Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румяна Грозева:

Хората от комплекс "Марица изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г. Според Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора, тази година е допустима, това е крайният срок, но най-вероятно самата икономическа действителност ще скъси хоризонта 2050-та.

Ако българските институции искат да успокоят гражданското напрежение около комплекс „Марица изток“, те следва да предложат на хората ясен план, коментира още Румяна Грозева, по повод митинг-шествието под надслов „Спасяване на комплекс „Марица Изток“, насрочено за 13-ти октомври.

Най-полезният ход е един много откровен и конструктивен диалог с хората от региона. Те от много време настояват за яснота. Ако нямат реална и достоверна информация, те няма как да бъдат успокоени. Спекулите по темата са много и аз разбирам хората. Не знам как точно си представят спасяването на Марица изток. Този комплекс има невероятния потенциал да продължава да бъде двигателят на развитието и стабилността на региона, но с много прецизното му преструктуриране.

Предложението България да произвежда електроенергия от въглища до 2035-та година е предложение на бизнеса, на работодателските организации, уточни Румяна Грозева. Другите предложения са за 2038 и 2040 г.

Да се посочи година е важно, за да имаме достъп до всички средства. Можем да започнем паралелно разработване на земите на територията на Мини Марица изток, от които въглищата вече са иззети. Това е една ценна земя за фотоволтаични паркове, защото тя е извън стопанския оборотв момента. А диверсификацията на регионалната икономика, разнообразяването й, всъщност е устойчивост.

Напълно възможно е България да не получи 1,6 млрд. лв. авансова вноска от Плана за възстановяване и устойчивост, който още не е внесен в Европейската комисия, смята Румяна Грозева. 

Рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39

Отново заедно с "Минутите на Зелената сделка" през септември

Уважаеми слушатели,  "Минутите на Зелената сделка" Ви пожелават хубави сини летни дни! Ще се чуем в началото на м. септември!

публикувано на 28.07.21 в 11:39

Наташа Джуркова учи малките ученици как да променят света

„Всяко действие е от значение“. Ако искаме да бъдем полезни за света и да направим промяна,   трябва да променим себе си и мисленето си. Интегрирането на глобалните цели за климата и формирането на отношение по темата е..

публикувано на 21.07.21 в 08:30

Може ли комплекс "Марица-изток" да се превърне в европейския хъб за зелен водород?

Преди дни Румяна Грозева, от името на Дигитален иновационен хъб Загоре, представи в рамките на инициативата Три морета възможността комплекс Марица изток да се превърне в европейския хъб за зелен водород. Три морета е инициатива на 11..

публикувано на 14.07.21 в 08:05

Липсва яснота как ще се прилага директивата за опаковките в България

На 3 юли влезе в сила директивата за опаковките, която прекратява производството на част от пластмасовите продукти за еднократна употреба на територията на Европейския съюз. Тази директива обрисува бъдещето на Европа, което е заложено..

публикувано на 07.07.21 в 08:00
Генади Кондарев

Европейският закон за климата влиза в сила

На 28-ми юни Съветът на ЕС гласува окончателното одобрение на европейския климатичен закон. Европейският климатичен закон е политика, която се готви отдавна и е една от ключовите във връзка с климата в мандата на настоящата Европейска..

публикувано на 30.06.21 в 13:48
Горичка в количка - проект за деца от 1 до 3 клас

Магдалена Малеева: Не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години. Тогава започнах много да чета..

публикувано на 23.06.21 в 11:27