Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С телемедицина лекуват псориазис в Сливен

Снимка: интернет

 В световния  ден на хората с псориазис, Кристина Русева разговаря за социалнозначимото заболяване със специалиста по кожни и венерически болести от Сливен д-р Антонина Нинова. В Сливен лекуват сериозното заболяване със социална занчимост чрез приложението Healee

Сливенските лекарки  д-р Антонина Нинова и д-р Мая Миланова, помагат на своите пациенти страдащи от псориазис чрез телемедицина. Като  специалисти по кожни и венерически болести те  работят в екип в отделението за кожни и венерически болести към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“  в Сливен. Чрез приложението Healee  хората страдащи от това заболяване, което често освен кожата засяга и вътрешни органи могат да задават своите въпроси и да получат отговор  без да се налага преглед на място, което в условията на COVID-пандемията е изключително удобно и предпазващо от контакт с други потенциални носители на този или други вируси.

По последни проучвания псориазиса засяга около 3% от хората у нас и това го прави социалнозначимо заболяване. Социалната му значимост се определя и от психологическите страдания на болните. Псориазисът  се разпростанява по  крайниците, тялото, окосмената част на главата, ноктите, големите гънки на тялото, половите органи, длани, стъпала, пръсти , а понякога и лицето.

 Причините за това заболяване не са докрай изяснени. Важно е да се знае, че болестта не е заразна Счита се, че появата на обривите  по кожата е генетично обусловено,  но често псориазиса засяга вътрешните органи и  ставите. Отключваща роля могат да изиграят външни и вътрешни фактори – психичен стрес, различни лекарства, инфекции, физични фактори и хормонални промени в организма – бременност, раждане,  пубертет и др.Такива пациенти по-често страдат от исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда атеросклероза, диабет, хипертония, затлъстяване, възпалителни заболявания на червата, нарушения в обмяната на липидите и хиперлипидемия, депресии . Най-тежката форма на болестта е псориатичният артрит и може да доведе до инвалидизация. Неговата поява се среща у 30% от пациентите със зачервявания, затопляне, скованост, особено сутрин на ставите и тяхната деформация. Артритът обикновено се проявявяа няколко жгодини след появата на псориазиса, но понякога започва едноверемнно с него или го предшества. Кожата е най-големия човешки орган и обривите по нея, когато тя видимо не е добре, това  предизвиква неудобство у болния, могат да доведат до дълбоки емоционално-психологически страдания. Болните се страхуват да не бъдат избягвани или отхвърляни от близки, колеги и приятели, имат ниско самочувствие Ограничават общуването си,  често трудно завързват интимни връзки. Затруднен е както личния им, така и професионалния им живот.  си

Лекарите препоръчват да не се консумира никакъв алкохол, да се спрат цигарите, да не се консумират картофи, патладжани и домати заради съдържанието на соланини. „Лятото заболяването е в ремисия, а през есента и зимата се обостря.

Лечението на псориазиса е с конвенционални средства – хидратиращи кремове, унгвенти, витамини, ретиноиди, селективна ултравиолетова терапия, фототерапия, фотохимиотерапия, цитостатици, балнеолечение и морелечениеОбривите се повлияват добре от морелечението, но не бива да се прекалява с излагането на слънце и с така модерния солариум за шоколадов тен. Защото натрупаните високи дози ултравиолетови  лъчи , се помни от клетките на кожата от самото ни раждане до края на живота. А това може да доведе до нежелани дегенеративни изменения на пигментната система – т.е. меланоми и до карцином и други на кожата“ , подчертава д- р Антонина Нинова.

. . А отскоро и у нас са нови, т.нар. биологични средства, които са от голяма помощ и за специалистите и за пациентите. Приложението им се препоръчва за умерените и тежки форми на псоризаис и на псориатичен артрит. При тях няма токсични ефекти на конвенционалните лекарства, защото са направени на базата на човешки протеини. Биологичната терапия се заплаща он НЗОК.

„Болните могат сами да се погрижат за себе си като поддържат добра хигиена на кожата – да не се къпят с гореща вода, да използват душ-гел без сапун и специални шампоани и да хидратират кожата си. Да избягват червените меса от всякакъв произход, никакъв алхохол и тютюнопушене! “, съветва д-р Нинова. Полезни са  плодовете и зеленчуците заради наличието на антиоксиданти в тях - черешите, гроздето, зеленчуците, броколите, спанака, карфиола… Препоръчват се и тлъсти риби заради високото съдържание на Омега 3 мастни киселини, растителни масла, вит.Д, вит.В12.

Вашите въпроси към д-р Антонина Нинова и д-р Мая Миланова свързани с диагнозата и лечението на псориазиса, можете да задавате  чрез  приложението Healee. 

Цялото интервю с д-р Антонина Нинова, специалист по кожно-венерологични болести можете да чуете в звуковия файл.

 . 

Още от категорията

40 % развиват пост ковид синдром

40 процента от пациентите, преболедували ковид-19, развиват пост ковид синдром. При половината от излекуваните има висок риск от мозъчен инсулт, а риск от инфаркт има при 60 на 100 от хората. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 22.01.22 в 12:41

Стрелча предлага няколко вида туризъм на достъпни цени

В Стрелча за развитието на туризма залагат на минералната вода, чистия въздух, красивата природа на Средна гора и на богатото историческо наследство. Китното градче, намиращо се на двадесетина километра от Копривщица  в Същинска Средна гора, отдавна е..

публикувано на 21.01.22 в 16:35
Мая Илиева

Синдикатът на българските медицински специалисти отново настоява за решаване на проблемите в здравеопазването

Синдикатът на българските медицински специалисти настоява за спешна реформа в българското здравеопазване и за решаване на дълго отлагани във времето проблеми. От организацията са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и..

публикувано на 20.01.22 в 15:29

Продължава приемът на документи за "Асистентска подкрепа " в община Стара Загора

Община Стара Загора в качеството си на доставчик на социални услуги продължава предоставянето на грижа в домашна среда и разширява достъпа с новата си социална услуга „Асистентска подкрепа“, съобщи за Радио Стара Загора д-р. Надя Трендафилова...

публикувано на 10.01.22 в 11:23

Пик на деца с късогледство

Дистанционното обучение е новата реалност или новото нормално, както обичат да казват. Обаче нормално ли е то за очите на нашите деца? Дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко..

публикувано на 29.12.21 в 19:46

„Брониран“ чай за енергийно утро през зимата

„Бронираният“ чай се отличава от обикновения с високото си калорийно съдържание, защото се приготвя с добавяне на полезни мазнини. Това обясни в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ консултантът по хранене и диететика..

публикувано на 23.12.21 в 20:08

Коледни бонуси за УМБАЛ "Киркович"

Персоналът на УМБАЛ „Проф. Киркович“ получиха коледни бонуси от половин заплата. Заради тежкото финансово състояние на болницата назад в годините това не се е случвало, но 2021-ва завършваме с добра печалба и можем да си го позволим. Това съобщи..

публикувано на 18.12.21 в 13:19

Д-р Пиперкова, болница "Тракия": На 500 бебета 30% са инвитро

В обществото ни има съпротивата срещу COVID-19 ваксинацията. България все още няма официална позиция могат ли бременни жени да се имунизират против коронавирус на фона на международни професионални организации по акушерство и гинекология, които излязоха с..

публикувано на 13.12.21 в 14:55

Профилактиката – ключова в гастроентерологията

Профилактиката в гастроентерологията особено при онкологичните заболявания е от изключителна важност. Ако бащата се е разболял от рак на 50 години, то синът му е добре да започне с профилактичните прегледи на 40-годишна възраст. Това каза в..

публикувано на 11.12.21 в 12:45

219 са новооткритите с ХИВ у нас

219 са новите случаи на ХИВ в България през последните 12 месеца. С тях общият брой на инфектираните в страната става 3180. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ регионалният координатор на Българската асоциация..

публикувано на 04.12.21 в 13:11
Подкасти от БНР