Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Малка Верея слагат втория купол на църквата

Снимка: Кристина Русева

Жителите на с. Малка Верея се надяват, че до празника на лозята и на Трифон Зарезан ще успеят да вдигнат и втория позлатен купол на църквата, чийто патрон е свети мъченик Трифон. Дълголетната мечта на селото се сбъдна с дарения и личен труд на много хора, каза  Христо Баев, председател на църковното настоятелство и припомни, че първата копка е направена още през 2016 г.  На груб строеж храма е готов, предстоят външното и вътрешно измазване, след това и неговото иконописване. До сега са излети над 250 куб. бетон и над 13 т. арматура е положена, а събраните средства вложени до сега са 60 000 лв. Повечето от средствата са дарение на жители на Малка Верея, техни приятели и на много старозагорци. „Когато стана ясно, че с фирма строежът ще струва 200 000 лв, хората от селото се заехме сами да изградим храма си – кой с каквото може.“, казва със задоволство Христо Баев. Като припомня, че архитектурния план е на арх. .Иван Иванов, и че по външния си вид църквата много ще прилича на тази в кв. „Зора“ в Стара Загора и на църквата „Св. Георги“ в с. Маджерито на Нана Ганева, той разказа и за избора на патрона. Предложенията за името на църквата са били нейни покровители да бъдат светите братя Кирил и Методий или  св. Иван Рилски. Тъй като от много години назад Малка Верея се слави с плодовитите си лозя и с хубавото име, хората избрали за патрон св. Мъченик Трифон. „ Според нас няма значение толкова кой ще е патрона, важното е  храма да е посветен на Светата Троица  -Отец, Син и Светия дух“, завършва разказа си Христо Баев.

 В звуковия файл чуйте интервюто  на Кристина Русева с Христо Баев.Още от категорията

Ротация или избори 2 в 1?

Въпреки противоречията между партньорите в управлението политологът Ивайло Илиев изрази съмнение в ефира на Радио Стара Загора, че страната ще отиде към избори 2 в 1 през юни. Според анализатора преговорите между формациите, съставляващи..

публикувано на 04.03.24 в 12:06
снимката е илюстративна

До 50 метра е намалена видимостта на проход Шипка заради мъгла

До 50 метра заради мъгла е намалена видимостта на проход Шипка, съобщи за радио Стара Загора дежурният Областно пътно управление Николов.  На по-усойните места - Казанлък, Павел баня, както и на проход Шипка, пътните настилки са частично заледени, но..

публикувано на 04.03.24 в 07:05

На Трети март в Гурково бе открит възстановеният паметник, белязал пътя на генерал Гурко и неговата войска

В Гурково беше осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал Гурко и неговата войска в местността „Корията“. Над 30 години това място тънеше в забрава, както и паметника в разруха. „За един месец родолюбиви жители..

публикувано на 03.03.24 в 16:56

Хасково празнува 146 години от Освобождението на България от османско владичество

С ритуал по издигане на Националното знаме пред Община Хасково и тържествена церемония в памет на знайните и незнайни герои, загинали за свободата на Отечеството, започна празничният 3 март в Хасково. Пред героизма на жетвите се преклониха кметът на..

публикувано на 03.03.24 в 15:16

В Павел баня почетоха героите на свободата

Почит към геройски загиналите за свободата на България отдадоха днес жителите на община Павел баня. Онези, които не се качиха на емблематичния връх, се събраха в центъра на балнеоложкото градче и, заедно с кмета Иса Бесоолу и неговия екип, поднесоха венци и..

публикувано на 03.03.24 в 14:36

Тристаметровото национално знаме поведе старозагорци на шествие в чест на Трети март

 За поредна година в Стара Загора шествието в чест на Националния празник Трети март бе поведено от тристаметровия национален флаг. В похода на националния трибагреник се включиха почетна гвардейска част и стотици старозагорци.   Началото на..

публикувано на 03.03.24 в 13:44

Освирквания за Желязков и овации за Радев пред Паметника на свободата

С освирквания и викове оставка част от хората събрали се на Шипка посрещнаха словото на председателя на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на Националния празник на паметния връх. В словото си Желязков..

публикувано на 03.03.24 в 12:18

Хиляди българи се събраха пред Паметника на свободата

От ранни зори хиляди българи от цялата страна се изкачват на Шипка, за да отдадат почит пред Паметника на свободата навръх националния празник 3 март.  В прохода вече са се образували километрични опашки от паркирали автомобили и автобуси на хора,..

публикувано на 03.03.24 в 10:46

Шествие с 300-метровия трибагреник за 3 март в Стара Загора

Старозагорци посрещат 3 март с традиционното вече паметното шествие с 300-метровия национален трибагреник. Честванията започват с молебен за България в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“, а малко след 10 часа, едновременно пред всеки паметник в..

публикувано на 03.03.24 в 09:10

По случай 3 март знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник в Ямбол

Националният празник тържествено ще бъде отбелязан в Ямбол с военен ритуал, шествие и   туристически поход "По стъпките на Освобождението". По случай Трети март знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник.  В..

публикувано на 03.03.24 в 09:01