Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шофьори сигнализират за износена настилка и липсваща маркировка по пътя Стара Загора-Казанлък

Започва спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна. Проверката е по разпореждане на Върховната административна прокуратура,  Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. 

Трагичният инцидент с македонския автобус на магистрала „Струма“, при който загинаха 44 души, стана повод отново да се заговори за състоянието на пътищата у нас. 

Пътят между Стара Загора и Казанлък е сред най-рисковите в областта. Слушатели на Радио Стара Загора нееднократно алармират за редици проблеми по него, които създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Наблюденията на водачите са, че най-много инциденти се случват през есенно-зимните месеци, когато има мъгла и при дъжд. Сигналите са свързани с недобро отводняване на пътното платно, износване на горния асфалтов пласт на настилката, липсваща на много места маркировка. 

Повече можете да чуете от репортажа в звуковия файл:

На въпроси на Радио Стара Загора до Агенция "Пътна инфраструктура" относно състоянието и поддръжката на пътя, от там отговориха:    

Първокласният път I-5 Казанлък – Стара Загора не е основно ремонтиран от 2005 г. През годините отсечката е поддържана в добро експлоатационно състояние чрез договора за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора и към момента не се налага основен ремонт.  

В 12,2 км участък от разклона за с. Ягода до Стара Загора, който е със стръмно изкачване, спускане и завои, през тази година беше изкърпена пътната настилка и бяха отстранени деформации и коловози. За повишаване безопасността на движението в отсечката бяха подменени изцяло ограничителните системи /мантинели/. Предвижда се при благоприятни метеорологични условия преди началото на зимния сезон да бъде положена и нова хоризонтална маркировка.

В Агенция „Пътна инфраструктура“  и Областно пътно управление - Стара Загора не са получавани сигнали за износване на горния асфалтов пласт на настилката.

По информация на МВР - Стара Загора, от началото на годината до 24 ноември по главен път 1-5 Казанлък – Стара Загора са възникнали 61 ПТП, от които 11 тежки. Ранени са 20 души, един е загинал. Пет са участъците по пътя с концентрация на пътни инциденти. 

 

Галерия

Още от категорията

ГЕРБ - Стара Загора е с нов областен координатор

Радостин Танев е новият областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора. На поста досега беше Пламен Йорданов.   „Областната и общинските структури на партията винаги са били в много добра кондиция и един от основните ми ангажименти е да продължа..

публикувано на 25.01.22 в 16:26

Окръжната прокуратура в Сливен ще иска постоянен арест за стрелеца, наранил смъртоносно 26-годишен мъж

Съдът пусна под гаранция от 2000 лева 43-годишният собственик на оръжието, с което в събота в Сливен бе прострелян смъртоносно 26-годишен мъж от котленското село Мокрен.   В ареста, с мярка за задържане от 72 часа остава стрелецът – 37-годишен..

публикувано на 25.01.22 в 16:22

Сензорна зала и Стая за четене бяха официално открити в ОУ "Георги Райчев"

Нова модерна сензорна зала разработена по проект „Подкрепа за приобщаващото образование“ и Стая за четене по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ бяха открити днес в Основно училище „Георги Райчев“ в Стара Загора...

публикувано на 25.01.22 в 16:08

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката на ученика, блъснал три жени в началото на октомври

Апелативният съд в Пловдив остави без уважение молбата на ученика Никола Михайлов от Стара Загора за промяна на мярката му за неотклонение, като  потвърди определението на Окръжен съд – Стара Загора за „домашен арест“ и електронно устройство за..

публикувано на 25.01.22 в 15:28

Розопроизводители алармират: Секторът е в критично състояние

Розопроизводството у нас се намира в критично състояние. За това алармира Петър Симеонов, който е зам.-председател на Асоциацията на розопроизводителите. Самият той притежава около 120 декара насаждения край Гурково и отчита, че през..

публикувано на 25.01.22 в 15:20

Промяна в разписанието на част от градския обществен транспорт от утре

Считано от 26 януари (сряда) се въвеждат временни промени в разписанията на автобусни линии №20 и 51 и тролейбусна линия №2, изпълнявани от „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД. Те ще се движат с график за неучебни дни, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 25.01.22 в 14:57

Над 180 учители от района на Стара Загора кандидатстват за програма на "Заедно в час"

Увеличава се интересът към програмата „Нов път в преподаването" на организацията „Заедно в час“, като вече има над 4 хиляди кандидатствали за преподаватели за новия етап от нея, каза Петър Пройков, мениджър "Привличане на участници" в „Заедно в час“...

публикувано на 25.01.22 в 14:21
Душо Гавазов, кмет на община Мъглиж

През април се очаква да започне изграждане на пречиствателна станция на Мъглиж

Започна вторият етап от реконструкцията на уличен водопровод в с. Ягода и второстепенни клонове с обща приблизителна дължина – 4565 м.л. Стойността на  проект възлиза на 2 618 996 лв и включва подмяна на водопроводната мрежа, сградни отклонения и..

публикувано на 25.01.22 в 14:08

В областта работят 7 COVID зони

7 COVID зони функционират в област Стара Загора. Те са разкрити към  в лечебни заведения за извънболнична помощ. Четири са в Стара Загора (Медицински център „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД, Медицински център – Медицински комплекс „Берое“ ЕООД, ДКЦ I -..

публикувано на 25.01.22 в 13:33

„Музика без граници” представя концерта "Зимни разкази"

На  29 януари от 19 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде представен концертът „Зимни разкази“ от бутиковата серия „Музика без граници”. Сопраното Елена Мишинова и пианистът Мирослав Георгиев са избрали да срещнат..

публикувано на 25.01.22 в 11:16
Подкасти от БНР