Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2300 старозагорци празнуват имен ден на Васильовден

| обновено на 01.01.22 в 05:22
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

680 са старозагорците, носещи името Васил и 532 Веселин. В първия ден на годината празнуват още Василка (275), Васила (8), Васко (49) и Васка (14).

Сред имениците са още Вълчо (127), Вълко (24), Вълка (63) и петима с име Василий. На 1 януари повод за празник имат още Василен (4) и Василена (5).Общо имениците са 2292-ма.

Дамите с име Веселина са 410, а Весела - 127. Това показва справката, изготвена от дирекция „Гражданско състояние" на Община Стара Загора.

На 1 януари източноправославната църква празнува Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане. Въпреки тази малка съществена разлика с коледарските групи, на Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани.

На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. И пак, както коледарите носят със себе си криваци, така и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушево дърво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01

Атанас Зафиров: Правим заявка за истинска консолидация на лявото и за управление на страната

Над 300 души, представители на 15 политически сили подписват в Стара Загора програмният документ за сформирането на т.нар. широк ляв фронт. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров...

публикувано на 26.07.24 в 15:35
Снимка: МВР - Стара Загора

Откриха нива с канабис в Казанлък

На 25.07.2024г. в хода на специализирана полицейска операция, служители на РУ-Казанлък в землището на гр.Казанлък, са установили специално обработени площи с изградена поливна система, захранвана от соларни панели, засяти насаждения от рода на конопа,..

публикувано на 26.07.24 в 14:37

Ограничават движението на МПС над 3,5 тона по пътя Габрово - Шипка заради събора на Бузлуджа

Утре - 27 юли, от 8 ч. до 14:30 ч., ще бъде ограничено движението на автомобили над 3,5 тона по участък от път I-5 Габрово – Шипка за провеждането на събор в местността „Историческа поляна“ на връх Бузлуджа. Трафикът се спира в отсечката от..

публикувано на 26.07.24 в 14:29
Снимка: община Стара Загора

Кметът на Стара Загора определи кои служители ще работят със системата Bg-Alert

Двама служители на Община Стара Загора ще работят пряко със системата Bg-Alert, те са упълномощени със заповед на кмета Живко Тодоров. Това съобщи Делян Иванов, директор на Дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване", информират..

публикувано на 26.07.24 в 14:28

„Мини Марица-изток“ е натрупала загуба за 237 млн. лв.

237млн.лв. е отчетената в баланса на „Мини Марица-изток“ загуба към 31 май. Това стана ясно при изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов в парламента, инициирано от „Възраждане“. Той уточни, че само за периода от 1 януари до 31..

обновено на 26.07.24 в 14:01

Общинският съвет в Казанлък гласува против волтаичната централа в Черганово

Общинският съвет в Казанлък отхвърли  с 29 гласа „против“ и 2 гласа „въздържал се“,  изграждането на фотоволтаична централа край Черганово. Преди това кметицата Славка Костадинова бе внесла двукратен отказ за предоставянето на 826 дка  от землището на..

публикувано на 26.07.24 в 13:06

Кметът и общинските съветници на Болярово даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от пожарите

Съветниците на община Болярово даряват своите месечни възнаграждения на пострадалите от огнената стихия в селата Воден и Крайново. На проведеното днес заседание на Общинския съвет на Болярово кметът Христо Христов съобщи пред съветниците, че дарява своята..

публикувано на 26.07.24 в 12:27