Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РИМ-Стара Загора започва проучване в най-големия рудодобивен център от каменно-медната епоха

Стара Загора - Исторически музей
Снимка: Емил Енчев

Регионалният исторически музей в Стара Загора е проучил изцяло парцелът, в който преди няколко месеца бе открита източната порта на античния град Августа Траяна. Специалистите на място са открили още две крепостни стени и довеждаща до портата улица. „Парцелът надхвърли очакванията ни“, заяви за Радио Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Общо 12 зърнохранилища от средновековието и много предмети са били намерени при разкопките, които предхождат изграждането на физкултурен салон в двора на II-ро ОУ П.Р.Славейков

Всички артефакти предстои да бъдат консервирани. На ул. „Ген. Гурко“ №94 археолозите са попаднали на ритуална структура, датираната към 5000г. пр.хр. от времето на късния неолит. „Тези открития ясно доказват, че Стара Загора е най-старият жив град в България“, заяви Петър Калчев. Навръх празника на града, 5 октомври, историческият музей започва проучване на медните кладенци в местността Мечи кладенец, който се намира на 7км. северозападно от Стара Загора. Калчев подчерта, че това е най- големия рудодобивен център от каменно-медната епоха.

Още от категорията

Днес е Димитровден

На 26 октомври е Димитровден, народен и православен празник, отбелязван в памет на свети Димитър Солунски. Свети Димитър е роден през III век в град Солун, като по това време неговият баща управлява града. Той заема поста след смъртта му, провъзгласен от..

публикувано на 26.10.21 в 05:36
Хасково

206 проверки на противоепидемичните мерки за седмица в Хасково

За седемица в Хасковска област са извършени 206 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от областния кризисен щаб. За периода 18-25 октомври  са проверени 17  заведения за обществено хранене, 82 търговски обекта, три  нощни..

публикувано на 25.10.21 в 18:30

Откриха паметна плоча на патрона на Аграрния факултет проф. Жельо Ганчев в Коларово

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков, деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов и кметът на общ. Раднево д-р Теньо Тенев откриха тържествено паметна плоча на проф. Жельо Ганчев в родното му село Коларово...

публикувано на 25.10.21 в 18:24
Мобилен ваксинационен пункт в Сливен.

Проверки за зелени сертификати в Сливен

В Сливен отново има само един изнесен ваксинационен кабинет, след като мобилния кабинент на общинския пазар бе изтеглен от РЗИ и той престана да работи. Новото място на изнесения ваксинационен кабинет  е пред търговски център от голяма верига хранителни..

публикувано на 25.10.21 в 18:13
Д-р Петя Балулова - РЗИ- Сливен

Учениците в Сливен минават на онлайн обучение от 2 ноември

Учениците от община Сливен се очаква от следващата седмица да преминат в онлайн обучение, ако заболеваемостта в общината надхвърли заболеваемост над 700 души, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, след заседание на Областния кризисен щаб. Очаква се..

публикувано на 25.10.21 в 17:23

Опашки пред пунктовете за ваксинация в Стара Загора

Продължава засиленият интерес към ваксинационните пунктове в област Стара Загора. През почивните дни в региона са имунизирани 260 души, а 182-ма са преминали през пунктовете досега днес, обяви д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция в..

публикувано на 25.10.21 в 16:30
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Центърът за бежанци в Харманли е запълнен на 42%

На 42% е запълнен Регистрационно-приемателният център за бежанци в Харманли. Според последните данни там са настанени общо 1132 души, най-вече от Сирия, Ирак и Мароко, като сирийците са над хиляда. Това съобщи областният управител на Хасково Минко..

публикувано на 25.10.21 в 15:35

Фармацевтичният съюз заведе иск срещу НС и МС за дискриминационно отношение

Българският фармацевтичен съюз заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерски съвет . От организацията на фармацевтите у нас посочват, че причината е дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите. Те настояват да бъдат признати..

публикувано на 25.10.21 в 14:47
Николай Денков

13 млн. лв. отпуска държавата за щадящи тестове за деца

Днес внасяме проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на деца. Държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка. Желанието ни е да осигурим поне..

публикувано на 25.10.21 в 10:34
Красимира Тодорова

Дават компенсации на родители, излезли в неплатен отпуск заради онлайн обучението на децата си

Хората, които до този момент са получавали месечна целева помощ заради въведените противоепидемични мерки и невъзможността децата им да посещават училище, детска ясла или градина няма нужда да подават заявления. Те имат активна регистрация. Това заяви..

публикувано на 25.10.21 в 10:06