Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 години "Самарянска къща" за жени и деца, жертва на насилие

Започна обновяването на детската площадка към най-големия Кризисен център у нас

18 години от създаването на кризисния център „Самарянска къща“  в Стара Загора отбелязват от сдружение „Самаряни“. За това време е оказана помощ на над 800  жени и деца. От 350 са пълнолетните лица – жени, и 450 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Соня Пенева, старши социален работник и координатор на програма Закрила и подкрепа на жертвите на насилие“ в сдружение “Самаряни“.

Тя уточни, че настанените към днешна дата са 6 души. Капацитетът на Самарянска къща е за 15 души, с което центърът е най-големият в страната за подкрепа при възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ, поясни Пенева.

Потребителите на услугата могат да останат в центъра за срок от три месеца до шест месеца, съобразно индивидуалните потребности на всеки един от настанените.

Към Кризисен център “Самарянска къща” функционират още “Кризисно настаняване”, “Приемна за подкрепа”, “Консултативни линии“ и “Терапевтични и корекционни програми”.

През 2021 година „Самаряни“ организираха дарителска инициатива за възстановяване на  детската площадка до "Самарянска къща". Средствата вече са събрани и работата по реновиране на съоръжението в двора на кризисния център е стартирала.

Соня Пенева припомни и денонощната консултативна телефонна линия: 042/641111.


Още от категорията

До дни ще станат ясни новите директори на 16 старозагорски училища

В началото на следващата седмица ще стане ясно кои са новите директори на 16 старозагорски училища, за които бяха обявени конкурси. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Тя..

публикувано на 05.03.24 в 13:06

Трима студенти от Тракийския университет бяха отличени на конкурса "Студент на годината 2023"

Трима студенти от Тракийски университет - Стара Загора се наредиха сред призьорите в 17-ото издание на надпреварата "Студент на годината" . Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Благовеста Славчева – възпитаник на..

публикувано на 05.03.24 в 10:02

До 10 метра е намалена видимостта на "Шипка"

Поради гъста мъгла до 10 метра  е намалена видимостта на проход „Шипка“. Времето в цялата Старозагорска област е предимно облачно. Температурите варират от -4 до +7 градуса, информира дежурният в Областно пътно управление - Стара Загора...

публикувано на 05.03.24 в 06:28

Облачно и с валежи от дъжд

Днес ще бъде облачно, главно в Южна България с валежи от дъжд . На места в Източните Родопи и югоизточните райони валежите ще са значителни . Ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между..

публикувано на 05.03.24 в 04:50

Ротация или избори 2 в 1?

Въпреки противоречията между партньорите в управлението политологът Ивайло Илиев изрази съмнение в ефира на Радио Стара Загора, че страната ще отиде към избори 2 в 1 през юни. Според анализатора преговорите между формациите, съставляващи..

публикувано на 04.03.24 в 12:06

До 50 метра е намалена видимостта на проход Шипка заради мъгла

До 50 метра заради мъгла е намалена видимостта на проход Шипка, съобщи за радио Стара Загора дежурният Областно пътно управление Николов.  На по-усойните места - Казанлък, Павел баня, както и на проход Шипка, пътните настилки са частично заледени, но..

публикувано на 04.03.24 в 07:05

На Трети март в Гурково бе открит възстановеният паметник, белязал пътя на генерал Гурко и неговата войска

В Гурково беше осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал Гурко и неговата войска в местността „Корията“. Над 30 години това място тънеше в забрава, както и паметника в разруха. „За един месец родолюбиви жители..

публикувано на 03.03.24 в 16:56

Хасково празнува 146 години от Освобождението на България от османско владичество

С ритуал по издигане на Националното знаме пред Община Хасково и тържествена церемония в памет на знайните и незнайни герои, загинали за свободата на Отечеството, започна празничният 3 март в Хасково. Пред героизма на жетвите се преклониха кметът на..

публикувано на 03.03.24 в 15:16

В Павел баня почетоха героите на свободата

Почит към геройски загиналите за свободата на България отдадоха днес жителите на община Павел баня. Онези, които не се качиха на емблематичния връх, се събраха в центъра на балнеоложкото градче и, заедно с кмета Иса Бесоолу и неговия екип, поднесоха венци и..

публикувано на 03.03.24 в 14:36

Тристаметровото национално знаме поведе старозагорци на шествие в чест на Трети март

 За поредна година в Стара Загора шествието в чест на Националния празник Трети март бе поведено от тристаметровия национален флаг. В похода на националния трибагреник се включиха почетна гвардейска част и стотици старозагорци.   Началото на..

публикувано на 03.03.24 в 13:44