Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туида е била силно урбанизирана крепост

Снимка: интернет

Приключиха разкопките на късноантичната и средновековна  крепост Туида край Сливен за този археологически сезон. За тях Министерство на културата отпусна около 26 000 лв.  Екипът, ръководен от директора на Регионалния исторически музей в Сливен д-р  Николай Сираков  продължи проучванията на малка част от обекта – около 75 кв. м. В северозападния край на крепостта е разкрита масивна постройка от 11-12 в. „Зидовете са с дебелина 90 см, част от тях са останки от вътрешни преградни стени. Намерените следи от изгоряло дърво подсказват мисълта, че сградата вероятно е била на два етажа, като вторият е бил изцяло от дърво, вероятно с масивнни дървени подпори“, разказа д-р Сираков. Постройката е била засегната от сериозен пожар. За датировката й помагат намерените бронзови монета и апликация за колан, парчета строителна и битова керамика и фрагменти от сграфито керамика.

Крепостта  Туида се намира в самия град Сливен, разположена на  хълма Хисарлъка в североизточната част на града. В тази местност е имало тракийско селище до 3 в. Крепостта е построена през 4 в. на площ от около 40 дка. Била използвана  с прексъвания в продължение на векове  от  Римската империя, Византия и  в последствие от средновековната българска държава. Животът в нея прекъсвал заради хунските нашествия през 5-ти в. и  на авари и славяни в края на 6-ти и началото на 7-ми в., за да бъде окончателно изоставена след набезите на печенегите в края на 12 -ти и началото на 13 -ти в. 

По обстойното проучване на крепостта Туида започва през 1982 година. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Намерени са и много артефакти. От епиграфски паметник с надпис, датиран в началото на ІІІ в., е установено античното име на крепостта – Туида. „ Откритите находки дават основание да смятаме, че крепостта Туида е била силно урбанизирана. Надяваме се проучванията да продължат и следващата година“, изрази надежда Николай Сираков.

 Интервюто с археолога д-р Николай Сираков чуйте в звуковия файл.Още от категорията

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Заявките за съкращаване на чиновници са лъжа

Обявеното намерение за съкращение на 30 хиляди души от държавната администрация от Асен Василев от "Продължаваме промяната" е невъзможно за изпълнение. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. По..

публикувано на 06.12.21 в 20:55

Обвинителният акт срещу британеца, причинил смъртта на моторист на кръстовището до Езиковата гимназия, е внесен в съда

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 28-годишния Ариф Ахмед, поданик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Той е предаден на съд за това, че на 03. 10 .2021 г. в гр. Стара Загора причинил тежко пътнотранспортно..

публикувано на 06.12.21 в 16:02
 Даниела Павлова, директор на ОУ

55 % от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи

55 процента от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Станкова. Изследваните ученици в двете общини са 5 829 от общо 10 561. В..

публикувано на 06.12.21 в 14:32

Празнува училище „Свети Никола“

Навръх Никулден най-старото старозагорско училище „Свети Никола“ чества своя патронен празник. Денят ще бъде отбелязан от всяка една паралелка заради въведените противоепидемични мерки, а добрата новина е, че след месец и половина..

публикувано на 06.12.21 в 11:40

Търсят средства за ремонт на сградата на звено "Майка и бебе" в Стара Загора

Около 35-40 хиляди лева са необходими за ремонт на покрива и саниране на сградата на звено „Майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги в Стара Загора. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Димова, председател на Фондация „Мисия..

публикувано на 06.12.21 в 11:15

Младежи организират коледна кампания „Дари, за да зарадваш" в Стара Загора

Младежки общински съвет Стара Загора стартира за трета поредна година Коледното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш". Кампанията има за цел да помогне на човек в нужда. „Ние – младежите, а и всички граждани, към които се обръщаме,..

публикувано на 06.12.21 в 11:13

Катастрофа затруднява движението по пътя Казанлък -Стара Загора в района на село Тулово

Затруднено е движението  по пътя Казанлък – Стара Загора в района на село Тулово. Причината е инцидент между два леки автомобила. Катастрофата е станала по-рано тази сутрин. Има пострадали, но без опасност за живота. В момента полиция регулира..

публикувано на 06.12.21 в 11:03

На 7 декември тестват локалната система за оповестяване в Стара Загора

На 7 декември (вторник) от 11.00 до 11.30 часа на територията на обект „Газов терминал" на ЛСО на „ЗАРА ГАЗ", находящ се в град Стара Загора, ще бъдат извършени функционални изпитания към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване за..

публикувано на 06.12.21 в 10:37

Близо 60% от учениците в Старозагорско се върнаха в клас

Малко над 60% от учениците в област Стара Загора се завърнаха в училище, съобщи Татяна Димитрова от Регионалното управление на образованието. В класните стаи ще влязат учениците от паралелките, в които има 50 на сто съгласие от родителите за..

публикувано на 06.12.21 в 09:52

Започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов" в Ямбол

В Ямбол започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов". Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж" и ще продължат до средата на 2023 година. Предвидените по проект средства са близо 4 300 000 лева...

публикувано на 06.12.21 в 09:13
Подкасти от БНР