Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на община Свиленград Анастас Карчев проведе работна среща с депутати от 29 МИР-Хасково

Народни представители от 29 МИР-Хасково и областният управител на област Хасково Катя Панева проведоха работна среща с кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев, където бяха обсъдени проблеми на територията на общината и възможности за решаването им.

Народните представители от 47-о Народно събрание, които присъстваха на работната среща бяха Лозко Лозов от „Продължаваме промяната“, Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн от ДПС, Георги Станков от ГЕРБ и Владимир Маринов от „БСП за България“. Останалите трима депутати отсъстваха поради карантина или други възпрепятстващи причини.

Кметът на Свиленград каза, че републиканската пътна мрежа в област Хасково е една от най-лошите в страната и изключение прави само АМ „Марица“. Той даде като пример пътят до с. Маточина, който е ключов, тъй като не се използва само от жители на селото, но и от служители на „Гранична полиция“ при охрана на границата.

„32 км се пропътуват за 1 час. При получен сигнал, когато бързо трябва да се измине това разстояние, състоянието на пътя не би позволило това да се случи и няма как органите да реагират навреме. Пътят се нуждае от спешен ремонт.“, коментира г-н Карчев.

Г-жа Катя Панева каза, че е подала доклад за нуждаещите от рехабилитация и реконструкция пътища на територията на област Хасково до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той е препратил на компетентната институция информация за разглеждането му, добави г-жа Панева.

Друг проблем, който кметът подчерта е, че от областта в община Свиленград има най- много сменени водопроводи - над 70 процент. Проблемът обаче е с качеството на питейната вода, в която има голямо количество манган. Получават се десетки сигнали от гражданите до ВиК и Общинска администрация. Общественото недоволство прерасна и в протест преди време, припомни още Карчев. Той допълни, че въпреки лошото качеството на водата, тя е една от най-скъпите в страната. „Това е въпрос, за който съвместно с ВиК оператора и държавата трябва да намерим решение. Към момента имам предложени няколко варианта. Единият от тях е изграждане на пречиствателна станция“, коментира  кметът на община Свиленград.

Г-н Карчев посочи като проблем и сключените договори със строителните фирми за ремонтите в централна градска части други части на Свиленград. Инфлацията през последните месеци е голяма. Надявам се това да не стане причина за прекратяване на договорите със строителните фирми и нереализирането на планираните ремонти поради недостиг на средства, допълни Карчев.

Народните представители поеха ангажимент да съдействат за решаването на проблемите на община Свиленград. Те изразиха желание и за бъдеща подкрепа като всички се обединиха върху идеята, че е необходима децентрализация, с което много от проблемите на общините ще бъдат решавани по по-бърз и ефективен начин.


Още от категорията

Любомир Любенов: Всичко започва със Словото и продължава с паметта

„Все пак по-добре късно отколкото по-късно“, коментира математикът и общественик Любомир Любенов уверението на кмета Живко Тодоров, че в Стара Загора ще бъде издигнат паметник на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий . Обещанието за това..

публикувано на 25.05.22 в 13:25
Община Стара Загора

На 3 юни обявяват свободните места за детските градини в Стара Загора

На 3 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране за 27-те детски градини в община Стара Загора.  Това съобщиха от пресцентъра на общината. Прием очакват децата, които са родени от 2016 до 2019 година. Резултатите от класирането ще..

публикувано на 25.05.22 в 11:04

Започнаха ВиК ремонти в община Павел баня

Стартират строителните дейности по Програмата на Община Павел баня за 2022 г. В тази връзка вече започна подмяната на водопровода в село Търничени, която се осъществява от ВиК – Стара Загора с помощта на новозакупената за подобни цели общинска техника,..

публикувано на 25.05.22 в 10:47
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Необходимо е повишено внимание относно разпространението на маймунската шарка

Маймунската шарка прилича много на едрата шарка, с която човечеството се справи в края на миналия век, но е с много по-ниска смъртност и се разпространява по-трудно между хората . Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вирусологът проф...

публикувано на 25.05.22 в 10:08
Павел Баня

Богата програма за Празника на розата и минералната вода в Павел баня

Богата програма ще радва жителите и гостите на Павел баня за традиционния Празник на розата и минералната вода, който ще се проведе от 7 до 11 юни в курортния град.   На 7 юни известният композитор Стефан Диомов ще представи автобиографичната си..

публикувано на 25.05.22 в 09:19
Иванка Сотирова

Община Стара Загора в готовност за приемане на още пострадали от войната в Украйна

Ситуацията с украинските бежанци в община Стара Загора е спокойна , обобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова.  В Международния младежки център към момента са настанени..

публикувано на 25.05.22 в 09:15

Джаз форум Стара Загора посреща десетото си издание

Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни. Джаз форумът ще бъде открит на 9 юни от 19 часа на..

публикувано на 25.05.22 в 08:45
Ямбол - Център

В Ямбол започва Куклено- театралният фестивал „Михаил Лъкатник"

В Ямбол днес се открива 22-то издание на Куклено- театралния фестивал „Михаил Лъкатник". В конкурсната програма са включени постановки на седем куклени трупи, ще бъде представен  и  сборникът с наградени пиеси  „Приказна фиеста".  С..

публикувано на 25.05.22 в 06:25
Пръскане на зелените площи в София срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи в Стара Загора

На 25 май на територията на Стара Загора ще бъде извършена дезакаризация срещу кърлежи. Обработката ще се извърши по предварително изготвен график, включващ всички административни бюра и Гробищен парк, информират от пресцентъра на общината...

публикувано на 25.05.22 в 06:08

Емблема-паметник на "Берое" и пейки на Петков и Чонката откриха в Стара Загора

Точно в 19:16ч. навръх 24 май -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Стара Загора официално бе представена емблемата-паметник на футболния символ на града "Берое" . Близо 200..

публикувано на 24.05.22 в 22:59