Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лято посред зима:

Изложба с над 20 папагала в Стара Загора

Над 20 папагала от най-екзотичните и красиви видове могат да бъдат видени в Стара Загора. Освен, че са гласовити, а когато решат и речовити, красивите птици правят и номера – имат специално шоу.  Дарина Колева разказва повече:

От пъстри, по-пъстри най-пъстри –  „Тропикалия шоу“ с над  20 папагала пренася всеки посетител обратно в лятото. При това – насред зима и в центъра на Стара Загора. Стопанин на птиците е Калоян Явашев,  известен още като „татко Калоян“.

Всеки от питомците на татко Калоян си има име.

И е с характер – може да мълчи, може да издава звуци и ако е в настроение може и да говори. Е, случи ли се третото, в повечето случаи то е придружено с комично-конфузни ситуации

„Един от папагалите ме е слушал повече. И се е случвало да издава пита и да заповеди: „Къде отиваш?“, „Стой тука“ – децата в първия момент доста се учудват, но после всичко завършва със смях“- разказва татко Калоян. Добавя, че много внимава какво говори през питомците си – защото те имат навика не просто да чуват, а и да слушат и да запомнят. И често демонстрират запомненото и чутото в крайно неподходящи ситуации.

Случайна ли е фразата повтаряш като папагал или действително между пъстрата и красива птица и човека има прилики – според дресьора Калоян Явашев – отговорът е положителен. „Те са много чувствителни и дори и ревниви – сърдят се, ако обърна внимание на някой повече, отколкото на друг, имат лагери – враждуват и са приятели, но най-изумителното е интелектът им“, казва Явашев.

 С пернатите и гласовите птици животът среща Калоян докато той е в Испания.  Години по-късно може да се каже, че любовта и работата се срещат в живота на Калоян. Виновници са папагалите

А папагалите на Калоян Явашев  са и актьори – какво могат птиците можете да видите всеки четвъртък и петък от 18.00 и всяка събота и неделя от 11.00,12.00 и 13.00.  За най-любопитните татко Калоян издава мъничко от номерата в шоуто – а за да разберете, чуйте репортажа.  


Още от категорията

Дамян Чолпанов - планински спасител и водач на групи

Преход в планината: добре е да имате водач, карта, компас и добра екипировка

Планината през зимата – тя е бяла приказка. Която, освен красива, може да бъде и опасна. Как да си гарантираме приятен и безопасен излет в Балкана – потърсихме хората с опит и ги открихме. В ефира на Радио Стара Загора полезни съвети за безопасен..

публикувано на 25.01.22 в 13:40

Навръх Василица - на гости на Васил Генчев от квартал "Лозенец"

На днешния 14 януари своя покровител - банго Васил, почита ромската общност в България. Денят е известен още и като ромската Нова година и е сред най-тачените празници в календара на общността.  По традиция се отбелязва три дни - от 13 до 15..

публикувано на 14.01.22 в 12:54

13 януари - Ден на българското кино

На 13 януари, преди повече от век – през 1915 г., в първото столично кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“ .  Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на..

публикувано на 13.01.22 в 06:30

От любов към една жена и към България

Интересна е житейската история на 51-годишния Жоро Денчев от Габрово. Самият той казва, че животът му е минал през много перипетии, възходи, падения, митарства и пътешествия. Говори пет езика. Заминал през 90-те години в Канада, където се запознава с..

публикувано на 12.01.22 в 18:02

11 януари-Световен ден на думата Благодаря

Има един ден в годината, който за да бъде отбелязан подобаващо не е нужно да купувате скъпи подаръци. Достатъчно е днес, в Световния ден на думата благодаря , да се усмихнете на някого и да бъдете любезен, но от сърце. Дори специалистите..

публикувано на 11.01.22 в 08:10

Търсим най-популярните думи и изрази на 2021-ва в България

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за..

публикувано на 10.01.22 в 15:58

Атанас Месечков за срещата си с актрисата Мария Бакалова

Той се казва Атанас Месечков и е познат от музикалният формат „Dancing Stars“, където изявяваше своите танцови умения на сцената с различни звезди. Наскоро той имаше среща с българската актриса Мария Бакалова, най-известна с филма „Борат 2“. За..

публикувано на 10.01.22 в 14:35

"Казвам се Ковид и не съм вирус", настоява индиецът Ковид Капур

Какво може да ти донесе името? За индийския основател на стартъп за пътувания Ковид Капур то го превърна в сензация в социалните мрежи. Профилът на 31-годишния Капур в Twitter гласи: "Казвам се Ковид и не съм вирус." Тази седмица той написа, че е..

публикувано на 09.01.22 в 14:48

Кореспондентите на "24 часа" Ваньо Стоилов и на "БНТ" Иван Янев - на гости на "Радио Стара Загора"

На днешния 7 януари за здраво име имат повод да почерпят над 12 000 старозагорци, съобщават от Пресцентъра на община Стара Загора.  Тъкмо заради това  е и народната приказка, че Ивановден е вторият национален празник в България. Някои оспорват това..

публикувано на 07.01.22 в 16:30
Черницата в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав.

Последна седмица за гласуване в конкурса "Дърво с корен"

В настоящото издание са пристигнали  23 номинации , съобщават организаторите на конкурса от фондация "ЕкоОбщност" за почитани и обичани от хората дървета от различни кътчета на страната. От тях  до финалния кръг достигнаха 10 дървета, които се борят за..

публикувано на 07.01.22 в 14:40
Подкасти от БНР