Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

18 години "Самарянска къща" за жени и деца, жертва на насилие

Започна обновяването на детската площадка към най-големия Кризисен център у нас

18 години от създаването на кризисния център „Самарянска къща“  в Стара Загора отбелязват от сдружение „Самаряни“. За това време е оказана помощ на над 800  жени и деца. От 350 са пълнолетните лица – жени, и 450 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Соня Пенева, старши социален работник и координатор на програма Закрила и подкрепа на жертвите на насилие“ в сдружение “Самаряни“.

Тя уточни, че настанените към днешна дата са 6 души. Капацитетът на Самарянска къща е за 15 души, с което центърът е най-големият в страната за подкрепа при възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ, поясни Пенева.

Потребителите на услугата могат да останат в центъра за срок от три месеца до шест месеца, съобразно индивидуалните потребности на всеки един от настанените.

Към Кризисен център “Самарянска къща” функционират още “Кризисно настаняване”, “Приемна за подкрепа”, “Консултативни линии“ и “Терапевтични и корекционни програми”.

През 2021 година „Самаряни“ организираха дарителска инициатива за възстановяване на  детската площадка до "Самарянска къща". Средствата вече са събрани и работата по реновиране на съоръжението в двора на кризисния център е стартирала.

Соня Пенева припомни и денонощната консултативна телефонна линия: 042/641111.


Още от категорията

Радан Кънев

Радан Кънев: Няма логика в настоящата ситуация да повишаваме цените на въглеродните емисии

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев проведе среща-дискусия в Стара Загора по енергийната тема, свързана с въглищата, „Зелената сделка“ и промяната в климатичните политики на ЕС след началото на войната в Украйна. Пред..

публикувано на 27.05.22 в 17:57

В Павел баня избират онлайн Царица Роза и Цар на минералната вода

Претендентките за короната на Царица Роза в Павел баня тази година са 12, а кандидатите за Цар на минералната вода – 11. Гласуването за трета поред година ще бъде онлайн, като за първи път ще се случва през сайта на Община Павел баня –..

публикувано на 27.05.22 в 17:37

Саниране, паркинги и ремонт на междублокови пространства поискаха домоуправители

Да бъде възобновена програмата, даваща 100% безплатно въвеждане на мерки за енергийна ефективност, повече ремонтирани паркинги и нови междублокови пространства поискаха от ръководството на Община Стара Загора домоуправители от АБ „Център“ . Това бяха..

публикувано на 27.05.22 в 16:52

Андрей Новаков: Има технология, която може да запази работата на комплекс „Марица изток“

„В Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон говорих за Стара Загора и за възможността комплексът „Марица изток“ да продължи да работи без да се плащат суми, като компенсации за вредните емисии и в същото време ТЕЦ-овете да не..

публикувано на 27.05.22 в 16:26

КЕВР предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока за битовите потребители от 1 юли. Това стана ясно след публикувания днес доклад на Комисията. Най-висок е процентът, с който ще поскъпне електроенергията за..

публикувано на 27.05.22 в 15:46

Стопанският факултет на Тракийския университет изпрати 145 абсолвенти

С тържествена церемония Стопанският факултет на Тракийския университет изпрати абсолвентите от Випуск 2022. Общо 145 бакалаври и магистри от различните специалности на факултета получиха дипломите си и се заклеха да работят всеотдайно за просперитета..

публикувано на 27.05.22 в 15:32

Военнослужещи положиха клетва на връх „Бузлуджа“, възраждайки стара традиция

37 военнослужещи от редиците на 61-ва Стрямска  механизирана бригада  положиха клетва за вярност на връх „Бузлуджа“ край лобното място на Хаджи Димитър и неговите четници. Събитието  се проведе под патронажа на бригаден генерал Деян Дешков и кмета на..

обновено на 27.05.22 в 15:31

Стипендията за докторанти става 750 лв.

Докторантската стипендия се увеличава с 50% и става 750 лв. на месец със задна дата, считано от 1 април, реши правителството. Повече пари ще получават около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши училища, и още около 300 - в научните..

публикувано на 27.05.22 в 15:02

Градушката, паднала в Симеоновград, нанесе щети по посеви и коли

Градушката, която падна вчера в Хасковска област, засегна най-силно Симеоновград. От синоптичната станция в Хасково съобщиха, че там са измерени 16 литра на кв. м. Ледените късове обаче са били с размери на яйце. Местните хора се оплакаха пред..

обновено на 27.05.22 в 14:49

Филм със "Златна мечка" открива кинофестивала "Златната липа"

Филмът на испанския режисьор Карла Симон „Алкарас“ (2022) ще открие Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който стартира в събота в Стара Загора. Лентата излезе в началото на тази година и пожъна огромно признание..

публикувано на 27.05.22 в 14:38