Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Дърво с корен" с няколко предложения от района на Димитровград и Стара Загора

Инициативата се провежда от фондация ЕкоОбщност за 12-та поредна година.

Тази година получихме 23 предложения за дървета, които да се включат в конкурса "Дърво с корен". Това каза за Радио Стара Загора Дима Котева от фондация ЕкоОбщност. 

"Много се радваме, че от тазгодишните ни номинации, 20 са изцяло нови номинации, които не са участвали до момента като кандидати в конкурса.  В момента сме на етап, в който предложенията се разглеждат от журито и предстои то да избере победителите и финалистите в трите категории като в основната категория, в която всички дървета ще се борят за титлата "Дърво с корен" ще бъдат избрани 10 финалисти. В категорията ни "Вековни дървета" ще бъдат избрани три дървета. Съответно тези дървета, ще се включат в едномесечно онлайн гласуване, което ще започне на 15 декември. Победителите ще бъдат определени от хората, с техните гласове. Церемонията по награждаването ще бъде през месец януари."

Сред номинациите тази година има няколко дървета от района на Стара Загора и Димитровград, разказа още Дима Котева.

"От област Стара Загора имаме две предложения. Едното е за кичест габър, който се намира в Средна Сърнена гора, недалеч от вр. Братан, общ. Павел баня. Смята се, че е на около 700 години. Кичестият габър е обявен за вековно дърво на 16 май 1961 г. и е вписан в Националния регистър на вековните дървета. Има сложена табела и детски кът с люлка и маси за отдих пред него.

Ням свидетел на Второто българско царство, този габър е посещаван от много туристи от цялата страна, а и от чужбина. 

Има предложение и за дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград." 

В предложението за дъба се казва, че историческия архив на читалището в село Скобелево съхранява собственоръчно написани спомени на 96-годишния Колю Димитров, възприеман от хората като живата история на селото. Баба му е била 10-годишна, когато Белия генерал е преминал през Скобелево. Щабът му е пренощувал в местността Бюлюка. Дълго време между дърветата е имало следи от окопите, наричани от населението Скобелевите ями. Бай Колю е отбелязал в спомените си, че когато като деца са играели на Бюлюка, възрастните са им обръщали внимание да пазят „ямите“ от запълване и да не чупят клони на дърветата, които са „свидетели“ на важни исторически събития. И така остатъците от Скобелевите ями са били запазени до 1948 г., след което постепенно, под влиянието на атмосферните условия, са се заличили.

Сред многото вековни дървета в Бюлюка има един стар дъб – Яворовия дъб, който е особено свиден на всички в населеното място. По спомени на възрастни хора, които се предават от поколение на поколение, под този дъб е сядал Яворов и пишел своите стихове. До Бюлюка е била къщата на един от най-близките приятели на поета, когато е работил като телеграфист в новооткритата телеграфо-пощенска станция в Скобелево. Това е учредителят на нашето читалище Александър Ралов (из спомените на племенницата на Яворов Ганка Найденова).

Още за получените предложения и конкурса "Дърво с корен", чуйте в прикачения звуков файл, а всички кандидати можете да видите тук.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39

Гергана Микова и Георги Гьоков за живота, празника и змея, който са победили

Навръх Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи.  Сред тях са и нашите двама именици, които "срещаме"  в блиц интервю в ефира на Радио Стара Загора. Тя се казва Гергана Микова. Наша колега журналист, била е и областен управител на Област Стара Загора...

публикувано на 06.05.24 в 08:10

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37

Извънкласни дейности в помощ на деца и родители

Както в миналото, така и днес, учениците имат все същата нужда от вдъхновение в учебната среда, без да се налага да са в клас. В този случай на помощ идва добрият пример на извънкласните дейности.  По темата разговаряме с Атанас Дянков - баща на две..

публикувано на 30.04.24 в 17:35

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.   Следите..

публикувано на 29.04.24 в 09:15

Казанлъшката гара става сцена на рок концерт

Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието. Гарите стават свидетели и на много трепетни срещи, но кaзанлъшката гара съвсем скоро ще бъде домакин на една незабравима среща - с..

публикувано на 28.04.24 в 11:08
Църквата в с. Катунище

В котленския Балкан е жив духът на Войводата Кара Танас

Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден..

публикувано на 27.04.24 в 13:45

Архивът в Стара Загора получи снимки на старозагорската учителка, ушила знамето на клисурските въстаници

Разказът за старозагорската Райна Княгиня – учителката Зюмбюля Ппопстефанова, ушила знамето на въстаниците от Клисура в Априлското въстание, донесе нова информация за тази смела и отдадена на свободата българка.  Експертите в Държавен архив Стара..

публикувано на 27.04.24 в 13:25