Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска болнична асоциация ще поиска неваксинираните срещу Covid-19 да заплащат част от лечението си

Неваксинираните пациенти с Covid-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

„Над 92% от новозаразените в страната не са ваксинирани. Изборът на хората дали да се ваксинират доведе до ниския процент на ваксинация, чиято цена е не само във финансово изражение, но включва и изтощението на медицинския персонал“, коментира за Радио Стара Загора адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кампанията "Нито едно дете повече" ще се проведе в Казанлък

С беседи и флаери на 15 септември / неделя/  в Казанлък ще се проведе кампанията "Нито едно дете повече".  "С напомнянето на децата как да се пазят на пътя ще отбележим и небесният рожден ден на Иван Седмаков, който завинаги остана на 14 години, след..

публикувано на 12.09.24 в 09:39

Говорят доброволците при погасяването на пожара на 7 километър от "Брат за брата"

Над 7000 декара гора бе засегната в най-големия за Старозагорска област пожар това лято. Пламъците избухнаха на 15 юли тази година в местността 7 километър. Сухото и горещо време, в съчетание с вятъра,  допринесоха за бързото разрастване на фронта на..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Ботев, Левски, Раковски и Райна Княгиня посрещат учениците от първи до 4 клас в школото в Ръжена

С  урок по родолюбие ще посрещне учениците от първи до четвърти клас   на 15 септември Обединено училище "Свети Свети Кирил и Методий" в казанлъшкото село Ръжена.  Вратите на целия първи етаж на класните стаи в учебното заведение  са облепени с..

публикувано на 12.09.24 в 07:40

Времето: ще си спомним за лятото, за кратко

След дъждовната сряда, в днешния четвъртък ни очаква много слънце и почти летни температури. Утрото обаче по-скоро е с есенно настроение - въпреки че в Стара Загора денят започва с ясно и синьо небе, температурите навън са 14 градуса.  Добрата новина е, че..

публикувано на 12.09.24 в 07:33

Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив

Поредно заседание по делото  "Дебора" ще се проведе днес в Районен съд -  Пловдив. Ще бъдат разпитани свидетели и снети показанията на вещи лица.  Срещу бившия приятел на момичето са повдигнати три обвинения – за закана за убийство, за това, че..

публикувано на 12.09.24 в 07:17
Предавател на Радио Стара Загора, FM-107.80MHz, Свиленград

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 12.09.2024 год. четвъртък, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр. Свиленград с честота 107.8 МHz  е възможно да има прекъсване на излъчването за времето от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа..

публикувано на 12.09.24 в 06:05

Приключи ремонтът за близо 200 хил. лева на покрива и класни стаи във Второ ОУ в Стара Загора

Успешно е завършил плановият ремонт на покрива на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ в град Стара Загора. Това стана известно днес следобед, след като посещение в образователната институция направиха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и двама от..

публикувано на 11.09.24 в 18:23

Регионалните здравни инспекции вече разполагат с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Министерството на здравеопазването обяви началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025г.   В страната са доставени близо 85 хил. дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя..

публикувано на 11.09.24 в 17:40

Реставрираната църква в Мъглиж е сред участниците в престижен архитектурен конкурс

Над 30 проекта ще се състезават за носител на приза в престижния конкурс „Български архитектурни награди“ за 2024 година. Той се организира от Камарата на архитектите в България и тази година е неговото шесто издание. Конкурсът се провежда в две..

публикувано на 11.09.24 в 16:49

Създават болница за рехабилитация в Павел баня

На заседание днес служебният кабинет одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация - М ДИ СИ“ ЕООД в Павел баня, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Болницата ще..

публикувано на 11.09.24 в 16:28