Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на община Свиленград Анастас Карчев проведе работна среща с депутати от 29 МИР-Хасково

Народни представители от 29 МИР-Хасково и областният управител на област Хасково Катя Панева проведоха работна среща с кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев, където бяха обсъдени проблеми на територията на общината и възможности за решаването им.

Народните представители от 47-о Народно събрание, които присъстваха на работната среща бяха Лозко Лозов от „Продължаваме промяната“, Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн от ДПС, Георги Станков от ГЕРБ и Владимир Маринов от „БСП за България“. Останалите трима депутати отсъстваха поради карантина или други възпрепятстващи причини.

Кметът на Свиленград каза, че републиканската пътна мрежа в област Хасково е една от най-лошите в страната и изключение прави само АМ „Марица“. Той даде като пример пътят до с. Маточина, който е ключов, тъй като не се използва само от жители на селото, но и от служители на „Гранична полиция“ при охрана на границата.

„32 км се пропътуват за 1 час. При получен сигнал, когато бързо трябва да се измине това разстояние, състоянието на пътя не би позволило това да се случи и няма как органите да реагират навреме. Пътят се нуждае от спешен ремонт.“, коментира г-н Карчев.

Г-жа Катя Панева каза, че е подала доклад за нуждаещите от рехабилитация и реконструкция пътища на територията на област Хасково до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той е препратил на компетентната институция информация за разглеждането му, добави г-жа Панева.

Друг проблем, който кметът подчерта е, че от областта в община Свиленград има най- много сменени водопроводи - над 70 процент. Проблемът обаче е с качеството на питейната вода, в която има голямо количество манган. Получават се десетки сигнали от гражданите до ВиК и Общинска администрация. Общественото недоволство прерасна и в протест преди време, припомни още Карчев. Той допълни, че въпреки лошото качеството на водата, тя е една от най-скъпите в страната. „Това е въпрос, за който съвместно с ВиК оператора и държавата трябва да намерим решение. Към момента имам предложени няколко варианта. Единият от тях е изграждане на пречиствателна станция“, коментира  кметът на община Свиленград.

Г-н Карчев посочи като проблем и сключените договори със строителните фирми за ремонтите в централна градска части други части на Свиленград. Инфлацията през последните месеци е голяма. Надявам се това да не стане причина за прекратяване на договорите със строителните фирми и нереализирането на планираните ремонти поради недостиг на средства, допълни Карчев.

Народните представители поеха ангажимент да съдействат за решаването на проблемите на община Свиленград. Те изразиха желание и за бъдеща подкрепа като всички се обединиха върху идеята, че е необходима децентрализация, с което много от проблемите на общините ще бъдат решавани по по-бърз и ефективен начин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какао и сладолед са поскъпнали с над 300%, кафето – със 100%

92лв. струва потребителската кошница тази седмица, ако закупим по единица от всички 30 продукта, които обхваща, съобщи за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. За сравнение миналата година е била с лев по-скъпа. Пазарът остава..

публикувано на 26.07.24 в 07:50

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. "Изключително съм горд, че единственият..

публикувано на 25.07.24 в 16:56

"Задържане под стража" за двама румънци, превозвали мигранти

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд –..

публикувано на 25.07.24 в 16:23
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Ще финансират маломерни паралелки в 9 общински училища

С абсолютно единодушие – 47 гласа „за“ от също толкова гласували, съветниците одобриха финансирането на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно определения минимален брой в училищата в Община Стара Загора. Финансирането е предвидено за..

публикувано на 25.07.24 в 16:16
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения

В рамките на днешната редовна юлска сесия на общинския съвет в Стара Загора бяха разгледани близо 55 предложения. Сред точките бе и тази по избор на съдебни заседатели за Районен съд Стара Загора. Предложението предизвика дискусии и забележки в зала..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Сградата на РЗИ – Стара Загора ще бъде енергийно обновена

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова представи публично проекта „Енергийно обновяване на сградата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора“ на 25 юли 2024 г. Договорът за неговото изпълнение е подписан на 8 май тази година с..

публикувано на 25.07.24 в 15:49

Мехмед Зейнел беше избран за управител на „Мересев“

С 41 гласа "за", нито един "против" и петима "въздържал се" от групата на "Възраждане" местният парламент в Стара Загора избра за управител на о бщинското дружество „Мересев“ ЕООД Мехмед Зейнел.  Бившият общински съветник получи доверието на мнозинството..

публикувано на 25.07.24 в 15:47

383 ученици са записани в гимназии на второ класиране

383  ученици са записани в гимназии на втория етап на класиране след седми клас. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора Милена Йолдова. Тя обясни, че учениците, които не са били удовлетворени..

публикувано на 25.07.24 в 14:23

Стара Загора ще се поклони пред героизма на пазителите си

147 години от боевете за защитата на Стара Загора ще бъдат тържествено отбелязани от признателните потомци на 31 юли 2024 г. Ожесточените кръвопролитни боеве са част от епичните събития по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). В..

публикувано на 25.07.24 в 14:18

Млади военнослужещи тържествено положиха клетва в Стара Загора

80 новоназначени военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада положиха днес тържествена военна клетва на централния площад пред Община Стара Загора.  Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър, командирът на..

публикувано на 25.07.24 в 14:13