Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С телемедицина лекуват псориазис в Сливен

Снимка: интернет

 В световния  ден на хората с псориазис, Кристина Русева разговаря за социалнозначимото заболяване със специалиста по кожни и венерически болести от Сливен д-р Антонина Нинова. В Сливен лекуват сериозното заболяване със социална занчимост чрез приложението Healee

Сливенските лекарки  д-р Антонина Нинова и д-р Мая Миланова, помагат на своите пациенти страдащи от псориазис чрез телемедицина. Като  специалисти по кожни и венерически болести те  работят в екип в отделението за кожни и венерически болести към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“  в Сливен. Чрез приложението Healee  хората страдащи от това заболяване, което често освен кожата засяга и вътрешни органи могат да задават своите въпроси и да получат отговор  без да се налага преглед на място, което в условията на COVID-пандемията е изключително удобно и предпазващо от контакт с други потенциални носители на този или други вируси.

По последни проучвания псориазиса засяга около 3% от хората у нас и това го прави социалнозначимо заболяване. Социалната му значимост се определя и от психологическите страдания на болните. Псориазисът  се разпростанява по  крайниците, тялото, окосмената част на главата, ноктите, големите гънки на тялото, половите органи, длани, стъпала, пръсти , а понякога и лицето.

 Причините за това заболяване не са докрай изяснени. Важно е да се знае, че болестта не е заразна Счита се, че появата на обривите  по кожата е генетично обусловено,  но често псориазиса засяга вътрешните органи и  ставите. Отключваща роля могат да изиграят външни и вътрешни фактори – психичен стрес, различни лекарства, инфекции, физични фактори и хормонални промени в организма – бременност, раждане,  пубертет и др.Такива пациенти по-често страдат от исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда атеросклероза, диабет, хипертония, затлъстяване, възпалителни заболявания на червата, нарушения в обмяната на липидите и хиперлипидемия, депресии . Най-тежката форма на болестта е псориатичният артрит и може да доведе до инвалидизация. Неговата поява се среща у 30% от пациентите със зачервявания, затопляне, скованост, особено сутрин на ставите и тяхната деформация. Артритът обикновено се проявявяа няколко жгодини след появата на псориазиса, но понякога започва едноверемнно с него или го предшества. Кожата е най-големия човешки орган и обривите по нея, когато тя видимо не е добре, това  предизвиква неудобство у болния, могат да доведат до дълбоки емоционално-психологически страдания. Болните се страхуват да не бъдат избягвани или отхвърляни от близки, колеги и приятели, имат ниско самочувствие Ограничават общуването си,  често трудно завързват интимни връзки. Затруднен е както личния им, така и професионалния им живот.  си

Лекарите препоръчват да не се консумира никакъв алкохол, да се спрат цигарите, да не се консумират картофи, патладжани и домати заради съдържанието на соланини. „Лятото заболяването е в ремисия, а през есента и зимата се обостря.

Лечението на псориазиса е с конвенционални средства – хидратиращи кремове, унгвенти, витамини, ретиноиди, селективна ултравиолетова терапия, фототерапия, фотохимиотерапия, цитостатици, балнеолечение и морелечениеОбривите се повлияват добре от морелечението, но не бива да се прекалява с излагането на слънце и с така модерния солариум за шоколадов тен. Защото натрупаните високи дози ултравиолетови  лъчи , се помни от клетките на кожата от самото ни раждане до края на живота. А това може да доведе до нежелани дегенеративни изменения на пигментната система – т.е. меланоми и до карцином и други на кожата“ , подчертава д- р Антонина Нинова.

. . А отскоро и у нас са нови, т.нар. биологични средства, които са от голяма помощ и за специалистите и за пациентите. Приложението им се препоръчва за умерените и тежки форми на псоризаис и на псориатичен артрит. При тях няма токсични ефекти на конвенционалните лекарства, защото са направени на базата на човешки протеини. Биологичната терапия се заплаща он НЗОК.

„Болните могат сами да се погрижат за себе си като поддържат добра хигиена на кожата – да не се къпят с гореща вода, да използват душ-гел без сапун и специални шампоани и да хидратират кожата си. Да избягват червените меса от всякакъв произход, никакъв алхохол и тютюнопушене! “, съветва д-р Нинова. Полезни са  плодовете и зеленчуците заради наличието на антиоксиданти в тях - черешите, гроздето, зеленчуците, броколите, спанака, карфиола… Препоръчват се и тлъсти риби заради високото съдържание на Омега 3 мастни киселини, растителни масла, вит.Д, вит.В12.

Вашите въпроси към д-р Антонина Нинова и д-р Мая Миланова свързани с диагнозата и лечението на псориазиса, можете да задавате  чрез  приложението Healee. 

Цялото интервю с д-р Антонина Нинова, специалист по кожно-венерологични болести можете да чуете в звуковия файл.

 . 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19