Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арттерапевтични работилници по проект „Ние сме музиканти” отварят в Стара Загора

Държавна опера Стара Загора стартира проект „Ние сме музиканти“ за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми.  Той ще започне с откриването на арттерапевтични работилници, в които освен с деца със специални образователни потребности или поведенчески трудности, ще се работи и с деца от  различни възрастови групи с потенциални или изявени артистични интереси.

Заниманията ще се провеждат от терапевта Русалина Мочукова, която използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на Oрф инструменти с интересни игри.

В две поредни години проектът „Ние сме музиканти” бе популяризиран и високо оценен като финалист в европейската  надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Концепцията на „Ние сме музиканти” е насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности. Държавна опера Стара Загора вдъхновено и грижовно успя да подготви необходимата артистична и уютна среда за провеждането на заниманията с деца, която да бъде съобразена с всички специфични изисквания за комфорт и условия на безопасност.

„През годините на моята певческа кариера винаги съм усещала, че освен споделяйки изкуство като артист на сцената, бих могла да го споделям и с деца, съчетавайки  музиката и логопедията като  вид терапия. По време на работата ми като вокален педагог в студио „Clang Art“ – Виена имах възможност да участвам в различни семинари и да се запозная с музикално-педагогичекия метод „Орф – Шулверк“. Това инспирира интереса ми към логоритмиката и разбира се логическият завършек на всичко логопедията, която се превърна моя кауза. Оттам се породи и идеята чрез  арт и логопедична терапия да обединим реч, движение и ритъм, като заедно с това  да стимулираме творчеството чрез свирене на Орф инструменти, рисуване, моделиране, танц и драма. Вярвам, че изкуството има силата да променя  животи по много дълбок и необикновен начин, да бъде ключ към един по-добър начин на живот и щастие”, споделя Русалина Мочукова.

Първият етап на проекта стартира на 5 март 2022 г. и ще бъде насочен към три групи деца:

 - Арттерапевтично ателие за деца от 4 до 14 години със специални потребности. Подходящо за деца с проблеми в развитието – синдром на Даун, високо функционални деца с разстройство от аутистичния спектър и др. Групата е с капацитет до 6 деца и се провежда веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

- Ателие за деца с артикулационни и езикови затруднения. Подходящо за деца от 4 до 7 години с нарушение в артикулацията, дикцията, с дислексични дефицити, нарушена прозодика на речта(заекване) и др. Заниманията се провеждат  веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

- Ателие за креативност и емоционална интелигентност. Подходящо за деца между 3 и 7 години, в норма - обучение на концентрация над собствените чувства и усещания, формиране на комуникативни умения, развитие на въображението и творческите способности, повишаване на самочувствието. Групата е с капацитет 10  деца и се провежда веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

Работилниците започват своята дейност в началото на месец март. Те са безплатни и са отворени за регистрация до запълване на свободните места. По преценка на терапевта, участниците в тях ще имат възможност да се изявят в представление на Държавна опера – Стара Загора, както и да са сред публиката на първия български сензорен спектакъл, подходящ за хора с различни възможности.

Регистрацията се извършва на имейл адрес: musician@operasz.bg

Срокът за записване е до 28 февруари. 


Още от категорията

На изхода от град Харманли се намира парка

“Ден на Белоногата“ се провежда край Харманли

За пета поредна година Харманли е домакин на традиционното за града събитие „Ден на Белоногата“. Празникът ще се проведе на самия извор, възпят от Петко Славейков на 27 май от 18.00 часа на историческото място - „Извора на Белоногата“ до Харманли,..

обновено на 27.05.22 в 08:39

Военнослужещи полагат клетва на връх „Бузлуджа“

37 военнослужещи от редиците на 61-ва Стрямска  механизирана бригада ще положат клетва за вярност на връх „Бузлуджа“ край лобното място на Хаджи Димитър и неговите четници. Събитието започва в 11 часа и ще се проведе под патронажа на бригаден генерал..

публикувано на 27.05.22 в 08:20

НВО по математика за близо 58 000 четвъртокласници

Близо 58 000 четвъртокласници се явяват на Националното външно оценяване по математика. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи един час.  Изпитът включва 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, 5  - с кратък свободен отговор а има и 1 текстова..

публикувано на 27.05.22 в 07:30

Стара Загора е домакин на конференция, посветена на 145 г. от боевете за града

Регионалният исторически музей в Стара Загора е домакин на научна конференция „145 години от боевете при Стара Загора и националните ценности на поколенията“.  Община Стара Загора  и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса са съорганизатори на..

публикувано на 27.05.22 в 07:00

Градушка нанесе щети в Хасковско

Градушка с големината на орех падна днес следобед в Хасковско. Интензивните валежи са започнали около 17.00 часа и са продължили около 15 минути. За щети сигнализират жители на Симеоновград и Харманли, където има унищожена земеделска продукция. 

публикувано на 26.05.22 в 23:16

Катастрофа затвори АМ "Тракия" в посока Бургас

Верижна катастрофа спря движението в района на 114 км на магистрала "Тракия" в посока Бургас.  Ударили са се 3 автомобила, като един от тях гори. По-късно са се запалили и другите две коли от катастрофата.  По предварителни данни няма пострадали...

публикувано на 26.05.22 в 17:51

В Казанлък откриха първия в страната Център за медицински телемониторинг

В Казанлък отвори врати първият в България Център за медицински телемониторинг. Събитието се организира от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. "Телемедицината е един нов клон в медицината. Аз бих я нарекъл дори нова..

публикувано на 26.05.22 в 16:48

Обучение на "Посланици на безвъзмездното кръводаряване" в ММЦ Стара Загора

Международният младежки център в Стара Загора организира обучение под мотото „Посланици на безвъзмездното кръводаряване“. Събитието започва в 19ч. днес в сградата на центъра. Обучението се реализира съвместно с Районен център по трансфузионна хематология..

публикувано на 26.05.22 в 16:28

Сандов: ТЕЦ "Марица 3" може отново да заработи, ако изпълни предписанието

Ако ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград изпълни предписанията, дадени им при спирането на централата, тя може отново да заработи. Това каза пред парламентарната комисия по околна среда вицепремиерът и ресорен министър Борислав Сандов. Централата беше спряна..

публикувано на 26.05.22 в 16:24

КЕВР публикува заявленията на електроразпределителните дружества, но скри цените

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува днес отправените от електроразпределителните и топлофикационни дружества заявления за цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли. Исканите промени в цената на електроенергията за битови..

публикувано на 26.05.22 в 16:15