Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Планът за интегрирано развитие на Община Стара Загора ( 2021-2027 г.) е на финалната права

Зелените политики са акцент в плана

| обновено на 12.01.22 в 09:20

Зелената политика основно е залегнала в Плана за интегрирано развитие на община Стара Загора.

„Сериозен е акцентът в посока „омекотяване“ на климатичните промени. Визирам мерки за енергийна ефективност, мерки за възобновяеми енергийни източници. Така има проектирани фотоволтаични системи на обществени сгради с капацитет за съхранение на енергия. По този начин тези сгради се захранват със зелена енергия без да се губи преноса по енергопреносната система и по този начин да се намаляват техните сметки за отопление и за ток. Радвам се да видя подобни проекти. В това отношение много активен е Тракийски университет“, каза в разговор за рубриката „Минутите на Зелената сделка“ д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР - Стара–Загора.

По думите й ПИРО на Стара Загора е на един от финалните си етапи. Трябва да мине общественото обсъждане и да се потърси обратната връзка с гражданите и бизнеса, за да може след това да се подложи на гласуване от Общински съвет.

ПИРО е публикуван и е достъпен за гражданите на интернет сайта на Община Стара Загора. Могат да бъдат разгледани проектите, заложени  в него, заедно с индикативната финансова таблица.

„Зелената инфраструктура отново е много мащабно засегната в плана. Ние като Агенция сме дали някои препоръки и предложение. Всички знаем за проблема от една страна със застаряващите дървета по улиците, а от друга страна, въпреки че чувствителното ни отношение към това, че Стара Загора е град на липите, няма как да не отбележим, че тези дървета се оказаха, провокиращи сериозни алергични реакции, а също и кореновата им система не благоприятства новоизградените тротоари. Това изисква смяна на зелената инфраструктура на тези дървета с по-подходящи за градска среда.

За идеята на правителството в Маришкия басейн  да се изгради Завод за преработка на RDF отпадъци  и как се движи Териториалният план за справедлив преход, който се очаква Министерството на енергетиката да представи в работен вариант към средата на февруари, чуйте в разговора с д-р Румяна Грозева.


Още от категорията

Юлиан Попов

Зелената сделка не е причината за скока на цените на тока

Зелената сделка няма отношение към покачващите се цени на тока, защото не е в сила още, смята Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му основното последствие от Зелената сделка е и пакетът Fit for 55или..

публикувано на 26.01.22 в 08:05

Стара Загора се включи в Европейската инициатива „LIVING – IN.EU”

Стара Загора е първият български град, който се включи в Европейската инициатива зa дигитална трансформация на градовете и общностите „LIVING – IN.EU”. Кампанията цели да подпомогне усилията на градовете и общностите в борбата с климатичните..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

100 града в Европа ще станат климатично неутрални до 2030 г.

Разговаряме със Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MOVE.BG която е част от Коалиция „За зелен рестарт“, а темата ни е Net Zero Smart Cities или умни градове с „нулеви емисии“, което е част от Зелената сделка и зелената..

публикувано на 31.12.21 в 12:20
Румяна Грозева

Изоставаме с идейните проекти по Плана за справедлив преход на Старозагорски регион

Не сме готови с достатъчно идейни проекти по плана за справедлив преход за Старозагорски регион. Това коментира в „Минутите на зелената сделка“ по Радио Стара Загора Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 24.12.21 в 15:05

Доц. Д-р Добри Ярков: Готови сме с няколко проекта в сферата на водородните технологии

„Вече имаме подготвени два проекта  в сферата на  водородните технологии  и от месец сме членове на Европейското водородно общество. Чакаме да бъдат отворени програмите по „Хоризонт Европа“, за да кандидатстване с проектите, които сме изготвили...

публикувано на 29.12.21 в 10:10

Нулеви нетни емисии и алтернативна мобилност – следващите зелени предизвикателства пред общините

Зелената сделка е въвела едно понятие „нулеви нетни емисии“. То буквално означава да трансформираме  нашия бизнес и да откриваме нови възможности, които осигуряват енергия с по-малко въглеродни емисии, като биогорива, водород, зареждане на..

публикувано на 22.12.21 в 10:00
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и..

публикувано на 17.12.21 в 17:09

С над 1 тон бяха намалени битовите отпадъци в Стара Загора след Repair Cafe

Repair Café или Поправи с приятели под това мото преминаха серия от срещи в Стара Загора, посветени на кръговата икономика или как да се намали генерирания отпадък като се поправят стари електроуреди и предмети вместо да се изхвърлят и да се купуват..

публикувано на 15.12.21 в 12:00

Община Стара Загора участва в тазгодишното издание на Urban Development Forum 2021 - Градовете и зелената трансформация

Община Стара Загора взе участие в тазгодишното издание на форума Urban Development Forum, който се проведе в столицата. Urban Development Forum 2021 е една от най-авторитетните платформи на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти,..

публикувано на 10.12.21 в 17:00

Стефан Кръстев: Да осигурим на нашите съграждани работещи алтернативи, които обаче не ги правят по-бедни

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в прилагането на мерки за намаляване на употребата на въглища в производството на енергия. Това е основната причина, поради която природозащитната организация WWF покани..

публикувано на 08.12.21 в 10:00
Подкасти от БНР