Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нели Стоянова: Все повече млади хора обичат тракийската народна музика

Нашата страница има 180 000 последователи и се превърна в една малка медия, казва Нели Стоянова

Нели Стоянова с Иво Папазов - Ибряма.
Снимка: Личен архив

Хора обичащи тракийската народна музика е най-популярната фейсбук страница, която приобщава 180 000 последователи, обединени любителски и професионално към народната музика. От 2014 г. страницата събира най-голямата общност на тракийските музиканти и техните почитатели в социалната мрежа. Инициатор на идеята е младата дама от с. Градина, Първомайско - Нели Стоянова.

„Страницата се появи случайно "от дума на дума" заедно с други почитатели и приятели, защото в годините покрай съборите създадохме едни трайни приятелства. Искахме да имаме свое място само за нас - почитателите на тракийската музика, подчертавам тракийската музика. Публикуваме новини за събития – празници, събори, фестивали и пр. По този начин всички разбират къде има празник и хубава музика – да се повеселят, да послушат, да поиграят", информира за Радио Стара Загора Нели Стоянова.

Нели Стоянова сред любими тракийски музиканти.

Тя разказа какво провокира интереса на един млад човек към този тип музика: „Закърмена съм с тракийската музика още от ранни детски години, благодарение на моите родители. В семейството ми се слуша 24 часа в денонощието народна музика. Младите хора проявяват изключителен интерес и все повече обичат тази музика – да дойдат на събор, да се хванат на хорото, да облекат фолклорна носия". 

С много грижи и последователна работа върху страницата Нели Стоянова предлага своевременна и актуална информация за музиканската общност из цяла Тракия: „Постоянно следим къде има събори, кой музикант има рожден ден, какво се случва изобщо в музикалните среди в Тракия - изпълнители, оркестри, отговаряме на съобщения, коментираме. Ние се превърнахме в една малка медия".

Цялото интервю с Нели Стоянова можете за чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Формация

Нов проект на танцова формация "Димитров" от Нова Загора

"Момчетата на Димитров" е най-новият проект на популярната детска танцова формация от Нова Загора, ръководена от младия хореограф Теодор Димитров. Сформиран през 2017 г., съставът бързо набира популярност сред почитателите на танцовото изкуство. Във..

публикувано на 27.01.22 в 23:28

„Зелени очила“ с Петър Писарски

Той се казва Петър Писарски и е основател на една от най – любимите и популярни български групи „Атлас“. Откриваме музиканта пред компютъра, където създава музика. Новата песен, която ви представяме носи заглавието „Зелени очила“, а посланието е..

публикувано на 27.01.22 в 13:10

Композиторът Добромир Кисьов за музиката към филма „Ботев“

Срещаме ви с композитора Добромир Кисьов - един от младите таланти на театралната, филмовата и класическата музика у нас. В продължение на три години той е контрабасист в Софийската филхармония, а междувременно поема предизвикателството да създава..

публикувано на 27.01.22 в 11:53
На корицата: Райна Кацарова записва 65-годишния гайдар Фалю Васильов Цвятков от Калофер, 1951 г.

"С хоро и песен, с перо и слово": Две мултимедийни издания за етномузиколога Райна Кацарова

"Райна Кацарова е явление в нашата наука. Наричам я "майка на българската етномузикология". Постарали сме се да съберем всичко, за да видим в една моментна звукова снимка положението на българската традиция във всички фолклорно-диалектни области и в..

публикувано на 26.01.22 в 19:27

Премиера на книгата “Изпепелена младост” в Дряново

Днес от 17.30 часа в град Дряново ще се състои представянето на книгата „Изпепелена младост“. Нейни автори са Митьо Делчев и Пейо Делчев. Събитието ще се проведе в залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново...

публикувано на 25.01.22 в 15:59
Милен Алагенски

Откриват изложба на млади таланти в Стара Загора

Днес от 18.00 часа в старозагорската галерия „Байер" ще бъде открита двадесет и третата младежка художествена изложба. В нея ще бъдат включени 96 творби на 38 млади автори на възраст от 15 до 35 години. „Тази година преобладават живописните и графичните..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература.  На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за..

публикувано на 19.01.22 в 17:30

Художествената галерия в Нова Загора представя фотоизложба на Игнасио Визосо

Фотоизложбата на испанеца Игнасио Визосо се открива днес в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. 33 творби показва фотографът и всички те ще останат във фонда на културната институция, сподели директорът на галерията Иван Стоянов...

публикувано на 18.01.22 в 09:24

Група Хоризонт изпратиха 2021г с концертен албум, а през тази година готвят нов студиен проект

Изпратихме 2021г, но за група Хоризонт тя беше специална с издаването на лимитиран концертен албум, а 2022г. започнаха със създаването на песни за нов студиен албум. "Липсата на срещите с публиката провокираха издаването на концертния албум. Той включва..

публикувано на 16.01.22 в 13:45
Недко Боянов

NFT – нов тласък за изкуството в дигиталния свят

Бизнесът с незамeними токени, или по-известен като NFT (Non-fungible token), набира огромна скорост през последните месеци. Технологията се базира на блокчейн мрежата на Еthereum, втората най-голяма криптовалута след Bitcoin.  Най-общо представлява..

публикувано на 14.01.22 в 09:15
Подкасти от БНР