Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС)

Данъчната система е добра, въпрос на политическо решение е да се намаляват ставки

2
Председателят на ИДЕС Бойко Костов (вдясно) връчва почетен плакет на министъра на финансите Валери Белчев
Снимка: ИДЕС

Очакванията на професионалната организация не се разминават с надеждите на обществото. Политическата стабилност е основен фактор за бизнес средата и за подобряване на икономическите показатели на страната. Това каза Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), потърсен за коментар след началото на експертните разговори между политическите формации за съставяне на правителство.
В данъчната система на страната не трябва да се извършват генерални промени. Тя е добре действаща и добре конструирана. Въпрос на политическо решение е дали да се намаляват определени данъчни ставки. Костов подчерта обаче недостатъка на подобна стъпка, която не би довела до понижение на крайните цени. Реално намалението на ДДС увеличава печалбата за търговците. Това не е инструмент, който може да потиска цените, както и да влияе ефективно върху инфлацията. 
Повече пари за децата от хазната
Увеличени са данъчните облекчения, които имат право да ползват родители на деца до 18 години. Мярката обхваща и подрастващи с увреждания. През 2021 година сумата, която държавата ще възстанови, е 450 лева за едно дете, 900 лева при 2 деца и 1350 лева при три и повече деца. Важно ограничително условие е родители, настойници или попечители да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични вземания, отбеляза Костов. 
Одиторската професия е изправена пред нови предизвикателства във фокуса на устойчивото корпоративно управление и отчитане. На световно и европейско ниво се работи активно върху стандартизиране на нефинансовата информация от дейността на предприятията в контекста на екологични и социални аспекти, човешки права, равенство между половете, борба с корупция и др. В бъдеще тези данни ще бъдат проверявани за съответствие с годишния финансов отчет.
На тържествена церемония преди дни ИДЕС отбеляза 3 важни за професията годишнини – 90 години от възникването на независимия финансов одит в България, 30 години от възстановяването на одиторската професия и 25 години от създаването на Института на дипломираните експерт-счетоводители. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора награди математическите таланти и техните преподаватели

Грамоти и награди за успехите си получиха старозагорските математически таланти и техните преподаватели от ръководството на Община Стара Загора.Учениците са завоювали призови места в математическите състезания в Куала Лумпур - WMI2024 и Сеул..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
гл. инсп. Димитър Димитров, сектор

Над 2300 водачи с превишена скорост само за седмица в Старозагорско

Общо 2311 нарушения на скоростните режими са установили пътните полицаи от 05.08 до 11.08 на територията на ОДМВР-Стара Загора. През посочения период в страната беше проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими, която е..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Ръст на пожарите в Старозагорско

Пожароопасният сезон се измества, очертава се дълъг рисков период. Типичните за юли и август пожари се наблюдаваха до края на октомври миналата година, каза главен инспектор Антон Колев, началник на  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 12.08.24 в 15:02

Работодателите са длъжни да осигурят нормални условия на труд в горещите дни

Според българското законодателство по-строги са мерките при работа на закрито, отколкото навън.  Това съобщи пред Радио Стара Загора Йордан Йорданов, началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване в Дирекция „Инспекция по труда“ –..

публикувано на 12.08.24 в 13:17

Община Стара Загора подарява пътуване с ретро тролей

Община Стара Загора и общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози “ ще возят безплатно граждани от всички възрасти с ретро тролей днес. Инициативата е по повод Международния ден на младежта - 12 август, каза пред Радио Стара Загора управителят на..

публикувано на 12.08.24 в 12:40
Община Стара Загора

Общината санкционира 7 водачи за неправилно ползване на тротинетки

355 е броят на наложените санкции глоба с фиш на стойност 20 лева през изминалата седмица, сочи бюлетинът за констатирани нарушения по наредбите на Община Стара Загора.   Проверките се осъществяват непрекъснато от Община Стара Загора и органите на..

публикувано на 12.08.24 в 12:33

Старозагорски криминалисти задържаха четирима с наркотици

Служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" от ОДМВР-Стара Загора  проведоха специализирана полицейска операция по линия "Наркотици". По време на акцията непосредствено след закупуване на наркотично вещество са задържани двама мъже на..

публикувано на 12.08.24 в 11:12

Отново насилие над жени в Старозагорско

За проявена агресия срещу жени съобщават от пресцентъра на полицията в Стара Загора. На 9 август е получено съобщение от 33-годишна жена от областния град , че от няколко месеца била подложена на системен физически тормоз от съжителя й - 34-годишен мъж...

публикувано на 12.08.24 в 10:57

Отбелязваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното..

публикувано на 12.08.24 в 09:43

Висок риск от пожари

Заради жълтия код за опасно високи температури, в цялата страна е обявена и особено висока опасност от пожари. Пожароопасно остава в цяла България, като най-високи са стойностите в Северна България - от Видин до Велико Търново и Русе..

публикувано на 12.08.24 в 08:43