Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър. Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.   

Неговата театралната дейност започва през 1932 г. в старозагорската любителската трупа на Културно-просветното дружество „Железник“. Пътят към голямата сцена го отвежда в Драматическата студия при при Българската въздържателна федерация, под ръководството на най-великите актриси на България - Адриана Будевска и Роза Попова. 

Като професионален актьор Петър Василев играе на сцените на Варненския общински театър през периода 1934 – 1939 г., Пловдивския драматичен театър (1939 – 1943) и Русенския драматичен театър (1943 – 1945). През 1944 г. дебютира в Народния театър "Иван Вазов" в пиесата „Часовникар и кокошка“ на Иван Кочерга. Работи в театъра на щат до 1989 г., но впоследствие продължава със сценичната си дейност.

Част е от трупата на Българския есперантски театър, с която играе в редица страни по света. Има над 300 роли и участия в театъра, киното, телевизията и радиото.

След оттеглянето си от сцената Петър Василев пише спомени за редица свои съвременници (Николай Лилиев, Симеон Радев, Георги Караславов, Иван Радославов, акад. Иван Дуйчев, Иван Димов, Никола Балабанов, Петя Герганова, Невена Буюклиева и др.).

В интервю дъщерята на актьора Румяна Василева разказа: "Той стига много трудно до театъра, но явно е бил роден под щастлива звезда, защото с много лишения и изпитания е успял да се докаже и да се задържи на сцената цели 75-ет години. Тези, които го помнят има много с какво да го помнят, а за всички млади, които няма как да го познават, искам да кажа, че той беше много скромен и самовглъбен човек. Беше човек работил върху своето интелектуално израстване, който имаше афинитет не само към театъра, а към литературата и музиката, широко отворен към света, жаден да попива знания. Именно този жажда към трупане на интелектуален багаж беше една от основните причини той да живее толкова дълго на тази земя. До последния си дъх в своя 98-годишен живот той беше с бистър ум и бодър дух." 

Василева съобщи, че в родното село на актьора Сладък кладенец, самодейната театрална трупа към читалището ще носи името на баща й. Предложението на Екатерина Иванова е прието от ръководството с пълно единодушие. Официалното оповестяване ще се случи на "Паметно утро"В социалните мрежи е публикувана и поканата за него: "НЧ "Просвета-1898" има удоволствието да Ви покани на скромно тържество по случай 110-тия юбилей от рождението на актьора Петър Василев. Събитието ще се проведе на открито. Ще се насладите на кратка художествена програма и слово за актьора, подготвено от историка д-р Стойка Кайракова. В залата на читалището ще бъде открита експозиция с документи, предмети и книги от изключително богатата лична библиотека на родения в с. Сладък кладенец легендарен артист на Народен театър "Иван Вазов". Заповядайте!"

Галерия

Още от категорията

Димитър Атанасов: Искам да върна бляскавата слава на театъра в Димитровград

Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" има нов директор. Артистът от Хасково Димитър Атанасов поема управлението на димитровградската културна институция, след Тодор Боянов. Атанасов е дипломиран магистър по "Арт мениджмънт". Завършил е..

публикувано на 20.10.21 в 16:30

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01

Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора

Първото състезание за любителско късометражно кино - Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите.  То се реализира от Международния младежки център и Центъра за подкрепа за личностно развитие, със съдействието на Община Стара Загора..

публикувано на 01.10.21 в 10:37