Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният министър: от догодина няма да има пенсионер с пенсия под 420 лева

Георги Гьоков

Близо 290 хил. семейства в страната са получили помощ за отопление през настоящия зимен сезон, съобщи за Радио Стара Загора новият социален министър Георги Гьоков. Сред тях са и одобрените да получат 300 лв. еднократна финансова подкрепа за отопление. Той припомни, че средствата трябва да бъдат получени в подразделенията на „Български пощи“ до 23 декември.  По думите на социалния министър най-много са подпомогнатите в три области в България – Варна, Враца и Пловдив.

Най-голям процент от помощта пък е във вид на дърва и въглища за отопление, факт, който е критикуван от някои депутати и от представители на екоорганизации и не е в съответствие с европейските намерения във връзка с климата.

 „Затова и ще трябва да се помисли за промяна“, подчерта социалният министър.  Близо 290-те хиляди души, обхванати от програмата за получаване на енергийни помощи са най-големият досега брой в новата ни история, посочи още министърът. Той  обясни, че още служебният кабинет е направил промяна в изискванията за получаване на помощта, което е направило възможно обхващането на допълнителен кръг от домакинства. 

На въпроса дали  това не означава и че сме много бедни, министър Гьоков посочи, че от догодина прагът на бедност у нас ще се изчислява по нови, европейски критерии, а не както досега.  

Във връзка с обявеното предстоящо ново поскъпване на тока и парното от януари, догодина, социалният министър подчерта, ведомството му е разполагало с разработени разчети колко нови домакинства ще засегне планираното увеличение.

Но подчерта, че тези данни, поне засега, няма да се необходими, след като днес Народното събрание  прие  мораториум върху цените на електроенергията и на парното. Не е ясно докога ще продължи той, но дори и след този период  държавата има готовност да се погрижи за хората, категоричен бе министър Гьоков.  

След приетите промени от предишното  Народно събрание и индексирането на пенсиите,  социалният министър пое обещание към хората от третата възраст – след първи януари, догодина, да няма пенсионер с по-ниска пенсия от 420 лева.

Министър Гьоков допълни и че очаква бюджетът за 2022 година да позволи ново преизчисления на пенсиите от 1 юли.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снежана Маринова

Фотографите са съхранили новата история на Стара Загора с внимание и респект

Фотографите на Стара Загора са били много отговорни хора, които са съхранили паметта на града ни с много високо качество. Това разказа по Радио Стара Загора краеведът Снежана Маринова, която беше гост в предаването „Репортер“ с водещ Гергана..

публикувано на 21.08.24 в 11:46

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53

Ангел Ангелов: Трябва да пазим традициите на нашите предци и да даваме на младите хора знание

" На 29 април 2012 година в 10 часа сутринта за първи път показахме на нашите гости в Копривщица така наречения "юнашки тиган". Той се използва от тогава за направата на различни ястия и с него пътуваме из страната ни постоянно и целогодишно. Важно е да..

публикувано на 14.08.24 в 10:59
Снимка: община Казанлък

Галина Стоянова : Община Казанлък има одобрени проекти за 16 млн. лв.по НПВУ

Община Казанлък спечели финансиране на два проекта по процедура “Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма “Модернизиране на дългосрочната грижа“..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56