Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен ред. В това са убедени екологични организации обединени в  коалиция „За зелен рестарт“.  В обединението са включени MOVE.BG, WWF България, „Грийнпийс“ - България и „Институт Кръгова Икономика“. 

Те изпратиха позиция до политическите партии в 47-мия Парламент с призив със стартиране преговорите за съставяне на кабинет да се обмисли за създаване на специализирана управленска структура в новото българско правителство - Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация, следвайки успешните европейски примери и конструкта на Европейската комисия. 

Това е длъжност, която няма да изисква тежка административна реформа в настоящата сложна ситуация у нас. Но длъжност, която ще укрепи и подпомогне ускореното устойчиво икономическо развитие, преодоляване на социалните неравенства и включително ще координира на хоризонтално ниво политиките за климата и биоразнообразието. Подобна крачка ще даде възможност на България да създаде справедливо и благоденстващо общество с модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика, уверяват от екокоалицията.

"На 11 октомври изпратихме едно отворено писмо за създаването на реално работеща държавна структура с цел преодоляване на климатичната криза, координиране на процесите за зелена трансформация. Изтъкнахме, че точно липсата на координация и свързаност между отделните държавни структури главно ни спъва да изпълним политиките, с които сме се съгласили вече. Различните министрества, ведомости, комисии решават проблемите на парче, а ние сме на мнение, че климатичните промени са един хоризонтален проблем, който обхваща абсолютно всички икономически сектори и социални сфери. Енергеника, земеделие, здравен фонд и много други. Всички тези сектори имат ключова роля за посктигане на климатичните цели, поставени от Зелената сделка и на другите европейски директиви и решаването на тези проблеми изисква централизиран подход на най-високо управленско ниво", казва Светослав Стойков, съосновател и изпълнителен директор на “Институт Кръгова Икономика”. 

По думите му в момента единствено в Министерство на околна среда и води има дирекция, която се занимава с тези проблеми. "Но думичките климат, природа, биоразнообразие, като че ли липсват в другите министерства, длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация би съгласувал всички действия, които в момента се правят на парче от всички ведомости", казва Стойков. Според него целта е дългосрочна реформа, която да гарантира зеленото развите на България. Той припомня, че това е необходимо, защото най-малкото ще търпим редица наказания от Европейския съюз ако не изпълним реформите, с които вече сме се съгласили.

"Направи ми добро впечатление и че в преговорите за съставяне на нов кабинет в дискусиите на тема енергетика се заговори за нашето предложение, но все още не знаем какво ще включва тази позиция и дали ще се случи", коментира Светослав Стойков от “Институт Кръгова Икономика”. Той обясни, че примери има в Европа и дори в Пакистан. 

"В Австрия има федерално министерство за действие в областта на климата и околната среда. В Норвегия вече имат министерство на климата и околната среда, което координира редица важни политики в държавата, в Испания имат министър, който се занимава с действия в областта на климата и екологичния преход, дори в Полша има министрество на климата и околната среда с обхват на действие много по-голямо от нашето министерство на околната среда. Дори в Пакистан имат министерство на климатичните промени.", каза Стойков.

Още от категорията

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт. В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват..

публикувано на 01.12.21 в 12:19

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39
Подкасти от БНР