Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Последна седмица за гласуване в конкурса "Дърво с корен"

Всички природолюбители и радетели за съхраняването на историческото наследство и зеленото ни богатство могат да подкрепят своето любимо дърво.

Черницата в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав.
Снимка: bepf-bg.org

В настоящото издание са пристигнали 23 номинации, съобщават организаторите на конкурса от фондация "ЕкоОбщност" за почитани и обичани от хората дървета от различни кътчета на страната. От тях до финалния кръг достигнаха 10 дървета, които се борят за титлата „Дърво с корен“ на 2021 година и 3 дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Със своята красота, сила и пазени спомени, всички те заемат важно място в сърцата на хората. Някои от тях са се превърнали в стожер за местната общност и продължават да посрещат и изпращат поколенията, които израстват с тях, други през годините са ставали свидетели на събития и съдби, трети даряват нуждаещите се със своята сила и чудодейно изцеление.

В категория „Дърво с корен“ за 2021 г. финалистите са:

 • Вековният чинар на главната улица в гр. Лом
 • Вековният дъб в Градската градина в с. Брод, общ. Димитровград
 • Кичестият габър в северните поли на Средна Сърнена гора, общ. Павел баня
 • Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград
 • Горуня до Лековития кладенец (благун), с. Търнава, общ. Бяла Слатина
 • Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград
 • Космат дъб в местност Суроварица, с. Брезнишки извор, общ. Брезник
 • Летен дъб край с. Добрич, общ. Димитровград
 • Чудодейното дърво (дъб) при параклиса „Св. Илия“, с. Ракитна, общ. Симитли
 • Дядо-Кольовото дърво (дъб) край с. Студена, общ. Свиленград

В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

 • Чинарът в центъра на с. Годешево, местност Чучур, общ. Сатовча
 • Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград
 • Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград


Гласуването ще продължи до 14 януари на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, в раздела „Дърво с корен“. Там всеки може да разгледа историите и снимките на финалистите и да подкрепи своя избраник. Може да се гласува за едно дърво във всяка от двете категории – чрез попълване на ел.поща и последващо потвърждаване на гласа.

От утре броят на събраните гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване. Тя ще се проведе в края на месеца и на нея ще бъдат известени резултатите от гласуването, класирането на дърветата, както и излъченият от журито победител в категорията за деца „Млад природолюбител“.

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и спомоществователи на конкурса – приключенския туроператор „Адвенчър нет” и „Асоциацията на арбористите в България“. Експерти ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще дадат препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината“ през февруари. В него, със своите дървета национални победители, ще се включат общо 16 държави, като се сред тях има и нов участник – Латвия.


Още от категорията

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова . През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и..

публикувано на 15.05.22 в 17:05

Мартенички, пратени от Ямбол през февруари, се получиха в Бургас в началото на май

Традициите не са това, което бяха - сентенцията важи с пълна сила за едно от най-популярните телевизионни лица - кореспондентът на "Нова телевизия" в Бургас, Цеца Алексова.   До този извод колегата стига заради интересна история, в която главните..

публикувано на 13.05.22 в 15:12

Отбелязваме Деня на библиотекаря

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Дения Пенчева: Младото поколение преоткрива фолклора с „Кемене“

Тя е млада, красива и талантлива. Дения Пенчева е един от най–харизматичните наши фолклорни изпълнители. А заради своите модерни интерпретации, та все по–често е наричана посланик на българската народна музика сред новото поколение. Дения е дипломиран..

публикувано на 10.05.22 в 15:21

Споделено работно пространство отваря врати в Стара Загора

Коуъркинг (coworking) културата навлиза и в Стара Загора. Споделено офис пространство с името Nebula (от англ. звездна мъглявина) отваря официално врати на 10 май. Реновираната бащина къща на оперния певец Александър Марулев посреща ентусиасти, готови..

публикувано на 10.05.22 в 15:15

Проектът "Заеми се, наеми се." в помощ на младите хора от няколко държави

Идеята за този проект се появи, заради това, че все по-често младите хора остават без работа. Като основна причина за този проблем е липсата им на знания как да се представят на пазара на труда, каза за Радио Стара Загора  инж. Мария Славова, п редседател..

публикувано на 03.05.22 в 12:34
„Княз Борис-Михаил I“ (худ. Георги Филев)

Църквата почита свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите

На 2 май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Той налага християнството и въвежда писменост в България. Борис I е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите се равнява..

публикувано на 02.05.22 в 06:15

На 1 май 1879 са пуснати в обращение първите български пощенски марки

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс . Парламентът на Великобритания законодателно приема новата концепция през 1839 година. Година по-късно, през 1840 са отпечатани първите..

публикувано на 01.05.22 в 11:40

Пътят към храма

Седмицата след православния Великден наричаме Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналия Христос.  В богослуженията в дните след възкресението Христово, църквата почита Света Богородица и Светите..

публикувано на 29.04.22 в 11:32

Сапуни, дезинфектанти, почистващи препарати майсторят ученици от Пето Основно училище

Ако  преди век нашите баби са можели сами да си приготвят сапун, във века на високите технологии техните  наследници доразвиват традициите – освен сапун в Пето Основно иновативно училище в Стара Загора , могат да ви приготвят дезинфектант, препарат за..

публикувано на 28.04.22 в 18:15