Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скокът на тока:

Високите сметки "огъват гръбнака" и на общините в Старозагорско

Снимка: БГНЕС

Заради скока в цените на тока – режим на уличното осветление въвеждат редица общини в България. Така местните власти се опитват до намалят поне малко сметките за електрическа енергия. И ако в началото на годината тази мярка бе по-характерна за Северозапада, обхватът й бавно и постепенно се разпростира  върху все по-голяма част от картата на България. Проверка на Радио Стара Загора по общините на територията на област Староза Загора показа, че и тук има общини, които опитват да намалят удара от високите сметки чрез икономии. 

От ноември, миналата година  23 –те села на територията на община Раднево уличните лампи изгасват всяка вечер.  По този начин местната управа опитва да намали удара от високите сметки за електроенергия в резултат на поскъпването на тока на енергийната борса, обяснява кметът на Раднево доктор Теньо Тенев

Последната платена от община Раднево фактура е от ноември, миналата година. Само за улично осветление сумата е 62 хиляди и 62 лева. 97 процента от уличното осветление в миньорската община е подменено за да е енергийно ефективно. И въпреки че потребеното количество енергия е по-малко, сметката за ток е сериозно по-висока сравнено с тази преди уличните лампи да бъдат подменени с по-икономични. 

При това положение как ще се запълнят дупките от полуделите цени на тока  в общинската хазна, ще се вдигнат ли местните данъци и такси – отговорът на кмета на Раднево е  отрицателен. На този етап е ясно, че някои от търпящите отлагане ремонти или проекти ще трябва да почакат. Но в местната управа са сериозно загрижени как и докога ще се справят. 

Тревоги заради тока имат и в община Братя Даскалови, признава кметът Иван Тенев.  Местната власт се опасява, че ако положението не се стабилизира и цената на енергоносителите остане такава, в края на годината може да се окаже, че няма да има пари, за да се плати тока. В това положение община Братя Даскалови е била преди време за две седмици. Тогава ръководството на общината е постигнало споразумение за разсрочено плащане. А  кметът на Братя Даскалови казва, че никак не му се иска да попадне в същата ситуация. Затова, ако няма промяна,  от началото на следващия месец уличните лампи в някои от селата в Братя Даскалови вероятно ще с час по-късно, за да се направят икономии. 

Високо напрежение и за община Мъглиж. Въпреки че подбалканската община произвежда част от необходимата й електроенергия с проект за четири соларни системи на покривите на четири сгради, разчетите показват, че сметките ток са се увеличили с над 260 процента, обясняват от местната управа.  Ако  ситуацията не се промени, в края на годината община Мъглиж може да се окаже " на червено" с милион и двеста хиляди лева за електроенергия. А това напрактика ще означава, "че общината просто ще престане да функционира", казва пред Радио Стара Загора кметът на Мъглиж Душо Гавазов. По думите на Гавазов, решение на казуса на местна почва, няма. Парите за електроенергия се подсигуряват през собствените приходи в местната хазна, а те и без това не са достатъчни, защото с тях се покриват и други нужди. Според кмета на Мъглиж, компансацията заради високите сметки, въведена от правителството, няма да е достатъчна. "Глътка въздух" за местните управи би могла да бъде бързата и адекватна актуализация на общинските бюджети в частта изравняване на субсидиите, откъдето биха могли да се използват средства за покриване на по-високите сметки. Поне засега, подбалканската община няма да въвежда режим на уличното осветление нощем. Защото като община трябва да подсигури комфортът на хората, които живеят на нейна територия. А и защото е възможно ако улиците останат тъмни нощем, престъпността да се увеличи, обяснява кметът на Мъглиж.  

Въпреки, че токът е повод за тревоги и в най-голямата община на територията на областта – Стара Загора, засега режим на уличното осветление няма да има, казва кметът Живко Тодоров.

Без режим на светлото по улиците нощем, независимо от високите сметки за ток засега остават и в общините Гълъбово и Гурково . 

В опит да направи икономии местната управа в подбалканската община подменя уличните лампи с по-икономични от 30-т ватаНезависимо от това, безпокойството за януарската и следващите фактури за ток, остават, казва кметът на Гурково Мариян Цонев.  

Въпреки че в община Николаево уличните лампи са със соларни панели, местната управа и там следи с тревога случващото се на енергийната борса.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците..

публикувано на 11.08.24 в 10:30

Опасни жеги в Северна, Централна и Южна България

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната за днес, предимно в Северна, Централна и Южна България. Сутринта ще бъде предимно слънчева, ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. През деня..

публикувано на 11.08.24 в 07:15

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  По-рано днес от МВР съобщиха за три катастрофи в участъка на 148 - 150 километър на автомагистрала "Тракия"...

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Откриха новия ловен сезон на дребен пернат дивеч

Официалният старт на новия ловен сезон беше даден рано сутринта край ловния дом в радневското село Трънково. На събитието присъстваха заместник-министърът на министерство на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, изп. директор на..

публикувано на 10.08.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Ограничено е движението при километър 148-ми на АМ "Тракия" в посока Бургас

Ограничено е движението при км 148 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  От агенцията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут, който е пътен възел..

публикувано на 10.08.24 в 11:07

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Самостоятелната експозиция на Слави Славов е..

публикувано на 09.08.24 в 17:40

В Стара Загора ще ревизират площадките за игра и спорт

В Стара Загора започва прецизна проверка на техническото състояние на площадките за игра, както и на спортните уреди и съоръжения на територията на града. Инициативата е на кмета на общината Живко Тодоров, с негова заповед е определена 5-членна комисия..

публикувано на 09.08.24 в 17:29

Зоопарк Стара Загора въведе още една опция за закупуване на билети

С цел по-голямо удобство на посетителите, в Зоопарк Стара Загора вече е наличен още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение. Това ще се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на зооградината и работи с банкови..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Променя се организацията на движение по централен старозагорски булевард за 3 дни

От 10 август до 12 август 2024 г., включително, ще се спре движението на личен, договориран и обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка в западното платно за движение по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Временната..

публикувано на 09.08.24 в 16:28