Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В началото на 1928 година Стара Загора е управлявана по едно и също време от двама кметове

11
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев
Днес експозицията на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде с вход свободен от 10.00 ч. до 18.00 ч.
На рекламния екран пред РИМ – Стара Загора ще бъде представена Презентация на тема: ”5 октомври – Ден на Стара Загора”.

От 11.30 часа старозагорци и гостите на града могат да се включат в безплатен маршрут „Град, въздигнал се от руините”. Той ще бъде воден от Райна Антонова, главен уредник отдел Нова история в Регионален исторически музей Стара Загора. Тя ще представи и покаже знакови места и сгради, свързани с възстановяването на града.

Смутни, но съзидателни са първите години след Освобождението, в изпепелената и превърната в руини Стара Загора. В интервю, за предаването "Репортер", Райна Антонова разказа, че на Петко Рачов Славейков, като председател на Временната градска управа, се налага да вземе решението за евакуацията на жителите, преди да дойдат ордите на Сюлейман паша. Тя поясни, че след Освобождението Хаджи Господин Славов поема управлението на града, но достойно се оттегля от поста  градоначалник, след една година управление и уточни, че в летописа на новата история името на Стефан Салабашев остава като кмет възстановител. По негово време започва разчистването на руините на опожарената Стара Загора, планировката й, строителството на общинска сграда, на мъжка и девическа гимназия, както и полагането на основния камък на града. В края на XIX и началото на XX век общинският съвет е избирал кмета на града. Антонова подчерта, че това е бил представител на партията с най-много общински съветници. Тя разказа и любопитни парадокси от историята на градското управление. Оказва се, че в началото на 1928 г. Стара Загора е управлявана от двама кметове.

На заседание на общинския съвет кметът Стефан Кюмюрев е обвинен за редица нередности и е порицан от общинските съветници. Той подава оставка, изключен е и от Демократическия сговор. На 10 януари 1928 г. общинските съветници избират за кмет архитект Желязко Рашев. Така се стига до абсурда в Стара Загора да са на власт двама кметове: подалият оставка (все още неприета от окръжния управител и без царски указ за освобождаване от длъжност) Кюмюрев и избраният на мястото му (но все още без официално назначение) архитект Желязко Рашев. За да се разреши проблема, Окръжният управител ги съветва да се оттеглят временно до излизане на царския указ и да предадат управлението на един от помощник-кметовете. Двамата не се съгласяват и се настаняват в кметския кабинет. Желязко Рашев заема кметското бюро, а опонентът му сяда на един фотьойл в страни. На следващия ден все пак Кюмюрев отстъпва и се настанява в кабинета на помощник-кмета. Кметските заповеди в този период се подписват и от двамата. Вестниците подигравателно отбелязват: „Де се е чуло и видяло, една държава с два царя, една община с два кмета…“. По площади и кафенета хората коментират: “При един кмет Стара Загора не прокопса, дано сега при двама види хаир!“

Царският указ за освобождаване на Кюмюрев пристига на 3 февруари и страстите утихват.

Още от категорията

Музеят на хумора предлага видео ваксини срещу лошо настроение

Хуморът е чудесно средство за справяне със социалната дистанция и изолацията по време на пандемия . Това, че смехът удължава живота не е просто клише, а научно доказан факт. Освобождаването от стрес има положителен ефект върху здравето и укрепва..

публикувано на 26.10.21 в 16:10

Нейрографика или как да управляваме живота си с рисуване

Определяна като цветосбъдване, нейрографията използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве. Как можем да се научим да рисуваме нашите мисли с помощта на графични..

публикувано на 19.10.21 в 11:33

Коледен базар ще има в Ямбол

Ямбол ще организира празничен коледен базар между 27 ноември и 2 януари догодина, съобщиха от общинския пресцентър.  За първи път жителите и гостите на града ще могат да се потопят в приказна, празнична атмосфера, включваща специален макет,..

публикувано на 18.10.21 в 18:51
Георги Николаев

Наръчник насърчава младите хора в живота

Когато планирахме създаването на този продукт, ние целяхме да създадем не просто книга, а практическо четиво, което да е от полза на всеки, който желае да развива себе си, своите личностни качества и социални умения. Поради това, избрахме да го..

публикувано на 12.10.21 в 13:09

"Лудите мечки" на поход "В царството на дивите циклами"

На 9 и 10 октомври група от 20 души ще участва в поход "В царството на дивите циклами" по маршрут Дряново - Кръста - Чуката - Св. Марина.Организатор на похода е Планински клуб "Лудите мечки“. Събитието е безплатно, но заявка за участие се дава..

публикувано на 08.10.21 в 09:40

Старозагорски археолог е част от „Гласът на България“

Той се казва Мартин Акинреми и е на 32 години, от Стара Загора. По професия е археолог, но музикалната му звезда изгря на сцената на музикалният формат „Гласът на България“. Това е момчето, което бе избрано единодушно от целият екип на журито да..

публикувано на 06.10.21 в 13:58

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от..

публикувано на 01.10.21 в 15:40

„Умопомрачение“ с Койна Русева и Асен Блатечки

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в една от най – страхотните комедии в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска..

публикувано на 01.10.21 в 13:01
Хасково, Областна администрация

Представят проучени туристически обекти и маршрути в Хасково и Къркларели

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково е домакин на събитието „Вдъхновение за достъпно пътуване“ : „Дестинация: Трансграничен регион“. То е част от проекта, наречен „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм”. Финансирането е осигурено по..

публикувано на 01.10.21 в 08:56

„Тангото на живота“ с Нели Рангелова

„Тангото на живота“ е новата песен на любимата изпълнителка Нели Рангелова в дует с виртуозния цигулар Веско Ешкенази, която завладя ефира. „Целият живот на човек може да бъде оприличен на едно танго, в което има страст.“ – споделя събеседничката,..

публикувано на 30.09.21 в 15:40