Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора благотворителността е била на почит

Когато приключва Руско-турската освободителна война и се установява първото общинско управление на Стара Загора в освободените български земи от декември 1879 г., в лицето на кмета Стефан Салабашев и членовете  Димитър Макаков, Васил Златев и Иван Черепов взима решение да възстановят рада и да върнат блясъка му отпреди опожаряването. „С помощта на управителя на Източна Румелия Алеко Богориди осигуряват 150 00 лв. за изграждането на къщи за вдовиците и жилища за децата сираци от войната. Допълнително са осигурени 100 000 гроша от градската управа и се отделят безвъзмездно общински парцели за целта. На всяка жена се дават по 25 лири за построяването на къщи, защото след погрома са останали едва 110 сравнително  годни за обитаване къщи. Т.нар. тектони, майстори стоители от Габрово, Дряново и Трявна изграждат са 310 нови постройки и две общежития, в които се настаняват 700 вдовици с децата им.“  Това разказва Галентин Караславов, директор  на Държавния архив в Стара Загора. Решението е първият акт на милосърдие – градът и жителите му подават ръка на социално слабите, останалите без подслон техни съграждани.  През 1880, 1884 и 1885 г. възникват първите благотворителни и културно-просветни дружества в Стара Загора, които почти до средата на 20-те години  на миналия век надхвърлят 25 . Те по всякакъв начин се стремят да помагат на хора изпаднали в беда.  Най-влиятелното сред тях е създаденото от Теофано Попова благотворително дружество „Добрий Самарянин“  на 3.03.1899 г. В устава му е записано, че  "се създава за да организира  сиропиталище за деца без родители и без всякаква материална издръжка  и старопиталище за подпомагане и лекуване на бедни и болни стари хора " Дружеството има почетен председател, подпредседател и касиер. Отварят се клонове в околийските центрове, в които да се издирват такива деца и да се подпомага дейността на сиропиталището. В един от първите си отчети Теофано Попова посочва “…..като първия полюс на страданието –жалките, останали без бащи и майки сирачета, които носят в себе си не едно , както старостта извехналото тяло, а са извор на сила, на младост и на надежден живот…“ В устава се изброяват начините за набиране на средства, как се разходват, как се осчетоводяват и прехвърлят финансовите активи, останали от  едната в другата година. Посочва се, че в касиера за спешни нужди в наличност могат да бъдат само 300 лв. "В два от членовете се упоменава какво и колко пъти дневно ядат децата, как се обличат.", допълва Галентин Караславов.

 Сред дарителите на „Добрий самарянин“ са заможните и богати граждани -  банкерите Злати и Никола Златеви, индустриалецът Генчо Любенов -  собственик на спиртоварна, Костаки Попович, Коста Жеков, Пенчо Калпакчиев – кмет на Стара Загора, Донка Димчева и Христо Тодоров. Захари Иванов дарява средства за фонд за обучение на деца, които да получат добро образование за да се върнат като учители и възпитатели в сиропиталището и в работилниците към него. Непосредствено преди смъртта си цялото си имущество – движимо и недвижимо, Теофано  Попова завещава на дружеството, което възлиза на 150 000 тогавашни лева. Това сторил и синът й Васил Попов, който загинал трагично.

 Цялото интервю с директора на Държавния архив в Стара Загора Галентин Караславов чуйте в звуковия файл. 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44