Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И общините ще получат компенсации за увеличените си разходи за ток

В сметките за ток, които ще бъдат получени в началото на февруари всички небитови потребители, включително общините, ще получат компенсации както за декември, така и за януари. Това обясни в интервю за Радио Стара Загора председателят на енергийната комисия в Парламента Радослав Рибарски. Окончателният пакет от мерки бе утвърден вчера следобед на заседание на Министерски съвет. "Общините също се водят небитов потребител. Те би трябвало още през октомври да са получили компенсации, които тогава бяха в размер на 110 лева. За декември тя ще се застъпи с така чаканата компенсация по новия механизъм, чийто таван е 250 лева", обясни Радослав Рибарски. 

Утвърден е механизмът за компенсация и на битовите потребители на природен газ. Тя също ще бъде включена в сметките, които пристигат в началото на февруари като и тук ще бъде за два месеца - декември и януари. Още днес пък народните представители ще гледат одобрените вчера на първо четене в енергийната комисия промени в Закона за енергетиката. Те предвиждат намаляване на броя на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5. "Ще отпаднат членовете с профил икономист и юрист. Чрез жребий ще трябва да се определи кои други двама с неизтекъл мандат също да отпаднат", коментира председателят на енергийната комисия. 

"Стремим се да постигнем независимост на КЕВР. Виждаме, че в много държави не се залага на броя на членовете на тези регулаторни органи, а на повече работа в техните дирекции и отдели. На хора, които могат да оценяват капиталови разходи, инвестиционни програми. В Италия например те са 5 и отново регулират и енергийния, и водния сектор, в Ирландия са трима. Реално с промените сега разширяваме и обясняваме дефиницията за опит и стаж в енергетиката", коментира още Радослав Рибарски. 

Той коментира и искането на синдикатите от ТЕЦ "Марица Изток 2" да се събере Браншовия съвет за обсъждане на съдбата на комплекса. "Това е изцяло в правомощията на министъра на енергетиката. Програмата в последните седмици бе доста натоварена заради обсъждането на компенсациите за бизнеса и бита, може би през следващата седмица вече ще има време и за този въпрос. Ние в комисията също сме готови да ги изслушаме", допълни той. 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл

Още от категорията

Любомир Любенов: Всичко започва със Словото и продължава с паметта

„Все пак по-добре късно отколкото по-късно“, коментира математикът и общественик Любомир Любенов уверението на кмета Живко Тодоров, че в Стара Загора ще бъде издигнат паметник на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий . Обещанието за това..

публикувано на 25.05.22 в 13:25
Община Стара Загора

На 3 юни обявяват свободните места за детските градини в Стара Загора

На 3 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране за 27-те детски градини в община Стара Загора.  Това съобщиха от пресцентъра на общината. Прием очакват децата, които са родени от 2016 до 2019 година. Резултатите от класирането ще..

публикувано на 25.05.22 в 11:04

Започнаха ВиК ремонти в община Павел баня

Стартират строителните дейности по Програмата на Община Павел баня за 2022 г. В тази връзка вече започна подмяната на водопровода в село Търничени, която се осъществява от ВиК – Стара Загора с помощта на новозакупената за подобни цели общинска техника,..

публикувано на 25.05.22 в 10:47
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Необходимо е повишено внимание относно разпространението на маймунската шарка

Маймунската шарка прилича много на едрата шарка, с която човечеството се справи в края на миналия век, но е с много по-ниска смъртност и се разпространява по-трудно между хората . Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вирусологът проф...

публикувано на 25.05.22 в 10:08
Павел Баня

Богата програма за Празника на розата и минералната вода в Павел баня

Богата програма ще радва жителите и гостите на Павел баня за традиционния Празник на розата и минералната вода, който ще се проведе от 7 до 11 юни в курортния град.   На 7 юни известният композитор Стефан Диомов ще представи автобиографичната си..

публикувано на 25.05.22 в 09:19
Иванка Сотирова

Община Стара Загора в готовност за приемане на още пострадали от войната в Украйна

Ситуацията с украинските бежанци в община Стара Загора е спокойна , обобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова.  В Международния младежки център към момента са настанени..

публикувано на 25.05.22 в 09:15

Джаз форум Стара Загора посреща десетото си издание

Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни. Джаз форумът ще бъде открит на 9 юни от 19 часа на..

публикувано на 25.05.22 в 08:45
Ямбол - Център

В Ямбол започва Куклено- театралният фестивал „Михаил Лъкатник"

В Ямбол днес се открива 22-то издание на Куклено- театралния фестивал „Михаил Лъкатник". В конкурсната програма са включени постановки на седем куклени трупи, ще бъде представен  и  сборникът с наградени пиеси  „Приказна фиеста".  С..

публикувано на 25.05.22 в 06:25
Пръскане на зелените площи в София срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи в Стара Загора

На 25 май на територията на Стара Загора ще бъде извършена дезакаризация срещу кърлежи. Обработката ще се извърши по предварително изготвен график, включващ всички административни бюра и Гробищен парк, информират от пресцентъра на общината...

публикувано на 25.05.22 в 06:08

Емблема-паметник на "Берое" и пейки на Петков и Чонката откриха в Стара Загора

Точно в 19:16ч. навръх 24 май -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Стара Загора официално бе представена емблемата-паметник на футболния символ на града "Берое" . Близо 200..

публикувано на 24.05.22 в 22:59