Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стара Загора благотворителността е била на почит

Когато приключва Руско-турската освободителна война и се установява първото общинско управление на Стара Загора в освободените български земи от декември 1879 г., в лицето на кмета Стефан Салабашев и членовете  Димитър Макаков, Васил Златев и Иван Черепов взима решение да възстановят рада и да върнат блясъка му отпреди опожаряването. „С помощта на управителя на Източна Румелия Алеко Богориди осигуряват 150 00 лв. за изграждането на къщи за вдовиците и жилища за децата сираци от войната. Допълнително са осигурени 100 000 гроша от градската управа и се отделят безвъзмездно общински парцели за целта. На всяка жена се дават по 25 лири за построяването на къщи, защото след погрома са останали едва 110 сравнително  годни за обитаване къщи. Т.нар. тектони, майстори стоители от Габрово, Дряново и Трявна изграждат са 310 нови постройки и две общежития, в които се настаняват 700 вдовици с децата им.“  Това разказва Галентин Караславов, директор  на Държавния архив в Стара Загора. Решението е първият акт на милосърдие – градът и жителите му подават ръка на социално слабите, останалите без подслон техни съграждани.  През 1880, 1884 и 1885 г. възникват първите благотворителни и културно-просветни дружества в Стара Загора, които почти до средата на 20-те години  на миналия век надхвърлят 25 . Те по всякакъв начин се стремят да помагат на хора изпаднали в беда.  Най-влиятелното сред тях е създаденото от Теофано Попова благотворително дружество „Добрий Самарянин“  на 3.03.1899 г. В устава му е записано, че  "се създава за да организира  сиропиталище за деца без родители и без всякаква материална издръжка  и старопиталище за подпомагане и лекуване на бедни и болни стари хора " Дружеството има почетен председател, подпредседател и касиер. Отварят се клонове в околийските центрове, в които да се издирват такива деца и да се подпомага дейността на сиропиталището. В един от първите си отчети Теофано Попова посочва “…..като първия полюс на страданието –жалките, останали без бащи и майки сирачета, които носят в себе си не едно , както старостта извехналото тяло, а са извор на сила, на младост и на надежден живот…“ В устава се изброяват начините за набиране на средства, как се разходват, как се осчетоводяват и прехвърлят финансовите активи, останали от  едната в другата година. Посочва се, че в касиера за спешни нужди в наличност могат да бъдат само 300 лв. "В два от членовете се упоменава какво и колко пъти дневно ядат децата, как се обличат.", допълва Галентин Караславов.

 Сред дарителите на „Добрий самарянин“ са заможните и богати граждани -  банкерите Злати и Никола Златеви, индустриалецът Генчо Любенов -  собственик на спиртоварна, Костаки Попович, Коста Жеков, Пенчо Калпакчиев – кмет на Стара Загора, Донка Димчева и Христо Тодоров. Захари Иванов дарява средства за фонд за обучение на деца, които да получат добро образование за да се върнат като учители и възпитатели в сиропиталището и в работилниците към него. Непосредствено преди смъртта си цялото си имущество – движимо и недвижимо, Теофано  Попова завещава на дружеството, което възлиза на 150 000 тогавашни лева. Това сторил и синът й Васил Попов, който загинал трагично.

 Цялото интервю с директора на Държавния архив в Стара Загора Галентин Караславов чуйте в звуковия файл. 

 

Още от категорията

Куверт за Нова Година ще е минимум 100 лева

  "Няма голям интерес към организирането на новогодишна вечер в ресторантите на Сливен. С новите увеличения на ел - енергията, диджей, коледари, програми, извънреден труд за персонала, меню...за семейство от четирима 400 лв. е непосилна сума. Само осем..

публикувано на 02.12.21 в 13:18

По-високите цени на ток, кислород и консумативи оскъпиха лечението на COVID -19

„Ако преди четири –пет месеца лечението на един пациент  COVID- 19  е струвало на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“  около 1900 лева, то сега вече са необходими 3000 лева. Причината – поскъпването на медикаментите, кислорода, енергоносителите“. С този..

публикувано на 01.12.21 в 17:57
Антоанета Василева

Антоанета Василева: Медийната грамотност не е само медийна тема

Медийната грамотност в днешно време ни дава инструментите да се справяме с всички предизвикателства, които ни предоставя Интернет и достъпът до този огромен обем от информация. Това каза за Радио Стара Загора Антоанета Василева, член на Управителния..

публикувано на 26.11.21 в 11:39

Малшанс е, че на АМ "Струма" не е имало пътуващи, които да помогнат след катастрофата

45 души намериха смъртта си на  автомагистрала „Струма“ вчера, след като автобусът в който пътували, самокатастрофира и изгоря. Само седем са оцелелите.  Подобна катастрофа имаше през 2011-та година на АМ „Тракия“. Тогава автобус по линията..

публикувано на 24.11.21 в 11:17

22 ноември е празник на българските адвокати

22 ноември е професионален празник на българските адвокати. На 22 ноември през 1888 г. е приет първият у нас Закон за адвокатите. Предизвикателствата пред българските адвокати днес са доста, защото живеем в сложно време, споделя в интервю за..

публикувано на 22.11.21 в 15:46
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Очакванията са за създаване на коалиция на принципна основа

Изборите през тази година показаха, че обществото ни е фрагментирано, а партийните ядра са и изключително малко и не гарантират дори представителност, коментира за Радио Стара Загора комуникационният експерт Даниел Киряков от Центъра за анализи и..

публикувано на 22.11.21 в 15:00

Даниел Василев: Цената на газта ще остане завишена през зимните месеци

Тази седмица природният газ рязко повиши цената си , а редица експерти алармираха, че Европа е изправена пред енергийна криза. Заради ниските резерви на газ може да се стигне до прекъсвания на електрозахранването през зимните месеци, в някои..

публикувано на 19.11.21 в 13:15

Съвети за потребителите за голямото пазаруване на Черния петък

Отново предстои Черния петък, когато много магазини обявяват намаления, а хората се впускат в пазаруване, често и на ненужни стоки. Ако се научим спокойно и планирано да пазаруваме няма да се чувстваме измамени, съветва Богомил Николов от..

публикувано на 18.11.21 в 14:33
Владимир Иванов

От началото на ноември цените на стоките, включени в потребителската кошница се повишават

Цените на основните стоките от потребителската кошница се повишават отново от началото на ноември месец. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Единствено..

публикувано на 12.11.21 в 16:47

Анна-Мария Богданова: В града има бъдеще за младите хора

В Стара Загора има перспективи и бъдеще за младите хора. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора новият млад омбудсман на Стара Загора Анна-Мария Цветолинова Богданова.  „Една от основните цели на нашия мандат е да покажем тези перспективи и..

публикувано на 11.11.21 в 11:15
Подкасти от БНР