Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Нарисувай ми делфин!" - конкурс за творчество на "Зелени Балкани"

За първи път "Зелени Балкани" организират конкурс за творчество с акцент върху китоподобните в Черно море. Конкурсът е в рамките на проект "Натура 2000 в България - нови хоризонти" и целта е да се привлече внимание върху значението и опазването на видовете.

Участниците са разпределени в три възрастови групи - от 12 до 15 години, от 16 до 18 години и пълнолетни участници без ограничение във възрастта. Желаещите могат да участват със свои произведения в два формата - рисунка и дигитална творба - дигитална рисунка, кратък видео клип или анимация до 2 минути. До 15-ти декември е срокът за изпращане на адрес: гр. Пловдив, ул. "Скопие" 1 за "Зелени Балкани", или на e-mail: office@greenbalkans.org. Творбите ще оценяват художникът Минчо Тодоров, Петя Карпузова, Ваня Ангелова, Ивайло Гогов и Галина Мешкова.  Всички участници ще получат грамота, а отличените - и награди. За пълнолетните участници в трета възрастова категория е предвидена и възможност за участие в експедиция за проучване и преброяване на китоподобните в българските териториални води в Черно море.

В Черно море се срещат три вида представители на китоподобните от две семейства: Делфини  и Морски свине. Общият размер на популацията в Черно море е неизвестен. Оценките на числеността на база проучвания по метода на линейните трансекти в някои части на Черно море предполагат, че настоящия размер на популацията е поне няколко десетки хиляди екземпляра, като е възможно да достигат и над 100 000 индивида.Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и световно застрашени видове. 

За значението, опасностите и опазването им, чуйте в прикачения звуков файл. Полина Христова е специалист комуникации в Сдружение "Зелени Балкани" и участник в експедиции в Черно море.

Още от категорията

На Щедрия вторник можем да дарим за защитен детски кът

Една от 12-те каузи на  благотворителната инициатива Щедрия вторник  е и каузата на Сдружение “Самаряни” - “Да създадем заедно защитен кът за детски игри!“. Щедрият вторник е глобална инициатива, която се отбелязва в над 100 страни по света,..

публикувано на 30.11.21 в 16:59

Изложба с над 20 папагала в Стара Загора

Над 20 папагала от най-екзотичните и красиви видове могат да бъдат видени в Стара Загора. Освен, че са гласовити, а когато решат и речовити, красивите птици правят и номера – имат специално шоу.  Дарина Колева разказва повече: От пъстри,..

публикувано на 29.11.21 в 10:34

Старозагорци се включват в експедиция за покоряването на най-високия връх в Африка

Трима старозагорци - Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев - ще се включат утре в  покоряването на най-високия връх в Африка - връх Ухуру в планината Килиманджаро в Танзания. Изкачването на високия 5892 м връх ще бъде в памет на алпиниста Атанас..

публикувано на 25.11.21 в 14:46

Ямболски деца рисуват благотворително

Започна гласуването за 604-те творби от конкурса за рисунка „Коледа“ на Община Ямбол, публикувани в официалната ѝ страница във Фейсбук.  Конкурсът е част от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“. Най-добрите творби ще..

публикувано на 22.11.21 в 18:15

Една старозагорска двойка се врече във вярност в Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство и на втория тур от избора за президент и вицепрезидент една двойка в Стара Загора си каза заветното „да“ и се врече в любов и вярност през целия си съвместен живот.  Таньо Танев и Велислава Русинова от официално вече са..

публикувано на 21.11.21 в 15:22

600 милиона по-малко птици летят в Европа

Птиците в Европа днес са с около 600 милиона по-малко, отколкото са били преди 40 години.  Това показва ново проучване на гнездящите птици на Стария континент, съобщи за Радио Стара Загора Йордан Христов от Българското дружество за защита на..

публикувано на 19.11.21 в 16:24

Фондация "Мисия Криле" обяви нови благотворителни кампании

" Бежанците не са ангели. Бежанците не са и демони . Мисля, че организациите, като нашата "Мисия Криле", които се занимават с проблемите на бежанците не трябва да изпадат в крайност, че всички бежанци са ангели, а журналистите не бива да ги сравняват с..

публикувано на 17.11.21 в 15:38

Костадин Филипов: Когато бях дете си пусках песен и си представях, че аз я изпълнявам

Днес отбелязваме Световния ден на телевизията. Един от поводите да потърсим любимо лице и глас от родния телевизионен ефир. Костадин Филипов, журналиста с 26 – годишен опит в различни медии – регионални и национални. В момента е автор на поредицата..

публикувано на 21.11.21 в 08:00
Площад „Славейков” (снимка от 20-те години на XX век)

Индустриалната революция в България протича в кратки срокове и бурно темпо

През 30-те години на XX век във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България – пътища и безпътие" . За неин автор е сочен големият наш сатирик, карикатурист, художник и сътрудник на печатните издания "Барабан", "Зора", "Смях", "Маска",..

публикувано на 15.11.21 в 16:40

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира в град гр. Казанлък

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира 12А клас в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Идеята се ражда от желанието на учениците да помогнат на млади хора, които имат лимитирани финансови възможности..

публикувано на 15.11.21 в 10:15
Подкасти от БНР