Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зелената сделка не е причината за скока на цените на тока

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

Зелената сделка няма отношение към покачващите се цени на тока, защото не е в сила още, смята Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му основното последствие от Зелената сделка е и пакетът Fit for 55или „Готови за 55-та“. Това е законодателен пакет на ЕС, който в момента все още се обсъжда.

Бихме могли да говорим за пряка връзка на Зелената сделка и цените на тока или каквото и да било друго едва след две три години, когато пакетът ще бъде в сила и ще има реален ефект. Сега не може да се говори за такава връзка“, коментира Попов.  

По думите му в момента като основен виновник за вдигането на цените неправилно се посочва и цената на въглеродните емисии, които се плащат.

Може би не повече от 10% се дължи на покачването на цените на емисиите. Обвинението е насочено главно към цените на въглеродните емисии, които много от преди зелената сделка съществуват. Пазарът на емисиите е от 2005 г., той действително, не беше много силен. Цените бяха ниски в продължения на години, но от край време се очакваше, че те ще се качат. Последните две-три години се появи известен скок на цените, но той има сравнително малък принос към покачването на цената на електроенергията в Европа“, обясни Попов.

Той добави, че основен фактор на сегашното рязко увеличение на цените на електроенергията в Европа е резултат от вдигането на цените па природният газ на глобално равнище с възстановяването на икономиката след кризата с коронавируса.

Това е основната връзка, глобалната цена на газа като една верижна реакция доведе до покачване на цени на други източници на енергия“, каза Юлиан Попов.

Той коментира и възможностите на електроенергийната мрежа у нас да балансира повече енергия от възстановяеми източници. По думите му и при сегашното й състояние няма да има проблем да бъдат присъединение 4-5 гигавата от ВЕИ.

Електроенергийната система в България без особени промени може да поеме значително голям възобновяема енергия без някакви особени системи за балансиране, допълнителни. Поне в рамките на 5 гигавата възобновяема енергия би могла да бъде интегрирана в съществуващата система. От там е много важно възобновяемата енергия да бъде развивана по един много по-комплексен начин. Т.е. не можем да изградим само соларни панели и да чакаме да имаме ток през нощта. Но ако соларните панели се комбинират с вятърна енергия, вбъдеще с офшорна морска вятърна енергия, с висока енергийна ефективност, с развитие на ПАВЕЦ-ове и с инсталиране на батерии, тогава делът на възобновяема енергия – тогава делът на възобноваяма енергия ще може да се качи значително над тези 4- 5 гигавата, които сега биха могли да бъдат интегрирани без особена трудност. Така че е въпрос на технологии, на планиране и на много по-широко разнообразие на нови технологии“, каза Юлиан Попов.

Още от категорията

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00
Борислав Сандов

България иска домакинство на среща на върха на ООН за климата

Тази година България ще кандидатства за домакинство на среща на върха на ООН за климата през 2024 г. , това съобщи Борислав Сандов , Вицепремиер и министър на околната среда и водите по време на дискусия на тема „Нулевите нетни емисии като път..

публикувано на 05.04.22 в 16:00

Андрей Новаков: Срамно е да сме рекордьори по отхвърляне на Националния план за възстановяване и развитие

„Поредното отлагане на Плана за възстановяване и развитие вреди на имиджа на страната ни. Срамно е да сме рекордьори по брой отхвърляния на Националния ни план, каза в разговор за радио Стара Загора евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод..

публикувано на 23.03.22 в 10:00

Проф. Димитров: България да разчете правилно посланието, че бъдещето е в зелената енергетика

Съвременната геополитическа ситуация ускорява процеси, които вече са в ход, но без да променя фундаментално плановете на ЕС да гради чиста икономика. Изявлението, направено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ЕС да спре постепенно вноса..

публикувано на 16.03.22 в 09:35

Какви са пречките да стартират дейностите по справедлив преход на регионално и общинско ниво

Слабото сътрудничество между общините на практическо ниво, липсата на традиции и отработени схеми е проблем, резултат  от  традиционно  централизираното  държавно  управление  и  липсата  на  опит  и  практика  на  такива  сътрудничества,..

публикувано на 09.03.22 в 10:35

Румяна Грозева: Зелената сделка е вариант да намалим енергийната си зависимост от Русия

Министрите на енергетиката на страните членки на Евросъюза се обединиха около решението за свързване на електропреносната мрежа на съюза с тази на Украйна с цел да намалят зависимостта ѝ от Русия, съобщи еврокомисарката по енергийните въпроси Кадри..

публикувано на 02.03.22 в 09:00

Гражданите все още нямат достатъчно информация за възможностите за енергиен преход

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Центърът  за изследване на демокрацията организират дискусия за проблемите, които срещат гражданите и уязвимите групи в страната при енергийния преход. На нея  ще обсъдени и  резултатите от 10..

публикувано на 16.02.22 в 08:00