Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлиан Попов:

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

Тежки са преговорите за пазарите на емисии на парникови газове

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова


В минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу.

Форумът продължава до 12 ноември, но вече се случиха някои значими събития, като срещата на върха, бяха поети и определени ангажименти. Според Юлиан Попов има сериозен напредък по поставените цели от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса.

В Глазгоу сборът от всичките ангажименти преведени в ограничаване на увеличението на глобалната температура за първи път стигна под 2 градуса. Преди Парижкото споразумение националните ангажименти даваха резултат около 4 градуса, който се смята за катастрофален,  по време на Парижкото споразумение сборът на тези национални ангажименти даде 3,6 градуса, преди Глазгоу те стигнаха 2,7, а според последните ангажименти предадени в Глазгоу тези ангажименти вече се изчисляват на 1,8 градуса. И това в реални параметри е много голям напредък, защото демонстрира ангажимент на държавите за много сериозно намаляване на въглеродните емисии.“, каза Попов.

Той коментира, че най-важни ще са поетите национални ангажименти на конференцията за климата.

Това за мен ще бъде успех за конференцията. Има един друг блок от преговори, които са свързани с това как страните ще си сътрудничат за постигането на тези цели. И там преговорите са много сложни, защото се съдържат правила за наблюдения. Например как една страна като Китай или Русия ще допуснат външно наблюдение на тяхната индустрия и това се превръща в чувствителен проблем, непрекъснато се водят преговори и те напредват постоянно“, коментира Юлиан Попов.

По думите му има напредък и в преговорите за цените на емисиите на парниковите газове.

Очаквам да има прогрес по отношение на цените на емисиите. В Парижкото споразумение е записано, че трябва да има цени на емисиите, да има пазари за тях. В света има 50 пазара, не е само европейския, от който ние се оплакваме постоянно. Но въпросът е как те ще се разраснат и как ще работят помежду си, за да има глобална цена на въглеродния двуокис и на парниковите газове. Тези две части от преговорите са в момента много напрегнати, върху тях много се работи, предполагам, че ще има определен напредък“, коментира Юлиан Попов.

Той допълни, че емисии плащат много страни, не очаква след Глазгоу да се стигне до глобален пазар на емисии с една и съща цена, но очаква да се изясни какъв е процесът за постигане на тази цел.

Това е много трудно, защото на практика това означава създаване на една глобална нова валута един вид, която има много реално измерение, защото е свързана с индустрията, енергетиката и т.н. Друго, за което се водят разговори е инициативата на ЕС за въвеждане на въглеродно мито или данък, за това че не са платени емисии в собствената си страна. Например когато Турция внася в България електричество или други стоки, дали трябва да плаща мито на България, заради това, че тяхното електричество не е плащало въглеродни емисии. Нарича се граничен механизъм за изравняване на въглеродния отпечатък, това енициатива на ЕС, тъй като цените на емисиите в ЕС са сред най-високите в света и ЕС иска да наложи равни условия в търговските отношения“, каза Юлиан Попов.

Според него това ще бъдат много тежки преговори и те няма да приключат в Глазгоу.

Още от категорията

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт. В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват..

публикувано на 01.12.21 в 12:19

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39
Подкасти от БНР