Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Снимка: WWF – България

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с глобалния план за опазване на горите и  спиране на обезлесяването до 2030 г., съобщи Георги Стефанов, ръководител на „Климат и енергия“ и представител на WWF – България на срещата.

Само няколко дни  след като световните лидери подписаха план на конференцията на ООН за изменението на климата COP26 за обръщане на обезлесяването, изпълнителната власт на ЕС в сряда, 17 ноември, предложи проект на закон, изискващ от компаниите да докажат, че селскостопанските стоки за 450-те милиона потребители в ЕС не са свързани за рязане на дървета. Новите правила имат за цел да гарантират, че продуктите, закупени и използвани от гражданите на ЕС, не допринасят за глобалното обезлесяване и деградацията на горите, разясни Добромир Добринов, старши експерт, „Природозащитно законодателство“ в WWF-България:

С регламента се определят задължителни правила за надлежна проверка от страна на операторите, които предлагат на пазара на ЕС определени продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите — соя, говеждо месо, палмово масло, дървесина, какао и кафе, както и някои производни продукти, като кожи, шоколад и мебели. Целта е на пазара на ЕС да се допускат само продукти, несвързани с обезлесяването, и законни продукти (в съответствие със законодателството на държавите на произход).

От операторите ще се изисква да събират географските координати на площите, където са произведени стоките, които предлагат на пазара. Целта на тази строга мярка за проследяване е да се гарантира, че на пазара на ЕС влизат само продукти, несвързани с обезлесяване, и че правоприлагащите органи в държавите членки разполагат с необходимите средства, за да контролират това.

Чрез система за сравнителен анализ, управлявана от Комисията, ще се идентифицират държавите с нисък, стандартен или висок риск от производство на стоки или продукти, което е свързано с обезлесяване или не е в съответствие със законодателството на държавата производител. Задълженията на операторите и компетентните органи ще варират в зависимост от равнището на риска в съответната държава или регион на производство, като за продуктите от райони с нисък риск ще се прилагат опростени задължения за надлежна проверка, а за тези от райони с висок риск контролът ще е засилен.

Като част от своите системи за надлежна проверка операторите ще трябва да преминават през три етапа, каза Добромир Добринов и ги разясни:

Първо, те ще трябва да осигурят достъп до информация за стоката, количеството, доставчика, държавата на производство и т.н. Основно изискване на този етап е получаването на географските координати на площите, където са произведени стоките, предлагани на пазара. Тъй като обезлесяването е свързано с промени в земеползването, наблюдението на обезлесяването изисква точна връзка между стоките и продуктите, предлагани на пазара на ЕС, и площите, върху които те са произведени. Използването на геолокационни координати е най-простият и най-разходноефективният начин за получаване на географската информация, от която органите се нуждаят, за да проверяват дали продуктите и стоките са свързани с обезлесяване. Очаква се съчетаването на географското позициониране с дистанционно наблюдение чрез сателитни изображения да доведе до по-голяма ефективност на регламента.

На втория етап компаниите ще трябва да използват информацията за площите, където се произвеждат стоките, за да анализират и оценят риска по веригата на доставки.

На третия етап те ще трябва да предприемат адекватни и пропорционални мерки за смекчаване на риска.

Целта на новите правила е предотвратяване на обезлесяването и деградацията на горите. Това означава също така намаляване с поне 31,9 милиона тона на година на въглеродните емисии в атмосферата, дължащи се на потреблението и производството в ЕС на съответните стоки, което може да доведе до икономии в размер на поне 3,2 млрд. евро годишно, обобщи Добромир Добринов.

Новата инициатива на  Комисията има за цел да предостави инструментите, необходими за преминаване на ЕС към кръгова икономика, опазване на природата и повишаване на екологичните стандарти в ЕС и в световен мащаб.

Още от категорията

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт. В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват..

публикувано на 01.12.21 в 12:19

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39
Подкасти от БНР