Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Снимка: naukamon.eu

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от представителството на Брюксел в България. Говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Тим Макфий обясни, че в момента в Брюксел се водят дебати относно финансирането на устойчивите енергийни проекти. Очакванията са до края на годината от Брюксел да направят официалното си предложение по темата.

"Европейската Зелена сделка е топ приоритет в политиката на ЕК, както още при избора й за председател каза г-жа Урсула Фон дер Лайен. Тя е най-важната и нова стратегия  и за нейния първи 5-годишен мандат. Това е политика за планетата, за икономиката, която има за  цел подобряване на здравето на хората и начина им на живот, както и качеството на живота.ЕС  си постави цел за въглеродна неутралност, а сега се анализират пътищата за постигането ѝ до 2050 година.", каза Макфии.

За политики в областта на климата са заделени 30% от бюджета на ЕС за новия програмен период (2021 - 2027), припомни още Макфий по време на семинара.  Има планове за всички сектори от икономиката, не само за енергетиката - за транспорта, сградите и индустрията,каза той:

ай-трудният сектор е транспортът, където почти няма напредък, но пък целта е много висока - намаляване на емисиите с 55 % до 2030 г и нулеви въглеродни емисии от новите автомобили, които ще се движат в общността след 2035г.  За по-бързото постигане на тази цел все пак ЕК залага на подпомагане за изграждането на необходимата инфраструктура, включително изграждането на зарядни станции. По всичко това вече се работи.В едно малко по-далечно бъдеще се предвижда и включването на корабоплаването и авиацията. Както е известно в този сектор намаляването на емисиите е най-трудно постижимо."

Друг сегмент от „Зелената сделка“ са сградите. Сградите например емитират 36% от свързания с енергетиката въглероден диоксид и отговарят за 40% от енергийното потребление. Затова и една от мерките на ЕК е директно насочена към този сектор - поставена е цел годишно 3% от площта на обществените сгради в общността да бъде модернизирана и обновена.

"Енергетиката е в сърцевината на зеления преход и от няколко години се работи по увеличаване на дела на ВЕИ, чийто дял в крайното потребление трябва да достигне до 40 % през 2030 г. По отношение на енергийната ефективност на сградите пък целта е 49 % използване на зелена енергия през същия период. Европейската комисия търси и нови пътища за намаляване на емисиите."

Конкретно за България Макфий обясни, че средствата предвидени в европейския бюджет са за сумата от 2,7 млрд. евро. Очакването е за конкретни инвестиции във ВЕИ у нас от порядъка на 142 млн. евро в следващите десет години.

Експертите от ЕК посочиха още, че не Зелената сделка е причината за поскъпването на енергийните източници. Например поскъпването на квотите за въглеродни емисии са добавили около 10% към цената на енергията.

"Има още много да се работи за подобряване на енергийната ефективност както в частния, така и в обществения сектор. Затова до 2030 г. трябва да има до 40% участие на възобновяемите енергийни източници. По отношение на обновяването на сгради ЕК ще подпомогне държавите членки. Идеята е да се намали загубата на енергията. ЕК има конкретни цели. 3% от цялата площ на обществените сгради трябва да бъде обновена. Този преход се извършва не само в Европа, но и в целия свят. И Америка, и Китай, и Африка търсят начини за намаляване на емисиите и Европа може да им бъде в помощ" , изтъкна още Макфий.

По време на семинара беше коментирана и либерализацията на енергийния пазар. В България тя не е завършила и в момента това се разглежда като предимство, защото защитава битовите потребители от високите цени на електроенергията на свободния пазар.


Още от категорията

Стара Загора се включи в Европейската инициатива „LIVING – IN.EU”

Стара Загора е първият български град, който се включи в Европейската инициатива зa дигитална трансформация на градовете и общностите „LIVING – IN.EU”. Кампанията цели да подпомогне усилията на градовете и общностите в борбата с климатичните..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Планът за интегрирано развитие на Община Стара Загора ( 2021-2027 г.) е на финалната права

Зелената политика основно е залегнала в Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. „Сериозен е акцентът в посока „омекотяване“ на климатичните промени. Визирам мерки за енергийна ефективност, мерки за възобновяеми енергийни..

обновено на 12.01.22 в 09:20

100 града в Европа ще станат климатично неутрални до 2030 г.

Разговаряме със Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MOVE.BG която е част от Коалиция „За зелен рестарт“, а темата ни е Net Zero Smart Cities или умни градове с „нулеви емисии“, което е част от Зелената сделка и зелената..

публикувано на 31.12.21 в 12:20
Румяна Грозева

Изоставаме с идейните проекти по Плана за справедлив преход на Старозагорски регион

Не сме готови с достатъчно идейни проекти по плана за справедлив преход за Старозагорски регион. Това коментира в „Минутите на зелената сделка“ по Радио Стара Загора Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 24.12.21 в 15:05

Доц. Д-р Добри Ярков: Готови сме с няколко проекта в сферата на водородните технологии

„Вече имаме подготвени два проекта  в сферата на  водородните технологии  и от месец сме членове на Европейското водородно общество. Чакаме да бъдат отворени програмите по „Хоризонт Европа“, за да кандидатстване с проектите, които сме изготвили...

публикувано на 29.12.21 в 10:10

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на..

публикувано на 22.12.21 в 10:00
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и..

публикувано на 17.12.21 в 17:09

С над 1 тон бяха намалени битовите отпадъци в Стара Загора след Repair Cafe

Repair Café или Поправи с приятели под това мото преминаха серия от срещи в Стара Загора, посветени на кръговата икономика или как да се намали генерирания отпадък като се поправят стари електроуреди и предмети вместо да се изхвърлят и да се купуват..

публикувано на 15.12.21 в 12:00

Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 - Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти,..

публикувано на 10.12.21 в 17:00

Стефан Кръстев: Да осигурим на нашите съграждани работещи алтернативи, които обаче не ги правят по-бедни

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в прилагането на мерки за намаляване на употребата на въглища в производството на енергия. Това е основната причина, поради която природозащитната организация WWF покани..

публикувано на 08.12.21 в 10:00
Подкасти от БНР