Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 50 милиона лева задължения на "Берое" са покрити от ТЕЦ "Марица Изток 2" за 10 години

Снимка: архив

Съветът на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2" още на 15 декември миналата година е взел решение да се раздели с акциите на ПФК Берое, на които е собственик. Това съобщи от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката Александър Николов. 

Седмица по-късно – на 22 декември - е получено съгласие от принципала на топлоцентрала – "Българския енергиен холдинг" – за осъществяване на подобна сделка, обясни министър Николов. 

"ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД е едноличен собственик на капитала на професионален футболен клуб "Берое" (Стара Загора), а не Министерството на енергетиката, докато БЕХ е едноличен собственик на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2". ПФК "Берое" Стара Загора е с капитал от 5 480 000 лева и разпределен в същия брой акции всяка с право на глас и номинална стойност от 1 лев", уточни енергийният министър. 

"В съответствие с решение на правителството за оптимизиране на разходите на държавни енергийни дружества, Съветът на директорите на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД е взел решение да се предприемат необходимите действия по прехвърляне на собствеността на всички налични обикновени акции в размер на 5 480 000, които представляват 100 процента от капитала на ПФК "Берое" Стара Загора, добави Николов

Той допълни, че задълженията на Берое през последните 10 години надхвърлят 50 милиона лева. "В периода на управление на Професионален футболен клуб "Берое" от страна на "ТЕЦ Марица изток 2", натрупаните задължения на клуба са в размер на 53 395 000 милиона лева. Това се случило от 2011 г. досега. За същия период дружеството "ТЕЦ Марица изток 2", което е дало тези средства на футболния клуб, е натрупало задължения към Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 1 285 718 000 хиляди лева. Дружество със задължения, натрупани в рамките на 10 години от над милиард и 285 милиона, е дало над 50 милиона лева, докато самото то не успява да покрие оперативните си разходи, разходите си за функциониране, поддържане на работна заплата и т.н.", изтъкна министър Николов. Той обърна внимание, че в "ТЕЦ Марица изток 2" работят 2300 човека, а в "Мини Марица Изток 2" - още 6900 души.

Министърът бе категоричен, че още като заместник министър на енергетиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от май миналата година е предупредил, че е неестествено българско енергийно дружество да притежава и финансира футболен отбор при колосални загуби. „Сами си направете извода дали дружеството е имало възможност да се подготви за този период или не“.

"Няма каквато и да е причина, нито каквато и да е пазарна или финансова логика едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен, футболен или какъвто и да е друг тип социална дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват", каза Николов. "Като човек с отношение на спорта съм готов да се включа с подкрепа за намиране на нов собственик на отбора. Като фен и към всички фенове в Стара Загора ви моля - бъдете внимателни. Не забравяйте кой постави клуба под политическа зависимост. И ако тези спасители са същите хора, моля Ви останете внимателни занапред"

Цялото изказване на министър Александър Николов чуйте в прикачения звуков файл

Още от категорията

Плейофът за Европа пряко по Радио Стара Загора

Тази вечер от 18:30 часа "Берое" излиза в директен мач за класиране в европейските клубни турнири. Старозагорци гостуват на пловдивския "Ботев" в поредното издание на "Битката за Тракия". Радио Стара Загора ще предава съвместно срещата с Радио Пловдив с..

публикувано на 27.05.22 в 21:00

44 медала извоюваха млади бадминтонисти

Силно се представиха възпитаниците на СК „Бадминтон – Стара Загора“ при участието си в Държавния личен шампионат за деца до 11 години в Хасково. Калин Косева стана първа при момичетата, на двойки и на смесени двойки с Дарин Стоев. При..

публикувано на 27.05.22 в 16:06

Илиан Илиев: В един мач и то бараж всичко е възможно

"В такива мачове е трудно да се каже кой е фаворит. В случая на предстоящия двубой в Пловдив неприятното е обстановката и близостта на трибуните на тренировъчната база на "Ботев" Пловдив, където ще се играе срещата. Иначе силите в един двубой като..

публикувано на 26.05.22 в 12:58

Колоездачите ще са домакини на състезание

В събота от 12 часа ще бъде началото на колоездачния турнир за Купа „Стара Загора“. Очаква се да стартират над 100 състезатели от различни възрасти. Ще има и надпревара за любители. „Тази година маршрутът ще бъде по улица „Иван Вазов“, част от..

публикувано на 26.05.22 в 09:45

Оспорвани шахматни битки за купа „Траяна“

Старозагорският клуб „Траяна 2011“ бе домакин на турнира за купа „Траяна“. В надпреварата се включиха 70 шахматисти от всички възрасти. „Почти всички дойдоха за състезанието и то бе еталон за безкпомпромисна борба“, коментира за радио „Стара..

публикувано на 25.05.22 в 16:43

Организират фенско пътуване за европейския бараж

Национален фен клуб „Берое Стара Загора“ организира пътуване за мача бараж за Лигата на конференциите с „Ботев“ (Пловдив), който ще се проведе на 28 май от 18:30 часа. Записването се извършва до 27.05 (петък) на адрес ул. „Свети Княз Борис“ 100 (магазин..

публикувано на 25.05.22 в 14:07

Здравко Илиев: Вярвам, че "Берое" и "Етър" ще спечелят баражите си

"Предстоят важни срещи за "Етър", както и за "Берое". Силно се надявам настоящият ми тим на победи в София отбора на "Ботев" Враца в срещата за промоция в майсторската група. Треньорът на тима ни от Велико Търново - Веселин Великов добре познава..

публикувано на 25.05.22 в 10:03

Даниел Петров: Целите ни и следващия сезон ще са да бъдем в тройката

"Остава още един мач до края на първенството в областната група "Стара Загора". Домакини сме на "Елтемир" Крън и се надявам да завършим сезона с успех. Като цяло не съм доволен от представянето ни през пролетта. Допуснахме спадове в играта и..

публикувано на 24.05.22 в 14:56

Иван Попов: Велин Коваленко стана трети на 400 метра

"Отминалият уикенд в София се проведе международен турнир "Нови звезди". Състезанието бе на стадиона на НСА в столицата. Старозагорските лекоатлети се представиха на ниво, като Велин Коваленко стана трети на 400 метра при мъжете, Мартин Драганов е..

публикувано на 24.05.22 в 14:32

Насрочиха официално европейската "Битка за Тракия"

Официално бе обявена датата за баража между „Берое“ и „Ботев“ (Пловдив). Двата тима се изправят един срещу друг в директен сблъсък за определяне на последния участник на България в "Лигата на конференциите". Спорът ще се реши в една среща, която ще се..

публикувано на 23.05.22 в 18:20