Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Миланов: Приемните родители спасяват детството на изоставените деца

Днес Националната асоциация за приемна грижа навършва 12 години от създаването си. И на този ден, преди шест години, общността на приемните родители гласува решение 25 октомври да се отбелязва, като Ден на приемната грижа и приемния родител. 

14% от българите биха станали приемни родители, като, естествено, по-склонни за това решение са жените. Най-голям е интересът към приемната грижа от хората на възраст между 40 и 49 години, със средно образование, които са със средни доходи. Това показват данните от национално представително проучване, проведено от изследователския център „Тренд“ през септември 2021 г., по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа. За съжаление, продължава да е висок броят на българите, които не биха станали приемни родители по никаква причина. 20% от българите се колебаят дали да станат приемни родители, показва още проучването. Изразилите желание да станат приемни родители в голяма степен са склонни да станат приемни родители, ако получават заплата от държавата и издръжка за децата.

В интервю Александър Миланов, директор на Националната асоциация за Приемна грижа подчерта, че за 12 години се утвърждава тенденцията приемните родители основно да са хора на средна възраст, със средно образование, които са отгледали своите деца и търсят възможност да съчетаят професионалното си развитие с това да полагат грижи за изоставени деца, но те са без гарантирана социална сигурност. Миланов изтъкна, че благодарение на приемната грижа устойчиво намалява броят на децата, които се настаняват в социални институции, а новородените и бебетата не попадат в домове за изоставени. Настояванията на Националната асоциация за приемна грижа за въвеждането на договор, който да гарантира социална сигурност на семействата, вече 12 години не са чути от държавата. Без договор, който да гарантира социална сигурност на приемните родители, намалява интересът към приемната грижа, а действащите професионални семейства не могат да ползват социални и здравни обезщетения, включително майчинство или обезщетения за безработица. Това отдалечава младите хора от приемната грижа у нас.

Остава нерешен и въпросът за бъдещето на младите хора, напускащи приемна грижа. Липсва социален пакет, който да гарантира базовата сигурност на младежите в приемни семейства. За съжаление, липсва качествена социална работа, която да подкрепи независимостта на младежите, да им съдейства с осигуряването на жилище, работа. Благодарение на Националната асоциация за приемна грижа студентите в държавните висши училища получават възможност да не заплащат такси за приемни изпити и семестриални такси, но остава въпросът на ниво университет относно безплатното ползване на общежития, например. 

Още от категорията

Антоанета Василева

Антоанета Василева: Медийната грамотност не е само медийна тема

Медийната грамотност в днешно време ни дава инструментите да се справяме с всички предизвикателства, които ни предоставя Интернет и достъпът до този огромен обем от информация. Това каза за Радио Стара Загора Антоанета Василева, член на Управителния..

публикувано на 26.11.21 в 11:39

Малшанс е, че на АМ "Струма" не е имало пътуващи, които да помогнат след катастрофата

45 души намериха смъртта си на  автомагистрала „Струма“ вчера, след като автобусът в който пътували, самокатастрофира и изгоря. Само седем са оцелелите.  Подобна катастрофа имаше през 2011-та година на АМ „Тракия“. Тогава автобус по линията..

публикувано на 24.11.21 в 11:17

22 ноември е празник на българските адвокати

22 ноември е професионален празник на българските адвокати. На 22 ноември през 1888 г. е приет първият у нас Закон за адвокатите. Предизвикателствата пред българските адвокати днес са доста, защото живеем в сложно време, споделя в интервю за..

публикувано на 22.11.21 в 15:46
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Очакванията са за създаване на коалиция на принципна основа

Изборите през тази година показаха, че обществото ни е фрагментирано, а партийните ядра са и изключително малко и не гарантират дори представителност, коментира за Радио Стара Загора комуникационният експерт Даниел Киряков от Центъра за анализи и..

публикувано на 22.11.21 в 15:00

Даниел Василев: Цената на газта ще остане завишена през зимните месеци

Тази седмица природният газ рязко повиши цената си , а редица експерти алармираха, че Европа е изправена пред енергийна криза. Заради ниските резерви на газ може да се стигне до прекъсвания на електрозахранването през зимните месеци, в някои..

публикувано на 19.11.21 в 13:15

Съвети за потребителите за голямото пазаруване на Черния петък

Отново предстои Черния петък, когато много магазини обявяват намаления, а хората се впускат в пазаруване, често и на ненужни стоки. Ако се научим спокойно и планирано да пазаруваме няма да се чувстваме измамени, съветва Богомил Николов от..

публикувано на 18.11.21 в 14:33
Владимир Иванов

От началото на ноември цените на стоките, включени в потребителската кошница се повишават

Цените на основните стоките от потребителската кошница се повишават отново от началото на ноември месец. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Единствено..

публикувано на 12.11.21 в 16:47

Анна-Мария Богданова: В града има бъдеще за младите хора

В Стара Загора има перспективи и бъдеще за младите хора. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора новият млад омбудсман на Стара Загора Анна-Мария Цветолинова Богданова.  „Една от основните цели на нашия мандат е да покажем тези перспективи и..

публикувано на 11.11.21 в 11:15

Тракийски университет стартира безплатно обучение на стопани

Тракийски университет – Стара Загора организира безплатни курсове и семинари, предназначени за земеделски стопани и заети в техните стопанства лица, съобщават от учебното заведение. Обучението ще бъде проведено в две форми: курс в рамките на 4 дни и..

публикувано на 10.11.21 в 15:20
Десислава Бошнакова

Проф. Десислава Бошнакова: Ситуацията с пандемията заглуши изборната кампания

Ситуацията с ковид пандемията заглуши изборната кампанията, смята проф. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. По думите й голяма част от комуникационната кампания минава в онлайн среда, но..

публикувано на 08.11.21 в 08:45