Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Планинските спасители съветват:

Преход в планината: добре е да имате водач, карта, компас и добра екипировка

Дамян Чолпанов - планински спасител и водач на групи


Планината през зимата – тя е бяла приказка. Която, освен красива, може да бъде и опасна. Как да си гарантираме приятен и безопасен излет в Балкана – потърсихме хората с опит и ги открихме. В ефира на Радио Стара Загора полезни съвети за безопасен излет в планината ни дава Дамян Чолпанов. Планински спасител и водач на групи, намерихме го на преход, заедно с още десетина души.

Освен добрата екипировка от  специализирани магазини, е важно да не подценяваме планината - казва планинският спасител. Добре е дрехите ни да са многопластови - за да може, ако се налага, да свалим някои от тях и когато ни стане студено, да можем отново да се екипираме.  

Изключително внимателни трябва да сме и към снежната покривка - защото дори и да не вали, вятърът може да свали сняг от склоновете и да се получи "снежна дъска", обяснява Дамян Чолпанов. 

Добавя, че за да може да се разпознае опасността от лавини, се иска много време, опит, а най-добре е и да се посети профилиран курс или школа. 

"Преди да тръгнете нагоре, проучете ситуацията - на сайта на ПСС винаги има актуални данни", съветва планинският спасител. 

Непостоянното и динамично време крие опасности дори в равнината. А в планината промяната на температурите, силният вятър и лошата видимост не са приятели на туристите и съществува опасност при такива условия човек да се заблуди за посоката. Нещо, което особено в зимни условия е не само неприятно, ами и крайно рисковано и може да е причина за фатални инциденти. 

През февруари, 2020-та година баща и син от Стара Загора тръгнаха към връх Ботев и така и не се завърнаха у дома.  Дни наред спасители, военни, доброволци издирваха бащата и сина.  Сред спасителите, участвали в акцията бе и Дамян Чолпанов. Как да се застраховаме срещу подобни инциденти – чуйте в прикачените файлове. 


Още от категорията

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова . През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и..

публикувано на 15.05.22 в 17:05

Мартенички, пратени от Ямбол през февруари, се получиха в Бургас в началото на май

Традициите не са това, което бяха - сентенцията важи с пълна сила за едно от най-популярните телевизионни лица - кореспондентът на "Нова телевизия" в Бургас, Цеца Алексова.   До този извод колегата стига заради интересна история, в която главните..

публикувано на 13.05.22 в 15:12

Отбелязваме Деня на библиотекаря

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Дения Пенчева: Младото поколение преоткрива фолклора с „Кемене“

Тя е млада, красива и талантлива. Дения Пенчева е един от най–харизматичните наши фолклорни изпълнители. А заради своите модерни интерпретации, та все по–често е наричана посланик на българската народна музика сред новото поколение. Дения е дипломиран..

публикувано на 10.05.22 в 15:21

Споделено работно пространство отваря врати в Стара Загора

Коуъркинг (coworking) културата навлиза и в Стара Загора. Споделено офис пространство с името Nebula (от англ. звездна мъглявина) отваря официално врати на 10 май. Реновираната бащина къща на оперния певец Александър Марулев посреща ентусиасти, готови..

публикувано на 10.05.22 в 15:15

Проектът "Заеми се, наеми се." в помощ на младите хора от няколко държави

Идеята за този проект се появи, заради това, че все по-често младите хора остават без работа. Като основна причина за този проблем е липсата им на знания как да се представят на пазара на труда, каза за Радио Стара Загора  инж. Мария Славова, п редседател..

публикувано на 03.05.22 в 12:34
„Княз Борис-Михаил I“ (худ. Георги Филев)

Църквата почита свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите

На 2 май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Той налага християнството и въвежда писменост в България. Борис I е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите се равнява..

публикувано на 02.05.22 в 06:15

На 1 май 1879 са пуснати в обращение първите български пощенски марки

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс . Парламентът на Великобритания законодателно приема новата концепция през 1839 година. Година по-късно, през 1840 са отпечатани първите..

публикувано на 01.05.22 в 11:40

Пътят към храма

Седмицата след православния Великден наричаме Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналия Христос.  В богослуженията в дните след възкресението Христово, църквата почита Света Богородица и Светите..

публикувано на 29.04.22 в 11:32

Сапуни, дезинфектанти, почистващи препарати майсторят ученици от Пето Основно училище

Ако  преди век нашите баби са можели сами да си приготвят сапун, във века на високите технологии техните  наследници доразвиват традициите – освен сапун в Пето Основно иновативно училище в Стара Загора , могат да ви приготвят дезинфектант, препарат за..

публикувано на 28.04.22 в 18:15