Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два огъня прескачат кукерите в Шипка на Сирни заговезни

Снимка: интернет

 За втора година в гр. Шипка кукерите ще гонят злите и тъмни сили като прескачат огньове. Костюмите им са задължително с високи парцалени гугли, на лицата си носят черни маски с много дълги мустаци и бради. Старците, както се наричат, прогонват таласъмите и караконджулите като бръснат мъжете с  дървени саби и  играят около тях. След това, за да се пречистят от злите сили и бесове и те, прескачат два огъня.

   Традицията е възобновена едва миналата година след 80-годишно прекъсване с голямото желание, ентусиазъм и труд на 6 млади момчета, които са още ученици, скеретаря Деница Стефанова и председателя на читалище "Светлина 1861" Татяна Косекова. Имат подкрепата и на кмета Василка Панайотова. Всички работят дни наред  вечер до късно, за да измайсторят костюмите, читалището купува хлопките от потомствен майстор на чанове в Етъра в Габрово. И така се ражда колоритната кукерска група  на гр. Шипка, която тази година се е увеличила с още двама души.

   Описанието на обичая е намерено в архивите на читалището, които са запечатали спомените на шипченци завърнали се след Освобождението в изпепеленото си село. Заслугата за това е на Боян Чомаков, местен краевед, който разпитва местните хора и записва разказите им за техните нрави, обичаи и  традиции от времето на Възраждането и преди Руско-турската освободителна война. "Тогава селото е наброявало 9 000 души и затова кукерите не са ходили по къщите, а са гонили злото от хората на мегдана. И така всички могат и да си простят", разказва Деница Стефанова. Кукерски закон е,че във всяко населено място може да има само една кукерска група, за да не се избият по между си докато гонят злото. И за разлика от коледарите, сурвакарите и лазарките, кукерите не се делят, остават заедно. Някога кой каквито хлопки е имал, такива е слагал на кожения колан. Хлопките от овцете са били по-малки, а от кравите по-големи. Трябвало е да бъдат само звънливи, за да ги чуват таласъмите и бесовете отдалече и да бягат. 

По разказите, записани от Боян Чомаков при шипченските кукери няма камили, щъркели и мечки. Понякога може да има само булка и младоженец сред персонажите. Тук кукерите не стрелят с огнени стрели. "Вечерта преди Сирни заговезни събират вишневи или черешови кори, които намазват с катран и увиват около прътове, за да ги запалят след прескачането на огньовете и вечерта да поведат факелното шествие, като символ на двата обединени пречистващи огъня по улиците на Шипка.", продължава разказа за обичая Деница Стефанова. Самата тя е получила в наследство от дядо си правото да предаде на следващото поколение традицията да бъдеш кукер, когато е била на 4 години. Традицията се предава само на мъжете. Но когато има само момичета, както се случило при нейното поколение - били 5 внучки, едно от тях получава правото, като го предава след това, ако роди  син, на него.

  Този обичай за прогонване на бесовете, таласъмите и злите сили е една от най-старите традиции по нашите земи.  "Александър Фол я датира поне отпреди 3 000 години и до наши дни е малко променена, повлияна от православното християнство. Според видния траколог този обичай ознаменува раждането на Дионис и  дава началото на дионисиевите празници. Цветовете са бяло и зелено. Бялото е цветът на вечно  белите върхове, зеленото - на вечно зелените дървета. Това са цветовете на Богинята Майка, която древните траки са отъждествявали  с природата, която дава и живеца", завърши Деница Стефанова.

 Цялото интервю с Деница Стефанова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин..

публикувано на 07.07.24 в 09:45

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14