За тях Министерство на културата отпусна около 26 000 лв.  Екипът, ръководен от директора на Регионалния исторически музей в Сливен д-р..

публикувано на 26.10.21 в 13:33
Община Болярово

Болярово отбелязва празника си без масови прояви

26 октомври е празник и на Болярово. Заради пандемичната обстановка в страната и разпоредбите на здравните власти, общинското ръководство отмени масовите тържества и традиционното литийно шествие с иконата на свети Димитър, покровител на града...

публикувано на 26.10.21 в 11:43

Дуално обучение в „Мини Марица-изток“ – добри практики

На 19 и 20 октомври се проведе работна среща на тема „Дуално обучение в „Мини Марица-изток“ ЕАД – добри практики“, в която участваха представители на Дружеството, на двете професионални гимназии, с които дружеството си партнира в дуалното обучение и на..

публикувано на 26.10.21 в 10:11
Пламен Михалев- Камара на строителите в Стара Загора.

Строителният бранш страда от липсващи и скъпи материали и малко кадри

На Димитровден празнуват строители, архитекти, проектанти, инженери и всички, които са ангажирани в сферата на строителството. На тази дата преди години стротелите са спирали работа, заради настъпващата зима. В днешно време обаче работата не спира,..

публикувано на 26.10.21 в 10:04
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Сливен празнува на Димитровден

Традиционно, 26 октомври – Димитровден, празникът на Сливен, ще бъде неучебен за всички ученици от училищата, разположени на територията на община Сливен. Заради високата заболеваемост от коронавирус тази година не е предвидена официална..

публикувано на 26.10.21 в 09:03

Днес е Димитровден

На 26 октомври е Димитровден, народен и православен празник, отбелязван в памет на свети Димитър Солунски. Свети Димитър е роден през III век в град Солун, като по това време неговият баща управлява града. Той заема поста след смъртта му, провъзгласен от..

публикувано на 26.10.21 в 05:36
Хасково

206 проверки на противоепидемичните мерки за седмица в Хасково

За седемица в Хасковска област са извършени 206 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от областния кризисен щаб. За периода 18-25 октомври  са проверени 17  заведения за обществено хранене, 82 търговски обекта, три  нощни..

публикувано на 25.10.21 в 18:30

Откриха паметна плоча на патрона на Аграрния факултет проф. Жельо Ганчев в Коларово

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков, деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов и кметът на общ. Раднево д-р Теньо Тенев откриха тържествено паметна плоча на проф. Жельо Ганчев в родното му село Коларово...

публикувано на 25.10.21 в 18:24
Мобилен ваксинационен пункт в Сливен.

Проверки за зелени сертификати в Сливен

В Сливен отново има само един изнесен ваксинационен кабинет, след като мобилния кабинент на общинския пазар бе изтеглен от РЗИ и той престана да работи. Новото място на изнесения ваксинационен кабинет  е пред търговски център от голяма верига хранителни..

публикувано на 25.10.21 в 18:13