Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изоставаме с идейните проекти по Плана за справедлив преход на Старозагорски регион

Румяна Грозева

Не сме готови с достатъчно идейни проекти по плана за справедлив преход за Старозагорски регион. Това коментира в „Минутите на зелената сделка“ по Радио Стара Загора Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Тя участва в представянето на доклада на ангажираната компания –консултант на плановете.

Териториалните планове, за чието изготвяне в България е ангажираната компанията Прайсуотърхаус Купър, са необходимото условие, за да получат регионите в преход финансиране от Фонда за справедлив преход, през който страната ни договори 1,3 млрд. евро до 2027 г.

„Направи впечатление колко не сме готови, това споделиха и от консултантската компания, сравнявайки ни с един район в преход в Словакия – там се очаква работни места да загубят 4 хил. души и по време на подготовката на този доклад техните колеги са получили над 400 идеи за проекти. В България, в регион Стара Загора, където цифрите на засегнатите лица варират от 12 до 300 хил. души проектните ни идеи са 60. Мисля че разликата е огромна.“, коментира Грозева.

По думите й проектната подготовка от край време е затруднение и предизвикателство пред Стара Загора заради липсата на добра комуникация между отделните организации, институции, местни власти, регионална власт, НПО и гражданския сектор, бизнес,

„Просто липсва комуникацията между тях. По отношение на НПО сектора има едно консолидиране, обменяме информация и идеи, при бизнеса това не се случва и от тук процеса не върви, той зацикля. И ако не съумеем това да го преодолеем няма значение колко опитен и подготвен е консултанта ни. Ние сами трябва да кажем какви са според нас проектите, които трябва да изпълним, за да имаме плавен преход, за да имаме икономика, която да бъде базирана на ресурсите, които имаме. Отново подчертавам, че „Марица-изток“ трябва да продължи да играе своята водеща роля в този преход и да имаме едно качество на живот, за което всички желаем“, каза Румяна Грозева.

По думите й в представените проекти прави хубаво впечатление, че се говори за водородна икономика, за проекти свързани с развитието на водородна икономика, проекти свързани с подсилване на предприемаческия и инвестиционния потенциал на областта.

„Тези които АРИР представи са с надобщинско значение, те са с по-скоро с областно покритие, защото това е другото, което трябва приемем, че област Стара Загора, като комбинация от тези 11 общини има възможност да развие икономически сектори.  Хубаво е, че има проекти насочени към водородна икономика, към засилване на засилване на предприемачеството и иновацията, но не бива да забравяме и опита и даденостите, които имаме като област“, обясни Грозева.

Тя добави, че и  останалите два засегнати региона от зелената трансформация в България- Кюстендил и Перник са в същата ситуация по брой на проектите.

А докладът на консултантите ще бъде представен на Министерство на икономиката в началото на следващата година. Той обаче трябва да бъде съгласуван и с местните власти в региона.

„В този прозорец от време може да се добавят доста работещи идеи, които например да въвлекат и Тракийския университет, да разширят и възможностите на този цифров хъб, който беше създаден в първото тримесечие на тази година. Можем да наваксаме и да дадем добри предложения, за да може тези средства, които ще получим да допринесат за развитието на региона“, добави Румяна Грозева.

В плана са заложени и развитие на индустриални зони в областта.

„Конкретно за тези, които попадат в обхвата на индустриална зона „Загоре“ имаме единомислието, че разширението на следващи етапи трябва да бъдат така проектирани, че да бъдат въглеродно неутрални. Това ще помогне да се привлекат производства с голяма добавена стойност, защото всъщност инвеститорите все повече поставят това като водещо изискване, да имат възможност да разширяват производството си в среда, която им позволява да бъдат климатично неутрални. В това отношение се проектират собствени фотоволтаични паркове, които да осигуряват зелената енергия на инвеститорите в индустриална зона „Загоре“, каза Румяна Грозева.

Още от категорията

Юлиан Попов

Зелената сделка не е причината за скока на цените на тока

Зелената сделка няма отношение към покачващите се цени на тока, защото не е в сила още, смята Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му основното последствие от Зелената сделка е и пакетът Fit for 55или..

публикувано на 26.01.22 в 08:05

Стара Загора се включи в Европейската инициатива „LIVING – IN.EU”

Стара Загора е първият български град, който се включи в Европейската инициатива зa дигитална трансформация на градовете и общностите „LIVING – IN.EU”. Кампанията цели да подпомогне усилията на градовете и общностите в борбата с климатичните..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Планът за интегрирано развитие на Община Стара Загора ( 2021-2027 г.) е на финалната права

Зелената политика основно е залегнала в Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. „Сериозен е акцентът в посока „омекотяване“ на климатичните промени. Визирам мерки за енергийна ефективност, мерки за възобновяеми енергийни..

обновено на 12.01.22 в 09:20

100 града в Европа ще станат климатично неутрални до 2030 г.

Разговаряме със Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MOVE.BG която е част от Коалиция „За зелен рестарт“, а темата ни е Net Zero Smart Cities или умни градове с „нулеви емисии“, което е част от Зелената сделка и зелената..

публикувано на 31.12.21 в 12:20

Доц. Д-р Добри Ярков: Готови сме с няколко проекта в сферата на водородните технологии

„Вече имаме подготвени два проекта  в сферата на  водородните технологии  и от месец сме членове на Европейското водородно общество. Чакаме да бъдат отворени програмите по „Хоризонт Европа“, за да кандидатстване с проектите, които сме изготвили...

публикувано на 29.12.21 в 10:10

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на..

публикувано на 22.12.21 в 10:00
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и..

публикувано на 17.12.21 в 17:09

С над 1 тон бяха намалени битовите отпадъци в Стара Загора след Repair Cafe

Repair Café или Поправи с приятели под това мото преминаха серия от срещи в Стара Загора, посветени на кръговата икономика или как да се намали генерирания отпадък като се поправят стари електроуреди и предмети вместо да се изхвърлят и да се купуват..

публикувано на 15.12.21 в 12:00

Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 - Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти,..

публикувано на 10.12.21 в 17:00

Стефан Кръстев: Да осигурим на нашите съграждани работещи алтернативи, които обаче не ги правят по-бедни

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в прилагането на мерки за намаляване на употребата на въглища в производството на енергия. Това е основната причина, поради която природозащитната организация WWF покани..

публикувано на 08.12.21 в 10:00
Подкасти от БНР