Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиопремиера

"С хоро и песен, с перо и слово": Две мултимедийни издания за етномузиколога Райна Кацарова

Книгите за първи път събират историята на българския научен звукозапис от първото десетиление на ХХ век, казва проф. Венцислав Димов

На корицата: Райна Кацарова записва 65-годишния гайдар Фалю Васильов Цвятков от Калофер, 1951 г.
Снимка: Архив на сем. Кукудови

"Райна Кацарова е явление в нашата наука. Наричам я "майка на българската етномузикология". Постарали сме се да съберем всичко, за да видим в една моментна звукова снимка положението на българската традиция във всички фолклорно-диалектни области и в етническите територии, които са останали извън границите на България", подчерта в предаването "Песен слънце буди" етномузикологът проф. д-р Венцислав Димов. Специално за Радио Стара Загора той представи две нови мултимедийни издания, посветени на научната работа на изтъкнатия музикален фолклорист Райна Кацарова, пионер в българската етномузикология. 

Живите гласове: представяне на архивираното звуково наследство на Райна Кацарова (плочи от 30-те и 40-те години на ХХ век)

Книгата представя най-ранните ресурси на един от най-старите музикалнофолклорни архиви в България – този на Института за изследване на изкуствата при БАН. Обект на проучване са първите записи в българската наука, правени от Райна Кацарова със записващ грамофонен апарат в периода 1938-1948 година. Мултимедийното издание (книга с текстово и визуално съдържание и CD приложение) с автор проф. д-р Венцислав Димов е структурирано в две чaсти. Първата част е научна монография, a втората съдържа детайлна информация за включените в приложения диск 153 звукови единици с архивни звукозаписи.

С хоро и песен, с перо и слово. 120 години от рождението на Райна Кацарова (1901-1984)

Монографично-документалното издание съчетава два масива: изследователски и документален. Първата монографична част с автори проф. д.изк. Лозанка Пейчева и проф. д-р Венцислав Димов очертава мащабите на делото на Кацарова като теренист, издирвал и записвал български народни песни и певци, традиционни инструменти и свирачи, ритуали и обреди, танци, народен куклен театър, маскарадни игри; осъществил първите теренни звукозаписи в българската наука; учен и популяризатор.

Втората част обединява документи и материали от архива на семейство Кукудови. В нея говори самата Райна Кацарова и се чуват гласовете на близки и приятели, колеги и последователи. Благодарение на сина на Райна Кацарова Гео Кукудов, в това издание намират място непубликувани досега текстове, нейна кореспонденция със значими фигури в науката и културата, снимки от фотоархива на семейството, звукови свидетелства от Златния фонд на Българското радио.

Звуковото приложение към изданието съдържа биографичен разказ на Райна Кацарова, записан от журналистката Тоня Капсъзова за документалната радиопоредица „Ние, българите“ през 1981 г.

Книгите са адресирани към изследователи, преподаватели и студенти, етномузиколози, историци, културолози, хуманитаристи и всички, които се интересуват от традиционната музика и нейните най-ранни звукови свидетелства по българските земи.

В звуковите файлове можете да чуете интервю с проф. Венцислав Димов и Тоня Капсъзова. Теренните звукозаписи на Райна Кацарова и част от нейния биографичен разказ се излъчват за първи път по Радио Стара Загора.

Още от категорията

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години със знакова за Димитровград и Хасково изложба

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години юбилей със знакова за Димитровград и Хасково изложба. Димитровградската художествена галерия “Петко Чурчулиев“ навършва 60 години.  През тези години тя се е наложила като културен и духовен център..

публикувано на 17.05.22 в 07:30

С двойна премиера Живка Барова представя стихосбирките си

Живка Барова е родена под знака на благородната зодия "Лъв" . Лъвица е по темперамент и сила на оцеляване. Завършила е руска филология и история. Животът й преминава през различни сфера на образованието и журналистиката. Била е учител, главен експерт към..

публикувано на 15.05.22 в 14:51

Силвия Томова е сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Силвия Томова, художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора, е сред носителителите на "Златно перо" за 2022 г. Връчването на отличията "Златно перо", които "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио..

публикувано на 14.05.22 в 11:34
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора

Александър Хаджихристов представя в Стара Загора „Мечтания, заключени в сянката на спомените“

Поетът Александър Хаджихристов – син ще представи в Стара Загора стихосбирката си „Мечтания, заключени в сянката на спомените“. Литературното събитие започва в 17 часа в къща-музей „Гео Милев“.  Пред Радио Стара Загора Хаджихристов..

публикувано на 13.05.22 в 16:00

Белослава ще бъде гост на Европейската нощ на музеите в Казанлък

Европейската нощ на музеите ще представи тази събота на казанлъчани и гостите на града богата и разнообразна програма. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров. Акцент в програмата..

публикувано на 13.05.22 в 12:24

Приказни герои ще търсят златното ключе в Мъглиж

  Няма дете, което да не обича да чете или да слуша приказки. За учениците от 1-ви до 4-ти клас в община Мъглиж, днешният 13-ти май ще бъде истински приказен празник! На сцената на НЧ „ Пробуда 1869“ ще оживеят любими приказки и обичани приказни герои..

публикувано на 13.05.22 в 09:10

Радой Ралин поучаваше да оцеляваме без да се снишаваме

"Радой Ралин - Начин да оцеляваме без да се снишаваме", под това име, от 18.00 часа, в Музея на хумора и сатирата на Габрово ще се проведе творческа среща. Тя е посветена на 50 годишнината от създаването на музея и 100 годишнината от раждането на..

публикувано на 12.05.22 в 16:32

"Сън в лятна нощ" е мега представление за актьори и публика

Днес от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" старозагорската публика ще види премиерата на "Сън в лятна нощ" . Жизнерадостната комедия на Уилям Шекспир е първото заглавие в афиша на театъра, след като управлението на 102 годишната..

публикувано на 11.05.22 в 17:10

VI-ти Средновековен събор "Помни славата“ подготвят в Крепост "Туида" край Сливен

След  2 годишно прекъсване съборът ще се проведе за шести път, но през месец май, а не както досега през октомври, каза за Радио Стара Загора Мая Иванова - Ръководител Крепост Туида в Общинска администрация - Сливен. VI Средновековен събор..

публикувано на 10.05.22 в 13:00

„Силните мълчат“ с Галя Георгиева от „Гласът на България“

Тя се казва Галя Георгиева. Тя е морско момиче. От Варна е. Позната ни е от музикалния формат „Гласът на България“. Някои я сравняват със световноизвестната кралица на рока Бет Харт. Днес представяме дебютната й емоционална авторска рок балада..

публикувано на 10.05.22 в 12:06