Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Стойчев -"Спасителят от АМ "Тракия":

Малшанс е, че на АМ "Струма" не е имало пътуващи, които да помогнат след катастрофата

45 души намериха смъртта си на  автомагистрала „Струма“ вчера, след като автобусът в който пътували, самокатастрофира и изгоря. Само седем са оцелелите. 

Подобна катастрофа имаше през 2011-та година на АМ „Тракия“. Тогава автобус по линията „София – Бургас“ също самокатастрофира, преобърна се и се запали. В него пътуваха 26-ма души. Шестима не оцеляха. 

В спасител за останалите се превърна един обикновен човек, който в същия момент шофирал  по аутобана след автобуса.

Когато катастрофата се случва, 26-годишният тогава Стефан Стойчев  спира колата, взема пожарогасител и се качва в автобуса.  На помощ на Стефан се притичат и други пътуващи. Така са спасени животи.

Но катастрофата на АМ „Струма“ е различна, казва Стефан, защото обстоятелствата са други. „Малшанс е, че в момента на катастрофата на АМ „Струма“ не е имало други пътуващи“, казва Стефан Стойчев. И обяснява, че първите минути са били от значение, след третата - четвъртата минута вече е можело да се разчита само на специализирана техника. „А това е магистрала, случва се в средата на магистралата – трябва време, за да дойдат пожарните“, казва Стефан.  „Пламъците се разрастват много бързо – това са пердета, седалки, всичко е найлон, гориво… Ако в първите минути имаше хора, тогава изходът можеше да не е толкова ужасен, можеше да се спасят повече хора“,  е мнението на Стефан.

Разликата между тази катастрофа и случилото се през 2011-та година, когато той се превърна в „Спасителя от магистрала „Тракия““, е в обстоятелствата – когато катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия“ се случва, Стефан шофира непосредствено след преобърналата се машина. Действа  светкавично- взема пожарогасител, влиза в рейса и успява да извади пътуващите.

„Просто решаваща е реакцията в първите минути, а на АМ „Струма“ не е имало никой“, обяснява Стефан.  

Допълва, че от огромно значение в подобни моменти е и запазването на самообладание – защото подобни автобуси имат аварийни изходи, има чукчета, с които би могло да се разбие стъклото и да се спасят хората.

10 години  след пътния инцидент на АМ „Тракия“,  Стефан Стойчев не помни колко души е спасил, но помни имената на спасените.  И до ден днешен се чува с тях, интересува се как са , как живеят.

„Животът им обаче се преобърна с краката нагоре след катастрофата“, казва Стефан и допълва, че си е мислел същото и за оцелелите на АМ „Струма“.

„Те са живи телом, но духом ?“ Много сили и време ще им трябва, за да го преодолеят и вероятно след случилото се повече няма да бъдат същите“, казва Стефан Стойчев. 

10 години след катастрофата на Тракия, „Спасителят от Автомагистрала Тракия“ вече не сънува кошмари. Но инциденти като вчерашния го връщат в спомените и ги преживява отново.

Стефан Стойчев няма обяснение, защо в България се повтарят трагедии. Но счита, че войната по пътищата може да се избегне или поне да бъдат намалени жертвите.  Стига да имаме култура на шофиране и да се спазват правилата. Защото всяко неспазване може да отнеме човешки животи. 


Още от категорията

По-високите цени на ток, кислород и консумативи оскъпиха лечението на COVID -19

„Ако преди четири –пет месеца лечението на един пациент  COVID- 19  е струвало на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“  около 1900 лева, то сега вече са необходими 3000 лева. Причината – поскъпването на медикаментите, кислорода, енергоносителите“. С този..

публикувано на 01.12.21 в 17:57
Антоанета Василева

Антоанета Василева: Медийната грамотност не е само медийна тема

Медийната грамотност в днешно време ни дава инструментите да се справяме с всички предизвикателства, които ни предоставя Интернет и достъпът до този огромен обем от информация. Това каза за Радио Стара Загора Антоанета Василева, член на Управителния..

публикувано на 26.11.21 в 11:39

22 ноември е празник на българските адвокати

22 ноември е професионален празник на българските адвокати. На 22 ноември през 1888 г. е приет първият у нас Закон за адвокатите. Предизвикателствата пред българските адвокати днес са доста, защото живеем в сложно време, споделя в интервю за..

публикувано на 22.11.21 в 15:46
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Очакванията са за създаване на коалиция на принципна основа

Изборите през тази година показаха, че обществото ни е фрагментирано, а партийните ядра са и изключително малко и не гарантират дори представителност, коментира за Радио Стара Загора комуникационният експерт Даниел Киряков от Центъра за анализи и..

публикувано на 22.11.21 в 15:00

Даниел Василев: Цената на газта ще остане завишена през зимните месеци

Тази седмица природният газ рязко повиши цената си , а редица експерти алармираха, че Европа е изправена пред енергийна криза. Заради ниските резерви на газ може да се стигне до прекъсвания на електрозахранването през зимните месеци, в някои..

публикувано на 19.11.21 в 13:15

Съвети за потребителите за голямото пазаруване на Черния петък

Отново предстои Черния петък, когато много магазини обявяват намаления, а хората се впускат в пазаруване, често и на ненужни стоки. Ако се научим спокойно и планирано да пазаруваме няма да се чувстваме измамени, съветва Богомил Николов от..

публикувано на 18.11.21 в 14:33
Владимир Иванов

От началото на ноември цените на стоките, включени в потребителската кошница се повишават

Цените на основните стоките от потребителската кошница се повишават отново от началото на ноември месец. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Единствено..

публикувано на 12.11.21 в 16:47

Анна-Мария Богданова: В града има бъдеще за младите хора

В Стара Загора има перспективи и бъдеще за младите хора. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора новият млад омбудсман на Стара Загора Анна-Мария Цветолинова Богданова.  „Една от основните цели на нашия мандат е да покажем тези перспективи и..

публикувано на 11.11.21 в 11:15

Тракийски университет стартира безплатно обучение на стопани

Тракийски университет – Стара Загора организира безплатни курсове и семинари, предназначени за земеделски стопани и заети в техните стопанства лица, съобщават от учебното заведение. Обучението ще бъде проведено в две форми: курс в рамките на 4 дни и..

публикувано на 10.11.21 в 15:20
Десислава Бошнакова

Проф. Десислава Бошнакова: Ситуацията с пандемията заглуши изборната кампания

Ситуацията с ковид пандемията заглуши изборната кампанията, смята проф. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. По думите й голяма част от комуникационната кампания минава в онлайн среда, но..

публикувано на 08.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР