Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Стойчев -"Спасителят от АМ "Тракия":

Малшанс е, че на АМ "Струма" не е имало пътуващи, които да помогнат след катастрофата

45 души намериха смъртта си на  автомагистрала „Струма“ вчера, след като автобусът в който пътували, самокатастрофира и изгоря. Само седем са оцелелите. 

Подобна катастрофа имаше през 2011-та година на АМ „Тракия“. Тогава автобус по линията „София – Бургас“ също самокатастрофира, преобърна се и се запали. В него пътуваха 26-ма души. Шестима не оцеляха. 

В спасител за останалите се превърна един обикновен човек, който в същия момент шофирал  по аутобана след автобуса.

Когато катастрофата се случва, 26-годишният тогава Стефан Стойчев  спира колата, взема пожарогасител и се качва в автобуса.  На помощ на Стефан се притичат и други пътуващи. Така са спасени животи.

Но катастрофата на АМ „Струма“ е различна, казва Стефан, защото обстоятелствата са други. „Малшанс е, че в момента на катастрофата на АМ „Струма“ не е имало други пътуващи“, казва Стефан Стойчев. И обяснява, че първите минути са били от значение, след третата - четвъртата минута вече е можело да се разчита само на специализирана техника. „А това е магистрала, случва се в средата на магистралата – трябва време, за да дойдат пожарните“, казва Стефан.  „Пламъците се разрастват много бързо – това са пердета, седалки, всичко е найлон, гориво… Ако в първите минути имаше хора, тогава изходът можеше да не е толкова ужасен, можеше да се спасят повече хора“,  е мнението на Стефан.

Разликата между тази катастрофа и случилото се през 2011-та година, когато той се превърна в „Спасителя от магистрала „Тракия““, е в обстоятелствата – когато катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия“ се случва, Стефан шофира непосредствено след преобърналата се машина. Действа  светкавично- взема пожарогасител, влиза в рейса и успява да извади пътуващите.

„Просто решаваща е реакцията в първите минути, а на АМ „Струма“ не е имало никой“, обяснява Стефан.  

Допълва, че от огромно значение в подобни моменти е и запазването на самообладание – защото подобни автобуси имат аварийни изходи, има чукчета, с които би могло да се разбие стъклото и да се спасят хората.

10 години  след пътния инцидент на АМ „Тракия“,  Стефан Стойчев не помни колко души е спасил, но помни имената на спасените.  И до ден днешен се чува с тях, интересува се как са , как живеят.

„Животът им обаче се преобърна с краката нагоре след катастрофата“, казва Стефан и допълва, че си е мислел същото и за оцелелите на АМ „Струма“.

„Те са живи телом, но духом ?“ Много сили и време ще им трябва, за да го преодолеят и вероятно след случилото се повече няма да бъдат същите“, казва Стефан Стойчев. 

10 години след катастрофата на Тракия, „Спасителят от Автомагистрала Тракия“ вече не сънува кошмари. Но инциденти като вчерашния го връщат в спомените и ги преживява отново.

Стефан Стойчев няма обяснение, защо в България се повтарят трагедии. Но счита, че войната по пътищата може да се избегне или поне да бъдат намалени жертвите.  Стига да имаме култура на шофиране и да се спазват правилата. Защото всяко неспазване може да отнеме човешки животи. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бернард Конфортов

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват за евродепутати на 9-ти юни

По време на предстоящите на 9-ти юни избори за български и европейски парламент, постоянно пребиваващите във Великобритания български граждани на практика няма да могат да дадат вота си за избора на български евродепутати. Причината е, че в Изборния..

публикувано на 23.05.24 в 17:08

Балканска регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс, се проведе в Хасково

Балканската регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс се проведе от 14 – 16 май в Хасково и региона. Събитието бе организирано от EuroNatur - Германия, в партньорство със Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие и е част от..

публикувано на 20.05.24 в 13:05

С какво трябва да се борят у нас пациенти с рядко заболяване

16 май e обявен за Mеждународен ден за повишаване на осведомеността за рядкото заболяване Кисти на Тарлов. „Сдружение на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници“ участва активно в кампанията, защото заболяването не е широко известно или..

публикувано на 15.05.24 в 16:34
отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев: Всеки се бори със стръмнините в душата си

Първата неделя след Възкресението на Христос се нарича Светла или Нова неделя. По-популярна е с названието Томина неделя , защото в този ден, в православните храмове, от Светото евангелие се чете за явяването на Христос пред учениците му, между които бил и..

публикувано на 12.05.24 в 13:10
ГПЧЕ

Екатерина Бояджиева: Да говорим за Европа не като територия, а като културна идентичност

Надявам се, че сме се разделили с времето на победите и войните и живеем в нова ера на мир или поне на споделената идея за мир и в този дух говорим и преподаваме за Европа в училище. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора Екатерина..

публикувано на 09.05.24 в 10:13

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35