Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорци излязоха на мирен протест, поставиха искания към властта (Обобщение)

Пострадалите в Стара Загора чакали линейка 40 минути

Три жени пострадаха тежко при пътен инцидент в Стара Загора. Те са се прибирали от работа, когато след 23 часа в петък вечер автомобил ги удря на тротоара. През нощта екип от ортопеди и съдов хирург от Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора прави спешна ампутация на левия крак на една от пострадите, която е на 23 години, съобщи за Радио Стара Загора и БНР доц. Георги Арабаджиев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ. Другите две ранени жени на 23 и 27 години са приети в неврохирургия. Те са с комоцио и травми на долните крайници, без опасност за живота, потвърди доц. Арабаджиев.

Драгомир Рачев от Стара Загора се отзовава първи на тежката катастрофа. Мъжът става свидетел на драматичната ситуация и описва в детайли видяното. По думите му линейката се е забавила близо 40 минути. Чуйте неговата покъртителна история в борбата за живот, записана от екипа ни, в звуковия файл.

"40 минути чакаме. Пристигат две линейки. Трета няма. Това момиче, Диана, лежеше до предна дясна гума. Кракът ѝ -  смазан. 40 минути съм ѝ държал ръката и съм ѝ говорил да не заспива. Шок, абсолютен. Другото момиче – главата му в пясъка, не може да мръдне. Третата - ни жива ни умряла. Стои. Главата, вика, ме боли".


Десетки старозагорци, съпричастни с болката на семействата и близките на ранените, се събраха на мирна демонстрация на мястото, където стана злополучният инцидент. За по-малко от два часа граждани блокираха движението в района. Те настояват за бързи действия от страна на отговорните институции. По инициатива на Искра Михайлова от "Възраждане" стартира подписка. Над 100 присъстващи жители на града поставиха името си под конкретни искания: незабавно разширяване на обхвата на системата за видеонаблюдение, изграждане на изкуствени неравности на пътното платно в района, сигурна среда на живот. Тя е адресирана до кмета, областния управител и директора полицията в Стара Загора. И към момента овластените институции не дават отговор какви действия са предприети спрямо извършителя, денонощие след катастрофата.


Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пристигна в града и направи оглед на мястото в късния следобед. От думите й стана ясно, че извършителят е млад водач с опит зад волана от края на май тази година. Той е управлявал автомобил с над 300 конски сили мощност. А следите от инцидента са старателно заличени.


През деня директорът на полицията старши комисар Николай Колев каза пред наш репортер, че случаят се поема от Районната прокуратура. Очакваше се от държавното обвинение да оповестят официална информация, но такава до момента няма. Затова утре в 11.30 часа хората ще се съберат отново на протест. Този път пред сградата на Районната прокуратура. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците..

публикувано на 11.08.24 в 10:30

Опасни жеги в Северна, Централна и Южна България

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната за днес, предимно в Северна, Централна и Южна България. Сутринта ще бъде предимно слънчева, ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. През деня..

публикувано на 11.08.24 в 07:15

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  По-рано днес от МВР съобщиха за три катастрофи в участъка на 148 - 150 километър на автомагистрала "Тракия"...

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Откриха новия ловен сезон на дребен пернат дивеч

Официалният старт на новия ловен сезон беше даден рано сутринта край ловния дом в радневското село Трънково. На събитието присъстваха заместник-министърът на министерство на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, изп. директор на..

публикувано на 10.08.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Ограничено е движението при километър 148-ми на АМ "Тракия" в посока Бургас

Ограничено е движението при км 148 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  От агенцията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут, който е пътен възел..

публикувано на 10.08.24 в 11:07

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Самостоятелната експозиция на Слави Славов е..

публикувано на 09.08.24 в 17:40

В Стара Загора ще ревизират площадките за игра и спорт

В Стара Загора започва прецизна проверка на техническото състояние на площадките за игра, както и на спортните уреди и съоръжения на територията на града. Инициативата е на кмета на общината Живко Тодоров, с негова заповед е определена 5-членна комисия..

публикувано на 09.08.24 в 17:29

Зоопарк Стара Загора въведе още една опция за закупуване на билети

С цел по-голямо удобство на посетителите, в Зоопарк Стара Загора вече е наличен още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение. Това ще се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на зооградината и работи с банкови..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Променя се организацията на движение по централен старозагорски булевард за 3 дни

От 10 август до 12 август 2024 г., включително, ще се спре движението на личен, договориран и обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка в западното платно за движение по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Временната..

публикувано на 09.08.24 в 16:28