Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министерство на енергетиката подкрепя промяната на седалището на мините

Министерство на енергетиката
Снимка: БГНЕС

Министерството на енергетиката подкрепя действията на Българския енергиен холдинг за промяна на седалището и адреса на управление на "Мини Марица-изток" ЕАД. Независимо от взетото решение от Съвета на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, към настоящия момент не са извършени необходимите задължителни действия от страна на изпълнителния директор г-н Тодор Тодоров.

Въпреки, че след избирането му е надлежно вписан в Търговския регистър като член на Управителния съвет и изпълнителен директор на предприятието, последният не се е явил на заеманата от него длъжност повече от една седмица. Г-н Тодоров е бил длъжен да се яви на работното си място и да заеме мандатната си длъжност на 12.01.2022г., а последният се е явил едва на 18.01.2022 г.

Бездействието на г-н Тодоров относно своевременното му встъпване в длъжност е грубо нарушение на закона и представлява заплаха за сигурността на Република България. "Мини Марица-изток" е предприятие, включено в списъка  на стратегическите обекти от национално значение в енергетиката. С оглед установеното и изложено в настоящата позиция, очакваме съответните органи да се самосезират и да извършат надлежна проверка относно разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.

За нас остава изненада и факта с какво синдикатите в предприятието считат, че една административна мярка накърнява правата и интересите на работниците в предприятието, а именно – промяната на седалището и адресът на управление.

Решението е взето при пълно съблюдаване на законите на Р. България - законодателят е възложил на общото събрание/едноличния собственик да определя начина на осъществяване на дейността на търговските дружества, включително определянето на седалището и адреса на управление на всяко едно дружество.  Считаме, че промяна на седалището и адреса на управление на ММИ няма абсолютно никакво касателство с дейността на дружество, като нито се засяга правата и интересите на служителите/работниците на предприятието, нито на неговите контрагенти.

Министерството на енергетиката няма право да се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност на публичното предприятие и следва да спазва правата му по отношение на упражняването на всички права на собственост в съответните дъщерни дружества. Не става ясно защо и как други субекти (включително организации) изразяват становища, препоръки и декларации относно извършването на действия и вземането на решения, които законодателят не е предвидил да имат право.

Предоставената декларация от страна на синдикатите съставлява намеса в оперативната самостоятелност на принципала на ММИ, като цели само и единствено внасяне на напрежение сред работниците и обществото.

Още от категорията

ОДМВР-Стара Загора ще си сътрудничи със сдружение "Самаряни"

Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Николай Колев и Иванка Иванова-Попова, председател на Управителния съвет на СНЦ „Самаряни“ подписаха днес споразумение за сътрудничество, което има за цел оказване на необходимата своевременна и..

публикувано на 07.07.22 в 16:17

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област. Средният добив от декар е около 500 кг. 90 на сто от ечемика вече е прибран, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие" и уточниха, че със зърнената култура са засети 63 хил. декара...

публикувано на 07.07.22 в 15:43

Увеличават се сигналите за нарушения, свързани с трудовите права и в Старозагорско

Област Стара Загора е в топ 10 по брой на сигнали от работници и служители за нарушени трудови права през 2021 година. Данните бяха оповестени в седмия поред доклад на КНСБ за нарушения, свързани с прилагане правото на труд.  „Тенденцията в..

публикувано на 07.07.22 в 15:16

Новоизбраният кмет на община Нова Загора встъпи в длъжност

Новоизбраният кмет на община Нова Загора Галя Захариева встъпи в длъжност, съобщиха от общинския пресцентър. Първата жена - кмет на общината, положи клетва на тържествена сесия на Общински съвет – Нова Загора. Пред областния управител Веселин Вълчев и..

публикувано на 07.07.22 в 14:30
Ангел Кунчев

Задължителни маски в част от лечебните заведения, Covid пик през август

Днес с писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19. Това каза пред..

публикувано на 07.07.22 в 13:53

Интерконекторът Гърция-България започва всекидневно захранване с газ в края на юли

Интерконекторът Гърция-България започва ежедневно захранване с природен газ в края на месец юли, съобщи гръцкият енергиен министър Скрекас. Техническите проби вече са направени. Премиерите на Гърция и България утре официално ще открият в Комотини новата..

публикувано на 07.07.22 в 12:15

След гонка с полицията задържаха 10 мигранти и трафикант край село Средец

Десет мъже, самоопределили се като сирийци и 22-годишен жител, кърджалийското с. Миладиново, който ги е превозвал бяха задържани при спецакция на полицията в Хасковско. Автомобилът с мигрантите опитал да избегне проверка, но след преследване и последвала..

публикувано на 07.07.22 в 11:53

74 са приоритетните законодателни промени в програмата на проектокабинета "Василев"

Две тарифи за електроенергия, вода и парно за битовите потребители, увеличаване на вдовишките добавки и 95% заплащане от Здравната каса на лекарствата за деца до  14 г. за остри заболявания. Това са само част от приоритетите в управленската програма, с..

публикувано на 07.07.22 в 08:47
Антон Колев, началник на РСПБЗН Стара Загора

60 произшествия повече за старозагорските огнеборци в първите 6 месеца на 2022 г.

Зачестяват сигналите, на които реагират служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. През първите 6 месеца на годината техният брой е 369, което е с 60 повече от същия период на миналата година, съобщи в студиото на..

публикувано на 07.07.22 в 08:44

643 са новите случаи на коронавирус в страната

643 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 3 997 теста. Положителни са над 16% от взетите проби. 14 са новозаразените в Стара Загора, 26 в Хасково, 7 са случаите в Сливен и 11 в Ямбол. Двама души са починали с Covid-19, като преболедували са..

публикувано на 07.07.22 в 07:00