Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Индустриалната революция в България протича в кратки срокове и бурно темпо

2
Площад „Славейков” (снимка от 20-те години на XX век)
Снимка: stara-sofia.com

През 30-те години на XX век във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България – пътища и безпътие". За неин автор е сочен големият наш сатирик, карикатурист, художник и сътрудник на печатните издания "Барабан", "Зора", "Смях", "Маска", "Македония", основател и главен редактор на вестник "Щурец" Райко Алексиев. Когато човек чете текста, изпълнен с ирония, остава с усещането, че е описана част от днешната действителност в родината ни. 

"За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.

Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.

Страната е разделена на 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.

Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.

Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.

Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците й предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.

Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.

Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.

Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.

Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.

България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.

Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.

Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“. В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси."

Тази статия е отпечатана през 1933 година. Година по-късно, в утрото на 19 май 1934 България осъмва с манифест за преврат. Той забранява партиите. Само пет години след този акт страната ни става най-силната икономическа държава на Балканите. През 1934 година в България работят 891 по-едри предприятия, а след пет години те са над 2 100.

В интервю доц. д-р Евгения Иванова от РИМ-Стара Загора разказа любопитни факти за безпартийното управление от 1934-1939 година, икономическата мощ на България и емигрантските години на германци, потърсили препитание в страната ни, след Първата световна война.

Тук е мястото да припомним още, че Индустриалната революция в България навлиза в началото на XX век. Тя протича в кратки срокове, но с бурно темпо. Първата вълна обхваща 1901-1904 г., а втората 1909-1912 г. Броят на индустриалните предприятия рязко нараства. Вложеният капитал в тях се увеличава. Нараства и обемът на индустриалната продукция, внедрява се техниката. Основен исторически момент в хода й е обвързването на аграрното производство с индустрията. Увеличава се селскостопанската продукция. Годишният доход се увеличава със 150% в сравнение с 1892-1895 г. Развиват се дървообработващата индустрия, обущарство, зеленчукопроизводство, животновъдство. Активизира се кооперативното движение. През първите 15 години на XX век българската индустрия се развива при благоприятни условия: натрупани капитали, нова митническа политика, разширяване на вътрешния и външния пазар. На първо място е хранителната индустрия, след нея са текстилната, химическата, кожарската, добивната, керамичната. През този период чуждият капитал се включва активно в стопанството на страната, появяват се първите монополи - вълнено-текстилната, мелничарската, тютюневата. Основават се банки: Българска Земеделска Банка (1903 г.) и Българска Централна Кооперативна Банка (1910 г.). Развива се вътрешната и външната търговия. Изгражда се транспортна мрежа - Ж.П. линии: София-Каспичан; Русе-В. Търново; Габрово-В. Търново; Пловдив-Чирпан-Нова Загора; Кюстендил-Гюешево; В. Търново-Стара Загора.

 Това са фактите, а те са категорични, че днес имаме много да наваксваме.

Галерия

Още от категорията

Навръх Василица - на гости на Васил Генчев от квартал "Лозенец"

На днешния 14 януари своя покровител - банго Васил, почита ромската общност в България. Денят е известен още и като ромската Нова година и е сред най-тачените празници в календара на общността.  По традиция се отбелязва три дни - от 13 до 15..

публикувано на 14.01.22 в 12:54

13 януари - Ден на българското кино

На 13 януари, преди повече от век – през 1915 г., в първото столично кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“ .  Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на..

публикувано на 13.01.22 в 06:30

От любов към една жена и към България

Интересна е житейската история на 51-годишния Жоро Денчев от Габрово. Самият той казва, че животът му е минал през много перипетии, възходи, падения, митарства и пътешествия. Говори пет езика. Заминал през 90-те години в Канада, където се запознава с..

публикувано на 12.01.22 в 18:02

11 януари-Световен ден на думата Благодаря

Има един ден в годината, който за да бъде отбелязан подобаващо не е нужно да купувате скъпи подаръци. Достатъчно е днес, в Световния ден на думата благодаря , да се усмихнете на някого и да бъдете любезен, но от сърце. Дори специалистите..

публикувано на 11.01.22 в 08:10

Търсим най-популярните думи и изрази на 2021-ва в България

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за..

публикувано на 10.01.22 в 15:58

Атанас Месечков за срещата си с актрисата Мария Бакалова

Той се казва Атанас Месечков и е познат от музикалният формат „Dancing Stars“, където изявяваше своите танцови умения на сцената с различни звезди. Наскоро той имаше среща с българската актриса Мария Бакалова, най-известна с филма „Борат 2“. За..

публикувано на 10.01.22 в 14:35

"Казвам се Ковид и не съм вирус", настоява индиецът Ковид Капур

Какво може да ти донесе името? За индийския основател на стартъп за пътувания Ковид Капур то го превърна в сензация в социалните мрежи. Профилът на 31-годишния Капур в Twitter гласи: "Казвам се Ковид и не съм вирус." Тази седмица той написа, че е..

публикувано на 09.01.22 в 14:48

Кореспондентите на "24 часа" Ваньо Стоилов и на "БНТ" Иван Янев - на гости на "Радио Стара Загора"

На днешния 7 януари за здраво име имат повод да почерпят над 12 000 старозагорци, съобщават от Пресцентъра на община Стара Загора.  Тъкмо заради това  е и народната приказка, че Ивановден е вторият национален празник в България. Някои оспорват това..

публикувано на 07.01.22 в 16:30
Черницата в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав.

Последна седмица за гласуване в конкурса "Дърво с корен"

В настоящото издание са пристигнали  23 номинации , съобщават организаторите на конкурса от фондация "ЕкоОбщност" за почитани и обичани от хората дървета от различни кътчета на страната. От тях  до финалния кръг достигнаха 10 дървета, които се борят за..

публикувано на 07.01.22 в 14:40

Защо Ивановден е национален празник за старозагорско семейство

Ивановден  е национален празник в едно старозагорско семейство, защото на 7 януари имен ден отбелязват не един, цели четирима празнуващи. „7 януари е много важен за нас-за здраво име черпят трима Ивановци -баща, съпруг, зет, както и..

публикувано на 07.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР