Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

В обръщението си след полагането на клетвата Румен Радев припомни, че „преди 5 години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава“.

„5 години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици“, подчерта Радев. 

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още държавният глава. 

На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира:

„Очакванията са, разбира се, той да продължи да бъде конструктивен, както до момента, и да е обединител на нацията. Защото, ако погледнем предходния му мандат, той беше изпълнен със съдържание по отношение на това, че президентската институция беше коректив, когато се случваше нещо нередно в държавата“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар в близост до симеоновградското село Константиново е горял през нощта

До малките часове на нощта пожарникари са се борили с пламъци до симеоновградското село Константиново. Там са изгорели 5 000 дка, предимно гора.  Пожарът е стигнал много близо до къщите в селото, съобщи кметът Димитър Дончев пред кореспондента ни..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Локализирани са пожарите в Хасковска област, в Свиленград помагат на животновъди

Пожарникари остават на място в Сакар, където вече три дни бушува пожар. 10 екипа ще наблюдават ситуацията, тъй като все още има вътрешни огнища, които се разпалват. Заместник областният управител на Хасково Митко Петров направи равносметка на щетите,..

публикувано на 17.07.24 в 11:10
Трети ден продължава гасенето на пожара край Стара Загора

Овладяха пожара в Стара Загора, все още има тлеещи участъци

След две денонощия на борба с огнената стихия, която се разрази в района на Стара Загора огнеборците вече контролират пожара и положението е овладяно, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“..

публикувано на 17.07.24 в 09:51

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово.  За района на село Горска поляна е обявено  частично бедствено положение.  По последни данни огънят е сменил посоката си и в момента се разпространява към село Странджа. Няма опасност..

публикувано на 17.07.24 в 09:13

Продължава борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден

Повече от осем часа продължава борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. На място са десет екипа на противопожарните служби от Ямбол и Бургас, тежка техника прокарва просеки за да ограничи..

публикувано на 16.07.24 в 22:56

Сложна е обстановката в област Стара Загора, къща изгоря в Обручище

Обстановката в цялата област Стара Загора в момента е изключително сложна. Горят къщи в село Обручище . По данни от кмета на селото Станислав Габровски е изгоряла една къща , засегнати са още няколко . Пожарът се разпростира в периметър от около 50 дка..

публикувано на 16.07.24 в 19:04

Пожарът край Симеоновград приближава село Константиново

Пожарът, който вчера пламна край Симеоновград продължава да се развива в голяма близост до с. Константиново, съобщават от местната община. Горят земеделски земи. Направени са просеки преди с. Константиново. Пътят Поляново - Константиново е временно..

публикувано на 16.07.24 в 18:54

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция...

публикувано на 16.07.24 в 18:46

Пожарът в Стара Загора е локализиран (Обобщение)

Пожарът в Стара Загора е локализиран и е под контрола на пожарната , заяви областният управител Методи Марков, който цяла нощ бе на място заедно с кмета на общината Живко Тодоров и неговия екип. Днес по обяд на мястото бяха служебният премиер..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Заради пожарите има промяна на движението на автобусна линия № 9

Във връзка с разразилия се пожар в района на „7-ми километър" и усложнената обстановка, междуселищните линии изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на..

публикувано на 16.07.24 в 16:59