Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитровград излиза на протест срещу обгазяването

| обновено на 05.12.21 в 08:09
Снимка: интернет

Сдружението „Дишай, Димитровград“  организира мирно протестно шествие на 5-ти декември от 11 до 15 ч. Организаторите на протеста алармират, че продължава обгазяването на Димитровград и околните села със серен диоксид  и замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Основният източник на замърсяването е ТЕЦ „Марица 3“. Затова от сдружението са внесли уведомително писмо в общината за мирната протестна акция.

“Фините прахови частици и другите химически замърсители няма кой да ги замери, защото не са били включени в комплексното разрешително за работа на централата, когато е било издавано в началото. В момента комплексното разрешително е подновено“, съобщи Веселин Караджов от сдружението.  

Проблемът се появява системно след май месец, когато топлоцентралата прекрати използването на студения резерв и започна работа с пълен капацитет.. От замърсения въздух страдат 34 000 души от Димитровград, с жителите от околните села вероятно броя на засегнатите в общината може да достигне между 40 000 и 50 000.  А Хасково е само на 16 км от Димитровград, посочва Караджов. 

Преди три дни стойностите на серния диоксид е бил три пъти над допустимите средночасови стойности, според резултатите с които разполагат от „Дишай Димитровград!“  При посещението на членове на групата и представители на „Грийнпийс“ на 26-ти ноември в РИОСВ Хасково, контролният орган е признал, че има проблем с многократно завишаване на пределно допустимите норми на серен диоксид, фини прахови частици и други замърсители във въздуха над Димитровград, но не  е бил посочен конкретния замърсител .

„Проблем има, виновен няма, решение няма!“ според екоинспекцията, казва Караджов. По негова информация РИОСВ ще наложи втора  глоба, което според потърпевшите има чисто символичен характер, а не дисциплиниращ. „Защото на фона на милионите печалби, размерът на глобата от 30 000 лв. е незначителен. Вече 28 пъти сме били обгазявани, което е сериозно превишаване на средногодишна база. Това е проблем не само на Димитровград, а на цяла България. Страната ще бъде сериозно глобена от европейските институции, след като не спазва решенията на евросъюза“, предупреди Караджов и се закани “Очаквайте изненади! От наша страна не сме казали, че това ще бъде последната и единствена форма на протест!“

Цялото интервю с  Веселин Караджов от „Дишай Димитровград!“  чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Ямбол - Общинска администрация

В Ямбол откриват инсталация за обработка на биомаса

Инсталация за обработка и разграждане на зелена биомаса ще бъде открита днес, в близост до регионалното депо на Ямбол. Обектът се финансира по оперативна програма „Околна среда”, като инвестицията е за над 3 млн. и 600 000 лв. В..

публикувано на 19.01.22 в 08:59

Обществен дарителски фонд с инициативи за Стара Загора

Дарителската кампания за възстановяване на географската карта в двора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ вече набра 5100 лв. от нужните 6000 лв. Това съобщи в предаването „Репортер“ Даниела Димова от Обществения дарителски фонд. Другата инициатива на Фонда..

публикувано на 19.01.22 в 08:48

Влиза в сила изискване за PCR тест на децата, пристигащи у нас от държави в "червената зона"

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е..

публикувано на 19.01.22 в 08:22

С пет пъти са скочили разходите на болницата в Ямбол

С близо пет пъти са нараснали разходите за природен газ, електроенергия и кислород на Многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол . Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. В месеците между октомври и февруари..

публикувано на 19.01.22 в 08:10

Бум на заразени с коронавирус в Езиковата гимназия в Хасково

Само Езиковата гимназия в Хасково е преминала на обучение от разстояние в електронна среда. Там заради високата заболеваемост и многото заразени се появява и проблем с учителите по чуждите езици, съобщи началникът на РУО Хасково Веселина Павлитова. В..

публикувано на 19.01.22 в 08:10
Хасково

Хасково ще отбележи 144 години от Освобождението с камбанен звън от всички църкви в града

Точно в 12 часа днес камбаните на всички православни храмове в Хасково ще бият заедно , за да отбележат, идването на свободата в  града, както преди 144 години. Инициативата е на община Хасково и се реализира с подкрепата на Пловдивската митрополия...

публикувано на 19.01.22 в 06:50

11181 са новите случаи на коронавирус

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1 185 повече от понеделник. Расте и процентът на положителните проби - те са 24,3 на сто от направените близо 46 хиляди теста, показват актуализираните..

публикувано на 19.01.22 в 05:54
Радио Стара Загора - архив

7 деца се лекуват в ковид сектора на детската клиника към Университетска болница

В цялата страна се отчита увеличаване броя на децата, заразени с Ковид-19.     Седем малки пациенти с пневмонии вследствие на коронавирусна инфекция се лекуват в детската клиника към Университетската болница в Стара Загора. Нито едно от децата не е в..

публикувано на 18.01.22 в 18:51
Община Сливен

В Сливенско затягат контрола по спазване на противоепидемичните мерки

47 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки бяха съставени през изминалата седмица при над 250 самостоятелните и съвместни проверки на органите, ангажирани с контрола в област Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Два от актовете..

публикувано на 18.01.22 в 17:07

Режим на уличното осветление въвеждат в община Стралджа

Режим на уличното осветление, въвежда кметът на община Стралджа, заради високите сметки за ток. Тройно по- високи са сметките и в община Тунджа.  Осветлението в Стралджа ще се включва в по-късен час и ще се спира по-рано сутрин. Мярката е..

публикувано на 18.01.22 в 17:02
Подкасти от БНР