Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Снимка: ec.europa.eu

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на електрически автомобили и генериране на електроенергия от слънцето и вятъра, обясни Георги Симеонов,  директор на Дирекция „Инвестиции и европейски проекти" в Община Стара загора. За Минутите на зелената сделка той  даде светлина за едно от големите предизвикателства, които стоят пред нас по пътя на осъществяване на Зеления пакт. Симеонов припомни, че през април 2021 г. Парламентът и Съветът постигнаха споразумение по пътя към постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. Законодателният акт за климата, който превръща амбициите на ЕС за намаляване на емисиите в правно задължение, бе официално приет от депутатите през юни 2021 г.

До 2030 г. емисиите на парникови газове ще трябва да бъдат с 55% по-ниски спрямо нивата от 1990 г.

„След Нова година се надяваме  да бъде одобрен Планът за възстановяване и устойчивост, който ще разполага с около 15 млрд. лева. Очаква се в него да бъдат предвидени около 4 млрд. и 700 хил. лева за зелени политики“, каза Симеонов.

Политиката за енергийна ефективност на обществените и частните сгради също трябва да се реализира по пътя на зеления пакт.

„Как да стимулираме хората по пътя на алтернативна мобилност? Отговорът и на този въпрос е зелен- да се ползват ролери, електрически скутери и други природно чисти алтернативи за придвижване. Да се даде на пешеходеца шанс и да се ограничи автомобила“, каза Георги Симеонов.

„Работи се сериозно и в посока на „кръговата икономика“. Имаме някои идеи, които да развием. Имаме инвеститори, които се интересуваха например как да оползотворят отпадъците от бирената фабрика в града за производство на храна за домашни любимци“, обясни Симеонов.


Още от категорията

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00
Борислав Сандов

България иска домакинство на среща на върха на ООН за климата

Тази година България ще кандидатства за домакинство на среща на върха на ООН за климата през 2024 г. , това съобщи Борислав Сандов , Вицепремиер и министър на околната среда и водите по време на дискусия на тема „Нулевите нетни емисии като път..

публикувано на 05.04.22 в 16:00

Андрей Новаков: Срамно е да сме рекордьори по отхвърляне на Националния план за възстановяване и развитие

„Поредното отлагане на Плана за възстановяване и развитие вреди на имиджа на страната ни. Срамно е да сме рекордьори по брой отхвърляния на Националния ни план, каза в разговор за радио Стара Загора евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод..

публикувано на 23.03.22 в 10:00

Проф. Димитров: България да разчете правилно посланието, че бъдещето е в зелената енергетика

Съвременната геополитическа ситуация ускорява процеси, които вече са в ход, но без да променя фундаментално плановете на ЕС да гради чиста икономика. Изявлението, направено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ЕС да спре постепенно вноса..

публикувано на 16.03.22 в 09:35

Какви са пречките да стартират дейностите по справедлив преход на регионално и общинско ниво

Слабото сътрудничество между общините на практическо ниво, липсата на традиции и отработени схеми е проблем, резултат  от  традиционно  централизираното  държавно  управление  и  липсата  на  опит  и  практика  на  такива  сътрудничества,..

публикувано на 09.03.22 в 10:35

Румяна Грозева: Зелената сделка е вариант да намалим енергийната си зависимост от Русия

Министрите на енергетиката на страните членки на Евросъюза се обединиха около решението за свързване на електропреносната мрежа на съюза с тази на Украйна с цел да намалят зависимостта ѝ от Русия, съобщи еврокомисарката по енергийните въпроси Кадри..

публикувано на 02.03.22 в 09:00