Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Снимка: europa.eu

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт.

В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват от н
ачина, по който произвеждаме и използваме продукти, стоки и материали, казва Светослав Стойков, съосновател и изпълнителен директор на “Институт Кръгова Икономика”. 

Затова и за кръговата икономика са отделени възможности и в Плана за възстановяване и устойчивост, включително и на България.

„В Плана за възстановяване и устойчивост са заделени средства за дакарбонизация, енергийна ефективност и въвеждане на ВЕИ, но има и специално направления за кръгова и нисковъглеродна икономика, в което и ние като организация се включихме в изчистването на плана и с коментари.  Така ще може да се предоставят средства за трансформацията, специално на малки и средни предприятия към преминаване към производство на кръгови продукти и услуги“, каза Стойков.

По думите му в последните години има интерес и у нас към стартъпи, занимаващи се кръгова икономика.

„Наблюдава се създаване на работни места в сферата на иновативни продукти и услуги, в момента като, че ли малкия иновативен стартъп бизнес е подхванал кръговата икономика. Разбира се и при големите компании в ИТ бизнеса също се наблюдава такава тенденция“, споделя Светослав Стойков.

По думите му  трябва да намерим алтернатива на част от материалите и да рециклираме тези, които е възможно.

„Ние наистина говорим много, че е нужна трансформация на енергийната ни система, но малко се говори, че дори и да преминем днес към 100% произвеждане на енергия от възобновяеми източници ние отново няма да може да ограничим глобалното затопляне до градус и половина, защото една огромна част от емисиите в световен мащаб, около 40% вредните емисии в световен мащаб възникват именно от начина, по който произвеждаме и използваме продукти, стоки и материали.“, споделя Светослав Стойков.


Още от категорията

Юлиан Попов

Зелената сделка не е причината за скока на цените на тока

Зелената сделка няма отношение към покачващите се цени на тока, защото не е в сила още, смята Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му основното последствие от Зелената сделка е и пакетът Fit for 55или..

публикувано на 26.01.22 в 08:05

Стара Загора се включи в Европейската инициатива „LIVING – IN.EU”

Стара Загора е първият български град, който се включи в Европейската инициатива зa дигитална трансформация на градовете и общностите „LIVING – IN.EU”. Кампанията цели да подпомогне усилията на градовете и общностите в борбата с климатичните..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Планът за интегрирано развитие на Община Стара Загора ( 2021-2027 г.) е на финалната права

Зелената политика основно е залегнала в Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. „Сериозен е акцентът в посока „омекотяване“ на климатичните промени. Визирам мерки за енергийна ефективност, мерки за възобновяеми енергийни..

обновено на 12.01.22 в 09:20

100 града в Европа ще станат климатично неутрални до 2030 г.

Разговаряме със Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MOVE.BG която е част от Коалиция „За зелен рестарт“, а темата ни е Net Zero Smart Cities или умни градове с „нулеви емисии“, което е част от Зелената сделка и зелената..

публикувано на 31.12.21 в 12:20
Румяна Грозева

Изоставаме с идейните проекти по Плана за справедлив преход на Старозагорски регион

Не сме готови с достатъчно идейни проекти по плана за справедлив преход за Старозагорски регион. Това коментира в „Минутите на зелената сделка“ по Радио Стара Загора Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 24.12.21 в 15:05

Доц. Д-р Добри Ярков: Готови сме с няколко проекта в сферата на водородните технологии

„Вече имаме подготвени два проекта  в сферата на  водородните технологии  и от месец сме членове на Европейското водородно общество. Чакаме да бъдат отворени програмите по „Хоризонт Европа“, за да кандидатстване с проектите, които сме изготвили...

публикувано на 29.12.21 в 10:10

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на..

публикувано на 22.12.21 в 10:00
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и..

публикувано на 17.12.21 в 17:09

С над 1 тон бяха намалени битовите отпадъци в Стара Загора след Repair Cafe

Repair Café или Поправи с приятели под това мото преминаха серия от срещи в Стара Загора, посветени на кръговата икономика или как да се намали генерирания отпадък като се поправят стари електроуреди и предмети вместо да се изхвърлят и да се купуват..

публикувано на 15.12.21 в 12:00

Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 - Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти,..

публикувано на 10.12.21 в 17:00
Подкасти от БНР