Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100 града в Европа ще станат климатично неутрални до 2030 г.

Разговаряме със Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MOVE.BG която е част от Коалиция „За зелен рестарт“, а темата ни е Net Zero Smart Cities или умни градове с „нулеви емисии“, което е част от Зелената сделка и зелената трансформация на Европейския съюз.

Умните градове с „нулеви емисии“ е една от петте мисии на Европа. Те са основополагаащи за това къде в рамките на зелената сделка на програмно ниво Европа стимулира държавите членки да вложат енергията си, свързана с голямата цел Европа да стане континент с нулеви емисии“, коментира Безуханова.

Тя припомни, че в началото на декември стартира пилотният проект, по който 100 града в Европа да поемат ангажимент да станат въглеродно неутрални до 2030 г., Идеята е до 2050 г. по този модел всички населени места да постигнат въглеродна неутралност.

Всъщност статистиката показва, че 75% от глобалните въглеродни емисии се генерират именно в градовете, заради транспортните им системи, заради качеството на сградите и консумацията в урбанизирана среда, заради индустриалните производства, концентрирани в градовете.

На 14 декември направихме и един информационен ден, съвместно с екипа на ЕК, който отговаря за тази мисия. В събитието взеха участие 10 български града. Аз съм много щастлива, че за времето, което организирахме тази кампания четири български града вече бяха започнали работа, за да кандидатстват“, каза Саша Безуханова.

По думите й вече са започнали редица инициативи. Те са проектобазирани и следващото ниво е да се постигне именно този синхронизиран, на градско и областно ниво, модел, който включва местна власт, университети, развойни екипи, бизнесите, но също така и гражданските инициативи.

Стара Загора участва в информационния ден и много се надявам, познавайки инициативите, които се развиват в града, че до края на януари, когато е времето за кандидатстване Стара Загора ще има своя кандидатура и добри шансове да бъде разпозната. Имате мотивирани хора, в местната власт, научна база, някои от предприятията, както и сериозно гражданско движение, което постигна вече свои резултати, веднага се сещам за успеха за съхраняване на парк „Бедечка“, разказа Саша Безуханова.

Тя обясни, че първият етап е да се кандидатства. Избраните градове ще разчитат на системна помощ от водещи фигури в Европа за интегрален план за трансформация.

В рамките на този процес да бъдат подготвени една интегрална програма, която адресира всички аспекти на това как да се трансформира града в посока на постигане на целите за оптимизиране на процеси чрез въвеждане на дигитално базирани решения, които осигуряват по-нисък въглероден отпечатък, но и ефективност в живота на гражданите, Както и зелени аспекти свързани с градската среда, инструменти за постигане на по-голяма чистота на въздуха, качество на живот на хората и трансформиране на предприятията в посока на това да бъдат по-екологични в своята дейност. Това няма да бъде оставено само на силите на местната общност, а ще има съществена помощ от Европа“, допълни Саша Безуханова.

Още от категорията

Юлиан Попов

Зелената сделка не е причината за скока на цените на тока

Зелената сделка няма отношение към покачващите се цени на тока, защото не е в сила още, смята Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му основното последствие от Зелената сделка е и пакетът Fit for 55или..

публикувано на 26.01.22 в 08:05

Стара Загора се включи в Европейската инициатива „LIVING – IN.EU”

Стара Загора е първият български град, който се включи в Европейската инициатива зa дигитална трансформация на градовете и общностите „LIVING – IN.EU”. Кампанията цели да подпомогне усилията на градовете и общностите в борбата с климатичните..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Планът за интегрирано развитие на Община Стара Загора ( 2021-2027 г.) е на финалната права

Зелената политика основно е залегнала в Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора. „Сериозен е акцентът в посока „омекотяване“ на климатичните промени. Визирам мерки за енергийна ефективност, мерки за възобновяеми енергийни..

обновено на 12.01.22 в 09:20
Румяна Грозева

Изоставаме с идейните проекти по Плана за справедлив преход на Старозагорски регион

Не сме готови с достатъчно идейни проекти по плана за справедлив преход за Старозагорски регион. Това коментира в „Минутите на зелената сделка“ по Радио Стара Загора Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 24.12.21 в 15:05

Доц. Д-р Добри Ярков: Готови сме с няколко проекта в сферата на водородните технологии

„Вече имаме подготвени два проекта  в сферата на  водородните технологии  и от месец сме членове на Европейското водородно общество. Чакаме да бъдат отворени програмите по „Хоризонт Европа“, за да кандидатстване с проектите, които сме изготвили...

публикувано на 29.12.21 в 10:10

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на..

публикувано на 22.12.21 в 10:00
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и..

публикувано на 17.12.21 в 17:09

С над 1 тон бяха намалени битовите отпадъци в Стара Загора след Repair Cafe

Repair Café или Поправи с приятели под това мото преминаха серия от срещи в Стара Загора, посветени на кръговата икономика или как да се намали генерирания отпадък като се поправят стари електроуреди и предмети вместо да се изхвърлят и да се купуват..

публикувано на 15.12.21 в 12:00

Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 - Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти,..

публикувано на 10.12.21 в 17:00

Стефан Кръстев: Да осигурим на нашите съграждани работещи алтернативи, които обаче не ги правят по-бедни

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в прилагането на мерки за намаляване на употребата на въглища в производството на енергия. Това е основната причина, поради която природозащитната организация WWF покани..

публикувано на 08.12.21 в 10:00
Подкасти от БНР