Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата "Храна за нуждаещи се" вече и в Харманли

Снимка: архив

Инициативата е на Красимира Петрова - всеки, който има възможност, да остави пакетирана храна за нуждаещи се граждани в кутия за храна, поставена в центъра на Харманли.  Идеята е разпространена в няколко по-големи града на страната от близо година и решила да се присъедини, след като видяла няколко снимки и поста в социалните мрежи. "Хубавото е, че когато разбраха в складовете, за какво ми трябват летви и пирони, никой не пожела да платя материалите. И това ми сгря душата - има много добри хора, у които трябва някой да събуди доброто и съпричастността.", сподели Красимира Петрова. За направата на кутията, която прилича на по-голяма отворена къщичка за птици й помогнали съпругът и негов приятел. Кутията, или щайгата за храна, както я нарича тя, закачила на дърво срещу магазина й  - на кръстовището между бул. „България“ и ул. „Сакар планина“ (до Пътно управление).

Идеята всеки, който има желание и възможност да помогне  с пакетирана храна от първа необходимост : брашно, боб, леща, олио, макаронени изделия, пастети, лютеница,  хляб, консерви или пакетирани закуски, бързо намерила подкрепа у харманлийци. "Още първия ден до кутията, по дървото бяха закачени и оставени торбички с храна. Много възрастни хора и много хора от малцинствата си взеха от тях. Храната е за всеки, който няма достатъчно средства", разказа младата жена. Тя се надява, че ще успеят и занапред да опазят кутията от вандализъм, а призивът  „Оставете храна на нуждаещи се!“ ще се проявява не само по празници. "Защото  много малко трябва да събудим доброто, което го има у всеки човек. Трябват малко желание и  усилия.",  казва Красимира Петрова. "Доброто е заразно! Надявам се, да подтикна повече хора да имат смелостта да покажат добротата у себе си. Всеки човек е добър!", убедена е тя и затова подготвя  поставянето на втора кутия за храна.

За Красимира Петрова, това не е първата проява на човещина и отговорно отношение към другите край нас и към света, в който живеем. Подкрепя дейността на "Зоодоброволците" в Харманли, които се грижат за пострадали и изоставени животни в града.

 Чуйте повече от интервюто на Кристина Русева с Красимира Петрова в звуковия файл. 

  .


Още от категорията

2105 са новите случаи на коронавирус

2105 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 7,5% от направените 27 937 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. В Стара Загора новите случаи са 89, в област Хасково – 80,..

публикувано на 02.12.21 в 06:22
яз. Щоките

Междуведомствена комисия извърши проверка на язовирите в област Сливен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На..

публикувано на 01.12.21 в 17:22
Фейсбук - Регионална библиотека

От днес РБ "Захарий Княжески" допуска посетители единствено със зелен сертификат

От днес 1 декември до 31 март в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще се допускат посетители само със зелен сертификат. Промяната в режима на влизане е във връзка със заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни..

публикувано на 01.12.21 в 16:58

4 са свободните места в Центъра за временно настаняване

С 4 свободни места разполага към днешна дата Центъра за временно настаняване в Стара Загора при капацитет 10 човека, но при настъпилото застудяване местата бързо ще се запълнят, съобщи за Радио Стара Загора Мария Милушева, директор на Центъра. Засега..

публикувано на 01.12.21 в 16:50

Георги Гьоков: Преговорите очертаха краткосрочните и дългосрочни приоритети пред страната

Старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков определи отминалите разговори между четирите политически сили, натоварени с отговорността за съставяне на правителство, като ползотворни. Според народния представител на левицата предизвикателствата пред..

публикувано на 01.12.21 в 15:54
Христо Стоянов

Много от заведенията няма да работят по празниците в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи..

публикувано на 01.12.21 в 15:45

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс "Покажете своята ангажираност"

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и..

публикувано на 01.12.21 в 15:40

Община Казанлък ще строи физкултурен салон в Математическата гимназия

Община Казанлък получи одобрение за финансиране на инженеринг по проект „Изграждане на физкултурен салон на ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък". Средствата в размер на 858 437 лв. за изработка на инженеринг за нов физкултурен салон към..

публикувано на 01.12.21 в 15:02

Учениците в Гурково, Павел баня и в частно училище "Елин Пелин" се връщат в клас

В две общини от област Стара Загора учениците вече се обучават присъствено. Заради намалялата заболеваемост в Гурково, а от утре и в Павел баня всички се връщат в клас, съобщи за Радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на Регионалното..

публикувано на 01.12.21 в 14:53

Григор Димитров с дарение за Езиковата гимназия в Хасково

Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров е направил дарение на езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.  Тенисистът е дал 30 000 лв., потвърди пред Haskovo.info директорът на гимназията Деян Янев. С парите е изграден..

публикувано на 01.12.21 в 11:58
Подкасти от БНР