Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия проверява две поръчки в Стара Загора

| обновено на 30.11.21 в 07:19
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Служители на Антикорупционната комисия проверяват Община Стара Загора заради сигнал за нарушения при две обществени поръчки за над 84 милиона лева. Проверката стана повод за извънреден брифинг на кмета Живко Тодоров и неговия екип. 

Според официалното прессъобщение на Антикорупционната комисия, предмет на проверката са две обществени поръчки на обща стойност над 84 милиона лева. И при двете по-голямата част от финансирането е с европейски средства. При първата  вече са закупени и се ползват нови 55 дизелови автобуса за нуждите на обществения транспорт. При втората предстои да бъдат доставени 33 електробуса с 12 зарядни станции.  

Информацията, че тъкмо двете поръчки са обект на интерес от служителите от Дирекция „Противодействие на корупцията“, бе потвърдена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров на съвместен брифинг с екипа му и с управителя на общинското дружество - превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  

На брифинга бе зададен въпросът дали по-високата цена, платена в Стара Загора за 55-те дизелови автобуса, не е предмет на антикорупционните власти – защото аналогични возила са закупили и други градове, но там цената е била по-ниска. Кметът на Стара Загора изключи подобни подозрения, като изтъкна, че автобусите в Стара Загора се различават от тези, поръчани и доставени в други градове. Сред различията е, че старозагорските возила са с по-големи двигатели, оборудвани са с камери и с телематика.  

Повдигната бе и темата колко гориво разходват новите автобуси и нормално ли е за 100 километра пробег разходът да е 42 литра. Управителят на общинското дружество-превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“ Георги Станчев  посочи, че возилата вече са на по 300 000 километра

11 са били фирмите, явили се на търга за доставка на електробуси.  Няколко от тях са обжалвали резултатите от класирането пред КЗК и пред ВАС. И Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд са се произнесли в полза на община Стара Загора, посочи кметът. 

Определяща за избора на доставчик на електробусите е била най-ниската цена. За един от общо 33-те 12-метрови електробуса одобрената фирма е предложила оферта  от малко над милион и 100 хиляди лева. 

Стойността на една зарядна станция пък е малко под 136 хиляди лева.

„Нямаме притеснения, оказваме пълно съдействие на проверяващите“, категоричен бе кметът на Стара Загора. Притеснения заяви, че няма и управителят на общинската фирма – превозвач Георги Станчев. Според Тодоров и според ресорния заместник-кмет Йордан Николов, проверката на Антикорупционната комисия не е с политически характер. 

"Бихме искали когато тя приключи, резултатите да бъдат оповестени така, както бе съобщено, че проверката е започнала. Важно е доверието и доброто име на общината", категоричен бе Живко Тодоров. 

Още от категорията

Учениците от 1 до 4 клас в общините Сливен и Нова Загора ще продължат присъственото си обучение

Учениците от 1 до 4 клас в общините Сливен и Нова Загора ще продължат присъственото си обучение през следващата седмица, съобщиха днес от Областния кризисен щаб. Издадената заповед на РЗИ за начина на обучение е изменена днес, след съгласуване с..

публикувано на 23.01.22 в 15:37

Млад мъж е прострелян смъртоносно в Сливен

Млад мъж е прострелян смъртоносно в Сливен, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в квартал "Клуцохор" около 22.00 часа. Задържани са стрелеца и собственикът на оръжието.  Според първоначалните данни, 43-годишният собственик на бойния пистолет го..

публикувано на 23.01.22 в 14:30

Жена пострада при взрив на газова бутилка в Хасково

Жена пострада и е с втора степен изгаряния при взрив на газ в жилище на центъра на Хасково.  Инцидентът е станал в апартамент на втория етаж на кооперация ул. "Марин Дринов" около 9.30 часа тази сутрин, съобщават от полицията.  Взривът е бил..

публикувано на 23.01.22 в 12:45
Монахиня Наталия,
Снимка: Даниела Котова

Рекордна сметка за ток получи манастира край Кабиле

Впечатляващо висока сметка за ток получи девическият манастир Рождество Богородично" край ямболското село Кабиле. Фактурата ще бъде платена, но монахините от обителта са притеснени, тъй като са им необходими средства за довършването на новата църква...

публикувано на 23.01.22 в 10:13

6630 са новите случаи на коронавирус, 231 са за област Стара Загора

6630 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 24,98% от направените 26 541 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София - 2 039, следват..

публикувано на 23.01.22 в 09:24

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол а електричество, газ и кислород

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за електричество, газ и кислород през последните два месеца. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще успява да погасява задълженията, тъй като приходите от дейността им остават..

публикувано на 22.01.22 в 17:07

Oт понеделник в област Сливен влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки

Спазването на противоепидемичните мерки и ограничаване струпването на хора в големите супермаркети в Сливен бе тема на срещата между областния управител Минчо Афузов, представителите на държавните институции и ръководителите на хипермаркетите и търговски..

публикувано на 22.01.22 в 10:47

Благотворителна изложба и онлайн търг организират от днес пред община Стара Загора

Международният младежки център, Фото  "Узунови" и старозагорски фотографи организират благотворителна изложба и онлайн търг в подкрепа на каузата "С Диди съм за крачка напред". Благотворителната изложба е поредната инициатива, имаща за цел да подпомогне..

публикувано на 22.01.22 в 09:55

9874 са новите случаи на Covid-19 у нас, 484 са в област Стара Загора

9874 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. 22,5 на сто са положителните проби от направените над 43 800 теста. 78% от новите случаи през изминалото денонощие не са..

публикувано на 22.01.22 в 09:24

БЕХ: Преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ не засяга дейността на дружеството

БЕХ отхвърли твърдения в публичното пространство, че  преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ от Раднево в София се прави с цел съкращения на персонала  и закриване на дружеството.  Седалището на „Мини Марица-изток“ се мести в София..

публикувано на 21.01.22 в 21:56
Подкасти от БНР